13 начина за създаване на семейна хармония

13 начина за създаване на семейна хармония
Психология

13 начина за създаване на семейна хармония

Всеки иска да има семейна хармония у дома. Без съмнение семейството е необходимо на нормалните хора във всички времена и епохи – в него се раждат и отглеждат децата, членовете му споделят грижи и проблеми, мъки и радости. Самотният човек, единакът, е като сламка на вятъра; без опората на семейството никой не знае накъде ще го отвее. Бракът, с документ или не, представлява доброволна връзка, съюз на мъж и жена за много дълго време.

Неслучайно в законодателствата на много страни вече се предвиждат предимства и ангажименти на двете страни и в рамките на „гражданския брак“ или, както още го наричат – „съвместно съжителство“. Това е съзнателна постъпка на младите хора, които създават общ дом, общо домакинство, общи деца, изпитват любов един към друг и взаимно разбиране.

Ето няколко стъпки как да създадете семейна хармония у дома:

1. Говорете любезно един на друг.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Това звучи толкова просто, но много пъти, когато сме под стрес или просто заети, често можем да правим забележки или да използваме тон, който предизвиква раздразнение у другите. Ако се случи да използвате нежелан тон или език, който звучи обидно, извинете се. Уведомете другия човек, че тонът или езикът не са били груби и че се извинявате. Извинението ще създаде семейна хармония у дома ви.

2. Нека всеки член на вашето семейство знае какво е това, което цените в него.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Не приемайте приноса на вашето семейство за даденост. Ако са мили, щедри, даващи, полезни или подкрепящи, уведомете ги, кажете им го или им го покажете. Това ще ви донесе семейна хармония.

3. Ценете уникалността на всеки член на вашето семейство.

Какви характеристики имат членовете на вашето семейство, които намирате за интересни, уникални или дори прекрасни? Празнувайте положителното за тези, които обичате. Това ще ви помогне да създадете семейна хармония у дома.

4. Отделете време за семейството

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Отделете време просто да прекарвате време в несъстезателни дейности като разходки, гледане на филми и игри, които включват случайност или където научавате нещо един за друг, без да превръщате победата в най-важното нещо. Честно можем да направим всичко конкурентно, усилието е да го направим неконкурентно! Понякога разделянето на семейството на отбори може да го направи по-забавно и да отнеме фокуса върху победата. Това ще ви помогне да създадете семейна хармония у семейството ви.

5. Използвайте неделята като ден за събиране и среща за предстоящата седмица.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Често графиците са претоварени и в резултат на това могат да бъдат непосилни. Планирането на предстоящата седмица и проверката на членовете на семейството за това как се справят, какво предстои през следващата седмица, както и акценти и „слаби светлини“ от изминалата седмица, може да бъде начин за свързване и предотвратяване потенциални проблеми или клопки през следващата седмица. Това е начин за създаване на семейна хармония у дома.

6. Имайте план за управление на стреса.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Всички имаме определено ниво на стрес и не всеки стрес е лош. Но твърде много стрес може да доведе до дистрес, а това оказва влияние върху тялото, ума и взаимоотношенията. Упражненията, творческите занимания, забавните дейности и положителните взаимоотношения противодействат на ефектите от стреса. Имайте план за неговото управление и по този начин ще създадете семейна хармония у дома.

7. Осъзнайте кога да кажете „Не“.

Всеки има лимит, какъв е вашият? Не се заемайте с твърде много работа и знайте кога да спрете. Имайте това предвид и с децата си. Децата се нуждаят от свободно време, както и родителите. Много пъти децата поемат твърде много дейности след училище и в комбинация с увеличената училищна работа това може да доведе до дистрес. Престоят е време да правите каквото искате, тихо или друго. Осъзнайте кога да кажете не, за да си помогнете да създадете семейна хармония у дома.

8. Намерете малко тихо време всеки ден.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Това са само 10 минути време за размисъл, почивка, отпиване на чаша чай/кафе и спокойствие. Това е изключено, неелектронно време. Насърчавайте децата си да намират тихо място или тихо време. Те биха могли да прекарват времето си в стаята си, да лежат на леглото си, да се сгушат с вас, да се разхождат навън, да създават занаяти, да пишат, рисуват или дори да гледат през прозореца си. Само 10 минути, за да върнете ума си в спокойствие. Това ще ви допринесе семейна хармония.

9. Прекарвайте време сред природата.

