Здраве и добра форма

Три лесни начина да запазите остро зрението си

Очите ви уморени ли са? Замъглено ли е зрението ви? Виновникът може да бъде вашият смартфон, компютър или телевизорът.

Според скорошно проучване повечето от нас прекарват близо 13 часа на ден, гледайки екран. За щастие, тези три лесни и научнодоказани трика могат да облекчат уморените очи за секунди.

Погледни през прозореца

Задачи с „близък фокус“, като гледане в компютъра, намаляват наполовина скоростта ви на мигане, което води до сухота в очите и дори увреждане на роговицата. „Всеки път, когато мигате, върху роговицата на окото се нанася слой от сълзи, казва д-р Джеймс М. Стрингам, очен специалист. – Мигането е като използването на чистачки на предното стъкло: избърсва прозореца, за да можете да виждате ясно.“

Лесното за изпълнение упражнение: на всеки 20 минути поглеждайте през прозореца си за 20 секунди, мигайки 20 пъти.

Пий лимонов сок

Забелязали ли сте, че някои дни зрението ви е по-лошо от други дни? Сега учените знаят защо – и техните интригуващи изследвания показват, че само отпиването на чаша лимонов сок може почти незабавно да подобри зрението с повече от 75%. Оказва се, че очите са една от първите области в тялото, които страдат, когато сме леко дехидратирани.

Съвет: отпийте чаша вода с прясно изстискан сок от плода на един лимон. Изследванията показват, че високите нива на витамин С в цитрусите намаляват риска от оплаквания от проблеми с очите с 57%.

Включете осветлението

Изненадваща причина за увреждане на очите: гледане на екрана на тъмно или с осветление, идващо отзад, та дори в слабо осветена стая! Слабото осветление кара зениците да се отварят широко, обяснява д-р Стрингам, позволявайки на по-високоенергийната синя светлина от екрана да достигне до задната част на очите и да претовари деликатните клетки на ретината. „Включете осветлението на стаята”, съветва той.

Също така: опитайте да носите очила със защита от синята светлина, когато гледате екрана си. Те могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на очите и да ви предпазят от напрежение в очите и умора.

Tagged , ,
на горе