Три лесни начина да запазите остро зрението си

Три лесни начина да запазите остро зрението си
Добра форма

Три лесни начина да запазите остро зрението си

Очите ви уморени ли са? Замъглено ли е зрението ви? Виновникът може да бъде вашият смартфон, компютър или телевизорът.

Според скорошно проучване повечето от нас прекарват близо 13 часа на ден, гледайки екран. За щастие, тези три лесни и научнодоказани трика могат да облекчат уморените очи за секунди.

Погледни през прозореца

Задачи с „близък фокус“, като гледане в компютъра, намаляват наполовина скоростта ви на мигане, което води до сухота в очите и дори увреждане на роговицата. „Всеки път, когато мигате, върху роговицата на окото се нанася слой от сълзи, казва д-р Джеймс М. Стрингам, очен специалист. – Мигането е като използването на чистачки на предното стъкло: избърсва прозореца, за да можете да виждате ясно.“

Лесното за изпълнение упражнение: на всеки 20 минути поглеждайте през прозореца си за 20 секунди, мигайки 20 пъти.

Пий лимонов сок

Забелязали ли сте, че някои дни зрението ви е по-лошо от други дни? Сега учените знаят защо – и техните интригуващи изследвания показват, че само отпиването на чаша лимонов сок може почти незабавно да подобри зрението с повече от 75%. Оказва се, че очите са една от първите области в тялото, които страдат, когато сме леко дехидратирани.

Съвет: отпийте чаша вода с прясно изстискан сок от плода на един лимон. Изследванията показват, че високите нива на витамин С в цитрусите намаляват риска от оплаквания от проблеми с очите с 57%.

Включете осветлението

Изненадваща причина за увреждане на очите: гледане на екрана на тъмно или с осветление, идващо отзад, та дори в слабо осветена стая! Слабото осветление кара зениците да се отварят широко, обяснява д-р Стрингам, позволявайки на по-високоенергийната синя светлина от екрана да достигне до задната част на очите и да претовари деликатните клетки на ретината. „Включете осветлението на стаята”, съветва той.

Също така: опитайте да носите очила със защита от синята светлина, когато гледате екрана си. Те могат да помогнат за предотвратяване на увреждане на очите и да ви предпазят от напрежение в очите и умора.

Tagged ,
на горе