Златни съвети от източната медицина при болки в ставите

Златни съвети от източната медицина при болки в ставите
Добра форма

Златни съвети от източната медицина при болки в ставите

Златни съвети от източната медицина при болки в ставите, представят експерти. Как да лекуваме болки в ставите, без лекарства. Вижте рецепти, изпитани от времето.

Болките в ставите трябва да се разделят на хронични и остри. Първите не са много силни, но са продължителни, като правило човек свиква с тях и дори невинаги се активира за борба, което е много погрешно: продължавайки дълго време, такива болки могат да доведат до деформации на ставите. Вторият тип болка е свързана със зачервяване на ставите, локална температура, болката може да пулсира, те са трудни за издържане и обикновено пациентът е готов на всичко – само за да облекчи страданието си.

Златни съвети от източната медицина при болки в ставите

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

ДОМАШЕН МЕХЛЕМ – лек за тежестта в краката и непоносимите болки в ставите

infomax-logo-50-15-HW Най-добрите (и най-лошите) диети, следвани от звездитe

Златни съвети от източната медицина при болки в ставите

И така, какво трябва да се прави с хроничната болка.

Ако се наблюдават болки в малките стави или дори болката като такава все още не е налице, но пръстите хрускат (сигурен знак за наближаващи болки в ставите), кондензиран сок от върбови листа ще ви помогне. През лятото (за средните географски ширини от май до август) потърсете плачеща върба и вземете наръч свежи зелени листа от нея. Те трябва да се откъснат сутрин, като се опитате да вземете предимно млади листа. У дома изстискайте сока от листата на върба през сокоизстисквачка. Оставете 20 г сок (това е около една десета от стандартната чаша) на топло място, докато 2/3 от обема се изпарят. Ще останат приблизително 6 г кондензиран сок – това е малко повече от чаена лъжичка. Сокът от върба е много горчив, затова добавете мед или захар на вкус.

Продължете ежедневния прием на чаена лъжичка кондензиран върбов сок в продължение на 10 дни, след почивка със същата продължителност лечението може да се повтори, след втората такава почивка направете още 10 дни прием на този сок.

Можете да използвате и смес от ечемично брашно с прясно изцеден сок от дюли: от двете по 1 с.л. Получената тестоподобна каша се нанася на тънък слой върху болните стави, като е желателно да се покрие цялата става в кръг. След като залепите от кашата по този начин около болното място, оставете покритието за една нощ. Повтарянето на процедурата десет пъти на ден ще донесе облекчение.

Ето още една достъпна рецепта за хронични болки в ставите.

Сваряват се 2 супени лъжици суха целина: потапя се в чаша студена вода, оставя се да заври на тих огън, вари се 5-10 минути и се прецежда. Пийте от отварата по 1/2 чаша, 3 пъти на ден, преди хранене, в продължение на 20 дни. След прекъсване със същата продължителност, приемът на отварата се повтаря за още 20 дни.

При остра болка в ставите се използва друго лечение: 2-3 супени лъжици мед се смесват с 10-20 г (1-2 супени лъжици) всякакъв хранителен оцет. Оцетът е отлично средство за доставяне на лечебния мед дълбоко в тялото. Освен това, колкото по-остра е болката, толкова повече оцет трябва да бъде в посочените граници (при лека болка 1 супена лъжица оцет – 4 супени лъжици мед). Компонентите се разбъркват, докато се образува хомогенна маса под формата на каша. Поставя се върху ставата, покрива се с восъчна хартия (но не полиетиленова – трябва да има достъп на въздух) и се оставя за една нощ. Това се прави до 7 вечери подред, след което е необходима 10-дневна почивка. След това лечението може да се повтори за още 1 седмица. Противопоказание за посочения метод на лечение е алергична реакция към мед.

Ако се притеснявате от шипове на крака, същата рецепта ще ви свърши работа, просто вземете по-малко оцет (1 супена лъжица е достатъчна), но добавете 1 капка йод.

При пулсираща остра болка в ставата и локално повишаване на температурата можете да използвате прясна цикория: вероятно всеки е виждал бледосините цветя да растат в пусти места по полето. Прекарайте 4 супени лъжици билка от цикория с цветя през сокоизстисквачката, смесете я с 1 супена лъжица ечемично брашно, добавете 1 чаена лъжичка хранителен оцет и разбъркайте, докато се образува хомогенна маса. Получената каша се намазва на тънък слой върху болната става, отгоре се увива с восъчна хартия и се оставя за една нощ. Така се прави 10 вечери подред, след 10 дни почивка, лечението може да се повтори.

Най-радикалното лечение е показано при намаляване на подвижността и забележима деформация на ставите, както и при ревматоиден артрит (когато пръстите са подути и усукани). Тогава помагат горещи вани от отвара от сушени плодове и листа от черница, подходяща е и бяла, и черна. Бульонът се приготвя по следния начин: 10 супени лъжици листа (плодовете не пречат) се изсипват в 0,5 литра вода, довеждат се до кипене на слаб огън, варят се 5-10 минути и се филтрират. Болните ръце или крака се потапят в тази отвара в топъл вид (40°С) за 15 минути. Баните се правят 20 дни, след почивка със същата продължителност, лечението се повтаря.

Освен тези рецепти, източната медицина познава храни, чието използване също помага за преодоляване на болките в ставите.

