АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА
Празници

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

 

Какво е Задушница?

Задушница е денят, в който близките на починалите правят църковен помен за душите на мъртвите си роднини. Този ден е винаги събота, в който те посещават гробовете, палят свещи, оставят цветя, преливат с вино (по стар обичай това се прави от най-възрастната жена в семейството) и прекадяват с тамян. Раздават жито, питка и друга храна за „Бог да прости“ и „Да се намира за мъртвите“.

Преливането с вино започва от към главата на покойника. Символиката на запалените свещи е да бъде светло на безсмъртните души.

Една от задушниците през годината, е Архангелова задушница, Архангелска задушница, Рангелова задушница или Хрангеловото одуше. Поменът винаги се прави в съботния ден преди празника в чест на Архангел Михаил. Това е последната за календарната година, наричана още Голяма задушница.

В гробищният парк, на обща трапеза се нареждат седем вида храна, приготвена от близките в памет на починалите си роднини. Затова първото парче или хапка се слага на земята, а след това се раздава и се казва „Бог да прости“.

В някои части на България се правят, т.нар. раздавки. На близки, приятели, съседи, на дошлите на гроба и в съседство, се раздава храна, вино и други напитки.

Според обичая, раздавката за Архангелова задушница включва варено жито, питка, сладкиш, баница, вино, пилешко, агнешко или друг вид месо, дребни сладки, бонбони, плодове или друг вид храна, която е била любима на починалия.

 

Как да си приготвите варено жито за Архангелова задушница?

  1. Необходими продукти:
  • Грухана пшеница – 500 гр.;
  • Кората на един лимон;
  • Смлени орехови ядки – 1 ч.ч.;
  • Пудра захар – 1 ч.ч.;
  • Канела – 1 ч.л.;
  • Сол – 1 щипка.
  • Вода около 1,5 л.
  1. Начин на приготвяне:

В подходящ съд изсипете пшеницата и я почистете. След това я измийте добре. Поставете в дълбока тенджера, залейте с вода и добавете солта. Варете на тих огън до пълна готовност. Разбърквайте периодично, за да не залепне.

Изсипете свареното жито върху голяма памучна кърпа. Разстелете го на тънък пласт. Оставете да престои около час, за да се отцеди излишната вода.

Отново сложете пшеницата в подходящ и дълбок съд. С помощта на малко ренде добавете лимоновата кора, смлените или счукани орехови ядки, канелата и пудрата захар. Разбъркайте.

Можете да използвате сосиери, пластмасови или вафлени чашки.

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Как да си приготвите питка за Архангелова задушница?

  1. Необходими продукт:
  • Брашно – 700-800 гр.;
  • Жълтък – 1 брой;
  • Кисело мляко – ½ кофичка;
  • Сирене – 1 ч.ч.;
  • Масло – 1 с.л.;
  • Сода бикарбонат – 1 ч.л.;
  • Сол – 1 щипка.
  1. Начин на приготвяне:

В дълбока купа изсипете киселото мляко с угасената сода, щипката сол и маслото. Добавете половината количество от пресятото брашно. С помощта на вилица или дървена бъркалка започнете да смесвате продуктите. Периодично добавяйте от останалото брашно, докато не получите меко тесто. Продължавайте да месите до получаване на мехурчета. Завийте тестото и го оставете на топло, да втасва – около 40 минути. След като си удвои обема го премесете за кратко и добавете сиренето. Оставете да почине още малко.

По ваше желание оформете цяла пита или на парчета.

Поставете върху хартия за печене. Намажете с разбитият жълтък.

Печете до суха клечка в предварително загрята фурна на 170°C, без вентилатор.

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе