Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Величествена България

Кои са 5-те най-дълги реки в България

5-те най-дълги реки в България са част от водното богатство на страната. Водата е безценно съкровище за живота, без което не можем. На територията на страната има голям брой реки, коя от коя по-красиви и удивителни! Някои са пълноводни, някои са живописни, някои са златни със своите богатства!

Реките носят живот, носят радост, те са нещо, без което не можем. Нашият живот е предопределен от находищата на вода и хората и сега търсят нейната енергия и сила. Знаем, че в природата няма нещо, което да не съдържа в своя състав вода. От гледна точка на нашето съществуване, ние зависим от този божествен дар – водата.

Всички знаем поговорката: Капка по капка – вир, вир след вир – язовир. Ето защо реките са толкова ценни и трябва да се полагат грижи за тяхното опазване.

В тази статия ще ви представим кои са най-големите реки в България и ще обърнем внимание на тяхното значение и неописуема красота.

infomax-logo-50-15-HWД-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Ето кои са 5-те най-дълги реки в България:

Дунав

Една от най-големите, красиви и величествени реки, преминаваща през България, е Дунав. Река Дунав има изключително важно икономическо значение за страната, поради усилената търговия и корабоплаване. Тя е огромно природно богатство не само за страната, но и за Европа. Дунав извира от Шварцвалд в Германия, преминава през повече от 8 държави и се влива в Черно море. Река Дунав се нарежда на второ място по дължина в Европа след Волга. Реката носи спомен за миналото и е дълбоко свързана с нашата история, борба за освобождение и битки.

Много големи и известни градове са разположени на бреговете на Дунав: Виена, Белград, Будапеща, Братислава. На територията на България, Дунав преминава през няколко града като Видин, Лом и Русе. В миналото Дунав е играел важна роля като път за българите, който ги е свързвал с други страни в Европа.

Дължината на реката в километри е 2852, като 471 км са в България. Дунав има над 250 притока, част от които са Драва, Сава, Морава. Река Дунав дава началото на реките Ерма, Огоста, Искър, Осъм и Вит.

Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pixabay

Бъдещето на тази река е сигурно и гарантирано от непресекващото движение на кораби и осъществяването на важни търговски контакти със света. Тя служи не само като източник на хидроенергия, но е предпочитано място за риболов с нейното разнообразие от риба и водни животни. През всички места и градове, през които минава, тя създава живописни гледки и запомнящи се пейзажи на залези и изгреви край водата.

Марица

Река Марица е втората по дължина река в България с дължина 530 км, като 322 км преминават на българска територия. Счита се, че тя е най-дългата река, извираща в България. Старото име на Марица е Хебрус, Хебър, Евър и преминава в Южна България, като минава през Гърция и Турция. Марица, достигайки град Енос в Турция, се влива в Егейско море.

Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

Река Марица води началото си от Рила от Маричини езера, разположени между върховете Манчо, Маришки чал и Близнаците. Река Марица преминава през Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. В предишни векове реката е била търговски път между България и Турция и е била важен фактор за развитието на селското стопанство.

Сто притока са известни на река Марица, като най-големите са Луда Яна, Въча, Арда, Чепинска река, Тунджа и други.

В реката има разнообразни водни обитатели и е подходящо място за риболов и други дейности. Марица е източник на хидроенергия, служи за напояване и по нейното протежение има няколко язовира.

Искър

Най-интересното за река Искър е, че тя преминава само на територията на България. Това е изцяло българска река с дължина 340 км. Река Искър извира от Рила планина и в състава и влизат Черни Искър и Бели Искър.

След като премине през Самоковската котловина, изтича в язовир „Искър“ и оформя Панчаревски пролом. След язовир „Панчарево“ реката преминава през Софийското поле и навлиза в Искърския пролом. Много впечатляващо и красиво място е Искърският пролом, където се разкриват чудни гледки.

В много части на река Искър има построени съоръжения за производство на електроенергия и водоснабдяване. Има създадени язовири „Искър“, „Пасарел“, „Панчарево“ и други.

Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

Реката се подхранва по два начина – снежно подхранване в района на Рила и дъждовно подхранване в другите части. Има част от течението на реката, където подхранването е от карстови подземни води. Така режимът на реката се изменя в различните нейни части. В периода август – октомври тя е маловодна. Язовирите, които с по нейното течение контролират вътрешногодишния ход на оттока на реката. През май-юни, когато има голям валежен максимум, водите се задържат в язовир „Искър“.

Интересни са имената на Искър в миналото – Ескус и Оксиос. Легенда разказва, че преди много години местността около Своге била дъно на обширно езеро. Случило се, че изведнъж водите на езерото пресъхнали, след като обърнали лодката на младия момък рибар Истър. Оттогава реката и пролома носят неговото име.