Друг подобен продукт е индийското орехче, което е особено ефективно за облекчаване на остри болки при ишиас. 20 броя се смилат и се приемат по 1 чаена лъжичка на ден с чай, храна или се поръсват със смлени ядки върху твърдо сварено яйце. Курсът на лечение е 40 дни.

Болките в ставите се лекуват успешно с помощта на тинтява, растяща в блатата. От нея се приготвя отвара по следния начин: 2 супени лъжици наситнена билка се заливат с 250 мл студена вода и се оставят 15 минути на водна баня, охлажда се 45 минути, прецежда се и отварата се долива със студена преварена вода до ръба на чашата. Пийте по чаша през деня, 3 пъти, един час преди хранене.

Тинктурата от канела се приготвя по следния начин: 10 пълни супени лъжици стрити стръкове и корени се заливат с бутилка водка, престояват 10 дни на тъмно и хладно място, като се разклащат веднъж дневно, след което се прецеждат. Приема се по 1 супена лъжица, преди хранене, 3 пъти на ден.

При болки в ставите можете успешно да използвате и мъртви пчели. 1 десертна лъжица подмор се запарва с 1 чаша вряла вода, настоява се за 15-20 минути, след което се правят местни бани за ръце или крака върху болно място (стави или прешлени). Първата процедура продължава 5 минути, втората – 10 минути, максималното време на експозиция е 15 минути. Останалата вода сложете в хладилника, загрейте на следващия ден и я използвайте. Но не можете да го използвате повече от два пъти. Общо може да има 10 процедури, след което се прави почивка от 10 дни и процедурите се повтарят.

За да облекчите болката в тазобедрените и коленните стави, трябва да вземете 30 г плодове от хвойна, трева от хвойна и корен от аир, да ги натрошите и да ги разделите на 6 равни части. Изсипете една част (15 г) в чайник, налейте 4 чаши вряла вода и настоявайте за половин час на водна баня. Преди лягане бавно изпийте 3 чаши от тази запарка. Болката трябва да отшуми. Ако изтича обилна пот, всичко е наред. На сутринта трябва да изпиете четвъртата чаша гореща инфузия и да се върнете в леглото. Няма да има никаква болка. След това вземете лекарството по същия начин.

Смесете изсушени натрошени шишарки от хмел с розово масло в съотношение 1:10. Оставете да заври на слаб огън и оставете за половин час. Можете да разтривате ставите до 3 пъти на ден. Когато болките изчезнат, не спирайте лечението – намазвайте ставите през нощта, 1-2 пъти седмично.

Розовото масло може да се приготви у дома: изсипете чаша светли розови листенца до ръба на съд с растително масло, доведете до горещо състояние на водна баня и охладете. След филтриране, маслото ще бъде готово.

Възпаленото място се разтрива със смес от: 100 г спирт, 25 мл (1 аптечен флакон) Corvalol, 2 мл (1 ампула) аналгин, същото количество дифенхидрамин. Продължете лечението, докато болката изчезне.

50 г пчелен восък се разтопяват на водна баня, добавя се половината аптечна разфасовка вазелин, в разтопената смес се накисва вълнена кърпа. Трябва да се охлади до приятно топло състояние, да се нанесе върху възпаленото място и да се покрие с полиетилен и плат. Такива компреси се поставят от 5 до 10 дни подред.

При радикулитни болки мехлемът от мумио се втрива на мястото на болката веднъж дневно, преди лягане. Втриването се извършва до пълното абсорбиране на мехлема. Обикновено болката, подуването и зачервяването изчезват в рамките на 2-3 дни. Курсът на лечение е 10 дни, следва почивка със същата продължителност, след това второ 10-дневно лечение. И така 3-4 месеца.

Мехлемът се приготвя по следния начин: 5 г мумио се заливат с 1 чаена чаша студена преварена вода и се оставят, докато мумиото се разтвори (обикновено отнема 5-6 часа). Образува се гъста смолиста маса, към нея се добавят 25-30 г неутрална сметана или мазнина – мас или обикновено масло, и се разбъркват добре.

Отслабените мускули се натриват с масло, което се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица черен пипер на прах се добавя към чаша зехтин, маслото се кипва на слаб огън, вари се 5-10 минути, охлажда се, прецежда се и се използва за разтриване.

Вземете малка чанта от естествена материя, тъмно синя. Вътре се поставят загрята до 40° сол и гхи в съотношение 10:1. Топла (олиото се загрява) торбичка със смес от гхи и сол под формата на компрес се поставя върху възпаленото място. Тъмносиният цвят на плата е подобен на кварцовата светлина във физиотерапевтичния кабинет – има бактерициден ефект. Важно е да запомните, че поставянето на компрес не трябва да бъде в острата форма на заболяването.

Ето едно тибетско лекарство за премахване на болки в ставите: 2-3 пъти на ден разтривайте бульон от сварени рибени глави, смесен с водка и камфорово масло (за 100 г бульон, 50 г камфорово масло и същото количество водка).

При полиартрит се използват бани с глинена вода (за обема на водата на стандартна вана – 200 г глина) при температура 38° или, ако има противопоказания за термични процедури, 30° за 2 часа. Можете също така да правите мокри обвивки с чаршафи, напоени с глинена вода, или локални компреси.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе