Актьори от култови съветски филми, които изгубихме през февруари 2021

Актьори от култови съветски филми, които изгубихме през февруари 2021
Лайфстайл

Актьори от култови съветски филми, които изгубихме през февруари 2021

За съжаление още в началото на тази година от този свят си отидоха двама известни руски творци: Екатерина Градова и Андрей Мяхков,участвали в култовите съветски филми „Седемнадесет мига от пролетта “ и „Ирония на съдбата „.

Едва ли има човек от поколението, израснало по него време, които да не са гледали тези филми поне по няколко пъти, а в Русия отдавна се е превърнало в традиция навръх всяка Нова година задължително да излъчват и до днес по телевизията комедията на режисьора Елдар Рязанов от 1976 година:  “ Ирония на съдбата“ ,чието действие се развива точно в новогодишната нощ. Героят на Андрей Мяхков- Евгений Лукашин ,остава един от най – обичаните и разпознаваеми образи в съветското кино.

Андрей Мяхков е роден на 8 юли 1938 г. в Ленинград. Жени се за актрисата Анастасия Вознесенска. Други негови известни филми са Служебен роман (1977), Жесток романс (1984) и съвременното продължение на „Ирония на съдбата“ от 2007 година , където децата на героите от първия филм, попадат в същите комични и романтични ситуации като родителите си .Там той отново играе Евгений Лукашин, бащата на главния герой Костя, изигран от Константин Хабенски.

Андрей Мяхков напуска този свят на 18 февруари 2021 от сърдечна недостатъчност.

Актьори от култови съветски филми, които изгубихме през февруари 2021-2

Друга загуба за руското кино е актрисата Екатерина Градова, която става известна с ролите си на

Катрин Кин (Кет),  Катя Козлова — радистката на Штирлиц в „Седемнадесет мига от пролетта“(1973) и Светлана Петровна Волокушина във филма от 1979 година: „Мястото на срещата да не се променя“.

Екатерина Градова е родена на 6 октомври 1946 година в Москва. От първия си брак с известния актьор Андрей Миронов( изиграл Остап Бендер във филма „12 стола“ ), има дъщеря, Мария Миронова, която също тръгва по стъпките на родителите си и става популярна актриса.

Екатерина Градова си отива от инсулт на  22 февруари 2021 в Москва и е погребана в московско гробище на Алея на актьорите, близо до гроба на Андрей Мяхков.

Снимки :

https://rg.ru/2014/01/07/mironovi-site.html

https://informburo.kz/novosti/umer-andrej-myagkov

Tagged , , ,
на горе