Интересни маршрути за туризъм предлага река Искър. Първо, може да започнете с посещение на Лакатнишките скали, което тръгва от гара Бов. Този маршрут включва посещение на пещерата Темната дупка, която разкрива прелести в чудновато подземно езеро.

Около реката може да практикувате алпинизъм, риболов и да се порадвате на време за отдих. Тук може да видите интересни археологически забележителности – крепост Урвич, Улпия Ескус, манастир „Свети Николай Летни“, „Кокалянски манастир, Черепишки манастир и други.

Струма

Река Струма се нарежда на четвърто място по дължина в България с дължина 290 км на българска територия, с обща дължина 416 км. Тя извира в България от Витоша, в близост до Черни връх и преминава през три големи области – Перник, Кюстендил и Благоевград, след което се отправя към границата с Гърция и преминава през страната. Пътят на река Струма завършва при Струмския залив в Бяло море. Реката в миналото е била много използвана и е служила за главен търговски път между България и Гърция. Другото име на реката е Стримон, както се нарича и сега в Гърция.

Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Снимка: pinterest

В река Струма има богато разнообразия на риба и водни обитатели – сом, шаран, пъстърва. Тя е идеална дестинация и любимо място за развлечения – плуване, разходка с лодка, риболов, а напоследък и популярният спорт рафтинг, заради уникалния и релеф. Реката осигурява енергия, като по течението ѝ са построени няколко язовира.

Районите около река Струма са много благоприятни за отглеждане на лозя. Наричаме долината на Струма – Царство на лозята. Топлият въздух, благоприятният климат в този район, висока температура и топли въздушни течения, са идеална предпоставка за развитие на лозарство.

Най-разпространен и популярен сорт грозде за този регион е широка мелнишка лоза, който се отглежда от минали времена до днес.

Тунджа

Река Тунджа е дълга 350 км и е на пето място по дължина на реките в България. Старото име на реката е Тонзос или Тонзус и е разположена в Южна България. Река Тунджа е най-големият приток на река Марица. Тя започва началото си от връх Юрушка грамада в Стара планина. Край Калофер реката извива на изток и навлиза в Казанлъшкото поле, разширява се до 4 км и после се стеснява.

Река Тунджа преминава през градовете Пловдив, Сливен, Хасково, Ямбол, Стара Загора и някои части преминават през Одрин в Турция.

Река Тунджа е известна с популярното традиционно ледено хоро в Калофер, което се играе от местните жители в студените води на реката на Богоявление.

Стопанското значение на реката е много важно. По протежение на реката има изградени над 260 язовира, като най-големите са „Копринка“ и „Жребчево“. Те са важни за напояване и регулиране на речния поток. Много малка част от водата се използва за електроенергия.

Кои са 5-те най-дълги реки в България?
Снимка: pinterest

Още от минали времена долината на река Тунджа е била важен път за транспорт и търговия на изток. По долината на реката минават и важни държавни пътища за България:

1 път № 6 Гюешево – София – Сливен – Бургас

2 път № 7 Силистра – Шумен – Ямбол – КПП „Лесово“

Значение на реките в България

Историческо значение

Реките са много важна част от живота и икономиката на държавата. Те са били основен фактор за добра търговия, транспорт и осигуряване на ресурси. Река Дунав е най-голямата река в България и тя е била ключова част за свързване на страната със страни от Европа. Река Марица е осигурявала връзка с Турция и също има съществено значение за транспорт и ресурси за страната. Река Струма е била основен и важен път за връзка с Гърция.

Значение за околната среда

Реките са част от природното богатство на България. Те са важни със своето въздействие върху околната среда. Най-дългите реки в България са богати на водно растително и животинско разнообразие и оказват благотворно влияние върху природата в страната. Чрез голямо разнообразие от животни, те поддържат цели и здрави водни екосистеми. А най-важната роля на реките в България, е че те регулират и помагат срещу наводненията в местности близо до тях, поради покачване на водния капацитет.

Заключение

Най-дълги реки в България са не само природна забележителност, но играят основна роля в исторически, географски и природен план за страната. Те са основни водни пътища за връзка на страната с Европа. Река Дунав е на първо място по дължина и по стопанско значение за осигуряване на търговия с другите страни. Реките са предпочитано място за развлечение, плаж, разходка с лодка, туризъм и риболов.

5-те най-дълги реки в България са значима част от характеристиката на държавата и емблема на нейната икономическа и културна идентичност

Tagged , , ,
на горе