това не е любов а злоупотреба
Любов и партньорство

Ако той прави тези 5 неща, това не е любов, а злоупотреба

Колко пъти ви се е налагало да оправдавате поведението на вашия любим? Колко пъти сте убедили себе си и евентуално другите, че той ви обича и че ви е наранил без да го иска (емоционално или физически)?

Представяте го по-добре, отколкото е в действителност, защото не можете да признаете, че поведението му не е признак на любов. То е признак на злоупотреба.

„Много от нас са виновни за това, включително и аз“, споделя една от жените, преживели подобно нещо.

Влюбих се в насилника и живеех с вярата, че той ме обича и иска най-доброто за мен. Никой не можеше да ме убеди в обратното, колкото и да се стараеше.

Мислех, че самата аз го познавам по-добре. Че всичко, което той ми прави, е от любов.

Но след известно време разбрах, че съм глупачка. Че съм вярвала във всичко друго, но не и в здравия си разум.

През цялото време, докато имахме връзка, поведението му не беше признак на любов, а признак на злоупотреба.

Сега, след като се поучих от моя опит, искам да помогна на другите да направят същото. Искам всяка жена да може да различава насилника, защото когато сме влюбени, сме склонни да игнорираме всички лоши индикации и да ги бъркаме с любов.“

Не е лесно да признаете, че вашият любим е насилник. Не е лесно да се определи поведението му и да го наречете токсичен. Но ако вашият партньор направи нещо от написаното по-долу, по-добре се изправете пред истината, защото това не е любов, това е злоупотреба, по-просто казано, насилие – емоционално, психологическо, но физическо, надявам се, че вие ​​сами можете да различите.

Той ви контролира

Може дори да изглежда сладко: той просто ви се обажда през цялото време, за да знае къде сте и с кого. Не, не е притеснително, ако се случва постоянно. Може би дори два пъти проверява думите ви и ви призовава на работа, за да се увери, че сте там?

Или може би той не ви позволява да ходите на срещи с приятели, преструвайки се, че наистина иска да бъде у дома с вас. Може би в началото това също изглежда проява на любов, но всъщност намеренията му са различни.

Той вярва, че вие ​​му принадлежите

Вие сте негова – да. Но когато той започне да ви променя, за да отговаряте на неговите стандарти и ценности, това вече не е нормално.

Той ви преследва

Може би вече неведнъж сте се сблъсквали с него там, където не трябва да бъде, и той е намерил някои оправдания и все пак е там. Все повече изглежда, че той ви преследва.

Или се срещате с приятели и публикувате снимки от кафене с тях – и хоп – след половин час срещате гаджето си там! Не е ли подозрително?

Непрекъснато ви обвинява за всичко

Така вие сами започнахте да вярвате, че вината е вашата. Но, всъщност, това е често срещана тактика на насилника, която ви кара да се чувствате незначителни и ви вменява вина, за да може да ви контролира.

Той ви наказва с мълчание

Често ли се обижда и в същото време не иска да говори повече? И дори проблемът да е в него? Той умело насочва стрели към вас, ясно ви изнудва и манипулира комуникацията. И започвате да се съмнявате в самата себе си, смятате се за виновна.

Ако забележите подобно поведение, трябва да знаете – това не е любов, а злоупотреба. Той не е вашата Съдба, той е вашият насилник. Разкарайте го по-бързо от живота си иначе ще съжалявате.

По материали от чуждия печат

Tagged , , , ,
на горе