Храни, които са полезни за сърцето
Добра форма

Храни, които са полезни за сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания засягат много хора по цял свят. Спазването на здравословна диета обаче може да окаже значително влияние върху намаляването на броя им. Ето някои храни, които оказват благоприятно влияние върху сърцето:

Риба

Включването на повече сьомга, риба тон, сардини и други риби в менюто ви може да помогне за намаляване на кръвното налягане и сърдечно-съдовия риск. Дори ако изберете консервирана риба, пак ще получите същите ползи.

Ядки

Независимо дали предпочитате бадеми, фъстъци, орехи или кашу, полифенолите в тях имат антиоксидантен ефект. Те могат да подобрят холестерола и да намалят риска от сърдечни заболявания с техните полезни ненаситени мазнини, така че ги дръжте наблизо.

Овес

Разтворимите фибри в купата ви за закуска могат да помогнат за намаляване на „лошия“ холестерол в кръвта. Изследване също така показва, че специално съединение в овеса може да има противовъзпалителен и защитен ефект върху сърцето.

Горски плодове

Добавете още боровинки, ягоди, малини и къпини в закуските, смутитата и десертите си. Храненето с богати на антиоксиданти плодове може да понижи LDL холестерола и систолното кръвно налягане.

Бобови растения

Бобовите растения са изключително полезни, да не говорим, че са една от най-евтините храни, които можете да си купите в магазина. Фасулът е свързан с намалено кръвно налягане, както и с по-ниски нива на триглицериди и LDL холестерол.

Авокадо

Авокадото съдържа огромни количества калий – само в един плод има около 28% от нужното количество за ден. Получаването на достатъчно количество от това хранително вещество е свързано с до 15% по-нисък риск от инсулт.

Грозде

Съединенията в гроздето могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане и подобряват на притока на кръв.

Ябълки

Една ябълка на ден може наистина да държи доктора далече, както гласи известната сентенция. Специалните съединения в ябълките, наречени процианидини, притежават силни антиоксидантни свойства и могат да намалят LDL холестерола. Ако наистина искате да получите желания ефект, изберете червените, защото те съдържат повече антоцианин, който може да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания.

Картофи

Подобно на авокадото, както обикновените, така и сладките картофи съдържат достатъчно количество калий. Един печен картоф има 46% от нужната дневна доза. Това е просто още една причина да пропуснете пържените и да се придържате към печените картофи.

Tagged , ,
на горе