Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене

Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене
Добра форма Празници

Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене

Великденски пости е период наричан и Великият пост. Според християнската традиция Великденски пости започват с опрощаване на греховете, изповед и причастие. Според вярванията това не може да бъде постигнато, ако мислите и думите не са чисти, а делата – добри. По време на Великденските пости е добре да се молим повече, да правим добри дела, да бъдем смирени и да се въздържаме от желанията, произтичащи от нашата материална природа.

ПРОШКИ-СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ-НЕДЕЛЯ СИРОПУСТНА

Тодоровден – Конски Великден

Домашна рецепта за Великденски меденки

Как да избелим кафяви яйца, ако нямаме бели за Великден?

Мързелив домашен козунак

Възкресение Христово – Победа над смъртта!

Великденски пости: кога започват и колко дни продължават?

Великденски пости продължават четиридесет дни (40 дни) и Страстната седмица (седмицата преди празника Великден) – общо 48 дни. Датата на началото и края на поста е подвижна, но задължително започва в ден понеделник и завършва на Велика (Светла, Бяла) неделя – първия ден на Великден.

Православните християни присъстват на сутрешна литургия, подготвят се за Великден и благославят великденската храна. В Йерусалим на Велика събота Благодатният огън слиза в църквата на Божи гроб, който след това се транспортира по света, за да почетем предстоящия светъл празник на Възкресението.

Великденски пости
Източник: www.pixabay.com

Какъв е смисълът на Великденски пости (Великия пост)?

Подготвяйки се за Светлия празник – Великден, човек се стреми към духовно извисяване, чистота на мислите, към овладяване на слабостите си, към освобождение от пороците. Например, да се откаже завинаги от лошите навици в полза на здравословния начин на живот. В този смисъл не става дума само за отказ от алкохол и тютюнопушене, а и за навика да съдим хората или злословието.

Дълбоката същност на поста не се състои в ограничението на храненето. Духовниците напомнят, че това не е само диета. Тези дни са ни необходими, за да осъзнаем смисъла на живота.

Погрешно е да се вярва, че постът е „успешно преминат“, ако човек само е постил, но не е посетил храм, не е очистил ума от лоши мисли, не се е молил, не е вършил добри дела.

Нека да погледнем и от друга гледна точка на Великденски пости. От страна на науката категорично се препоръчва необходимостта от дни или седмици на разтоварване. Вече е доказано, че ограничението в храненето регенерира отслабените имунни клетки, поддържа здравата тъкан и стимулира организма към самовъзстановяване. Организмът ще се насити с витамини и минерали. А това несъмнено повишава качеството и продължителността на живота.

Великденски пост храни
Източник: www.pixabay.com

Примерен начин на хранене по време на Великденски пости – диетични препоръки по дни.

Понеделник, сряда и петък е препоръчително да се придържаме към т.нар. сухоядство.

Сухоядството (суровоядство) означава консумиране на храни от растителен произход, без предварителна топлинна обработка (варене, пържене, задушаване или печене).

# Понеделник – сухоядство

# Вторник – топла храна, приготвена без мазнина

# Сряда – сухоядство

# Четвъртък – топла храна, приготвена без мазнина

# Петък – сухоядство

# Събота – топла храна с растителна мазнина

# Неделя – топла храна с растителна мазнина

Топла храна без олио включва готвене без добавяне на растително масло или друг вид мазнини.

Топла храна с олио се приготвя с растителни мазнини (слънчогледово олио, зехтин, ленено масло и други, но без масло от животински произход).

Пълен отказ от храна, ако организма може да издържи: в първия ден на Великия пост и на Разпети (черен) петък.

Разрешава се риба и морски дарове на Благовещение (25 март и на Цветница.

Великденски пости
Източник: www.pixabay.com

Великденски пости: разрешени растителни продукти за постно хранене:

-зърнени храни, макаронени изделия, елда, ориз, боб, грах, нахут и др.);

-постен хляб;

-пресни плодове и зеленчуци: ябълки, портокали, картофи, цвекло, лук, моркови, краставици, домати, копър, магданоз и др.;

-ядки, сушени плодове, семена;

-гъби;

-черен шоколад, халва, мармалад, конфитюр;

-риба и морски дарове, но само в разрешените дни.

Не пропускайте да включите в менюто си прясно набрана коприва, глухарче, лапад, киселец и др.

Не забравяйте за: пиенето на вода, на билкови чайове, за разходката сред природата, ходенето в планината, но не се преуморявайте. Правете дихателни и физически упражнения, медитирайте, практикувайте йога (можете да посетите йога център). Слънчевите дни стават все повече, не пропускайте да бъдете, колкото се може по-дълго на слънце, за да се заредите със слънчева (божествена, животворна) енергия.

Великденският пост
Източник: www.pixabay.com

Какво не се яде по време на Великденски пости

По време на гладуването се препоръчва да се откажат следните продукти:

-всички видове месо (свинско, телешко, пилешко);

-яйца и продукти, които ги съдържат;

-мляко и млечни продукти (кефир, кисело мляко, сирене, извара, заквасена сметана, майонеза, масло);

-сладкиши и бързо хранене.

На Великден, когато е краят на строгия пост, няма ограничения в храната. Постепенно можете да се върнете към обичайния ви начин на хранене.

Кой може да не спазва Великденски пости?

Освобождават се от постене бременните жени и кърмачките, деца до 14-годишна възраст и хора с хронични заболявания.

Разрешено е да не постят работници, извършващи тежък физически труд. С оглед на това, че при ограничено хранене може да настъпи спад в нивата на кръвната захар или кръвното налягане, което може да доведе до неприятни последици.

Забележка: Все пак, ако някой чувства потребност и пожелае да пости, задължително трябва да се консултира с лекар.

Великденски пост
Източник: www.pixabay.com

7 причини за спазване на Великденски пости

1.Великиденски пости (Великия пост) е период на духовен тласък и душевно усъвършенстване. Най-доброто време да почувствате Божествената енергия в себе си.

2.Постът помага да се борим със страстта на лакомията, пази от нея, за да не се превърнем в роб на плътта.

3.Великият пост ни насърчава към търпение и смирение.

4.Човек получава възможност да се научи да цени простата храна и простите удоволствия от живота, да благодари на Бога за това. 5.След излизане от поста вкусът на обичайната храна се усеща по нов начин.

6.Постът ни създава чувство за утеха и душевен мир.

7.Освен това, по време на пости, се спестяват пари, които могат да бъдат дадени за милостиня и за благотворителна кауза.

Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене Стилни начини да обновите външното пространство във вашия дом

Tagged , ,
на горе