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Толкова често сме потънали в нашите светове на работа, спорт и училище, че забравяме красивата сила на природата и всички спокойни моменти, които предоставя за освобождаване от стреса. Науката ни показа, че изпращането на време сред природата забавя сърцето и подобрява мирогледа. И като си помислим, то е точно пред вратата ни. Това е начин за създаване на семейна хармония.

10. Мислете позитивно и търсете положителното в другите.

Това е трудно, но всеки момент носи своите предимства. Повечето от нашите раздразнения са малки и незначителни. Ако можете да намерите в сърцето си да простите и да продължите напред с каквато и болка да сте преживели, това ще облекчи товара ви.

Понякога нашето вътрешно пространство е изцяло заето от негативни чувства и мисли, които всъщност в крайна сметка ни нараняват. Повечето хора не възнамеряват да бъдат наранени, те правят грешки, както всички ние. Намерете красотата в другите и те ще я намерят във вас. Това ще ви помогне да създадете семейна хармония у дома.

11.Практикувайте ежедневна прошка

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Създаването на домашна среда, в която може да се дава и получава обратна връзка, може да бъде деликатен баланс. За да поддържате здравословна комуникация и семейна хармония у дома: уверете се, че между членовете на семейството не се таи злоба, и работете върху последователното прощаване, за да възстановите хармонията в равновесие след възникване на конфликт.

Когато все пак възникне конфликт по време на дадена или получена обратна връзка, използването на инструмент за разрешаване на конфликти може да бъде много полезно. Диалогът гарантира, че общувате в 3 основни стъпки:

Огледално отразяване

Утвърждаване

Емпатия

Разбирането и прошката се постигат по-често както за изпращача, така и за получателя, когато се използва инструментът за диалог. Тези три стъпки помагат да се забави разговорът, за да се чуят взаимно напълно и да се постигне разбиране.

Защо прошката е толкова важна?

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Прошката е подарък повече за вас, отколкото за другия човек.

Прощаването може да повлияе на физическото и емоционалното ви здраве.

Инструменти, които помагат за постигане на прошка:

Поемете отговорност за своята роля в конфликта и се извинете.

Изразете това, което чувствате, само един път, а след това го оставете и продължете напред.

12.Запишете чувствата си относно преживяното в дневник.

Имайте предвид, че всеки човек се придвижва към прошката в своето собствено време. Когато работите и създавате дом, изпълнен с прошка, ще се развие усещане за сигурност, така че да можете по-лесно да общувате помежду си. С течение на времето ще се изгради доверие със съзнанието, че всичко в дома ще бъде наред, независимо от допуснатите грешки. Уважението и прошката ще се запазят и ще се развиват, ако съзнателно ги включваме в домовете си.

Ако се борите с прошката, ще откриете, че в дългосрочен план тя ви вреди повече. Липсата на прошка може да доведе до озлобление, обида и дори гняв. Съвсем скоро атмосферата в дома ви ще бъде мизерна и изпълнена с напрежение и конфликти. Семейна хармония идва, когато допускате грешките на другия и по-лесно прощавате на всеки, който ви е разстроил.

13.Създаване на семейна мисия

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Има ли вашето семейство цели или се чувства част от нещо по-голямо в живота? Това е отлична възможност да се уверите, че те са свързани с вас и с по-голямата семейна единица. Една семейна мисия може да даде на членовете чувство за смисъл и дори идентичност. Тя може да помогне на децата да почувстват, че са уникални и свързани с нещо по-голямо.

Отделянето на време да се съсредоточите върху създаването на семейство, в което хората са свързани и се движат в една и съща посока, може наистина да промени домашната ви среда и да създаде семейна хармония. Има причина фирмите да работят с мисия, тя може да ви отведе до места на растеж, които само сте си представяли.

Ето пет основни елемента на семейната мисия:

семейна хармония
13 начина за създаване на семейна хармония снимка: pinterest

Определете целта на вашето семейство или какво искате да постигнете като семейство.

Избройте ценностите и желаните характеристики на вашето семейство.

Избройте стъпките за действие за това как ще постигнете своята мисия.

Изложете изявлението за мисията на видно място, за да го виждат всички ежедневно.

Вземайте семейни решения и определяйте приоритетите си въз основа на вашата семейна мисия.

Започнете още днес и седнете с децата си, за да създадете нова визия за това къде иска да отиде семейството ви и как ще стигнете дотам.

Следвайте тези стъпки и те ще ви помогнат да се доближите с няколко стъпки към създаване на семейна хармония у дома ви. Защото знаем, че семейството и хармонията в него е на първо място.

Tagged , , ,
на горе