10 практики за преминаване през трудни моменти

10 практики за преминаване през трудни моменти
Психология

10 практики за преминаване през трудни моменти

Почти всеки човек се е сблъсквал с трудни моменти в живота си. Животът винаги ни предлага различни ситуации. Някои от тях са моментите на радост и успехи, другите са трудностите, страданието, липсата на самочувствие. Може би няма човек, който в сложна ситуация да не се е оставял да бъде „погълнат“ от емоции, разрушителни мисли, които още повече подкопават неговата устойчивост.

Животът никога не е права линия. Правим три крачки напред и две назад. Стигаме до разклонение и избираме грешния път. Понякога ни се струва, че изобщо не се движим – особено когато преминаваме през трудни времена.

Животът не е математическа задача с окончателна формула. Не е толкова лесно, колкото „да решим за Х“. Животът не е рисунка за свързване на точки с един-единствен правилен отговор. Животът е по-скоро като епичен роман – криволичещо и сложно приключение, в което вие сте героят. Има само два начина историята да завърши: да страдате или да израснете. С подходящите умения можете да се научите как да преминете през трудните моменти и да създадете необикновен край.

Ето как можете лесно да преминем през трудни моменти:

1. Изразявайте чувствата си

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Представете си вряща кана за чай. Нагнетява се налягане, докато накрая парата се освободи – или чайникът експлодира. Емоциите са като парата в чайника: те ще излязат навън по един или друг начин. Избягването на чувствата ви позволява те да се натрупват във вас. Те се превръщат в тревожност и депресия. Изразяват се чрез лоши навици като пиенето.

Не притъпявайте чувствата си. Говорете за тях. Пишете за тях. Плачете. Рисувайте. Слушайте музика. Позволете си да чувствате. Ако позволите на емоциите си да излязат навън, това ще отнеме силата им. Ще прочистите съзнанието си и ще се отворите за урока, който те ще ви преподадат. Само тогава ще можете да преодолеете вашите трудни моменти.

2. Променете физиологията си

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Когато сме щастливи, ние се усмихваме. Когато преминаваме през трудни моменти, плачем. Когато сме нервни, треперим. Изглежда просто: емоциите ни влияят на физиологията ни. Но обратното също е вярно: физиологията може да диктува чувствата ни – телата ни променят мислите ни.

Актът на усмивка може да ни направи по-щастливи. Това е така, защото мозъкът ни освобождава хормони на доброто настроение, когато се усмихваме – дори и да не го правим сериозно. Силното позиране е друга стратегия за промяна на физиологията и начина на мислене.

Позите с ръце на хълбоците или с ръце в победоносна форма „V“ могат да ви накарат да се почувствате по-силни. В трудни времена всеки катализатор, който ви позволява да признаете собствената си сила и да предприемете действия, е добре дошъл. Променете физиологията си, за да се справите лесно с вашите трудни моменти.

3. Фокусирайте се върху това, което можете да контролирате

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти
  1. Всеки, който преминава през трудни моменти, има избор: Върху какво ще се съсредоточите? Може да има много неща, които не можете да контролирате, но никой никога не е стигнал доникъде, като се е фокусирал върху тези неща. Само се настройвате за разочарование и безпокойство. Трябва да решите да се съсредоточите върху нещата, които можете да контролирате.

Вземете лист хартия и направете две колони. В едната колона запишете всички неща, които не можете да контролирате; в другата запишете това, което можете да контролирате. Зачеркнете всичко от първата колона и решете да се съсредоточите върху втората. Когато си дадете възможност да действате, като промените фокуса си, трудните моменти започват да изглеждат по-скоро като възможност, отколкото като неуспех.

4. Променете гледната си точка

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Както избираме върху какво да се съсредоточим, така избираме и какво значение да придадем на преживяванията си. В трудни моменти от вас зависи да решите какво означава то. Можете да гледате на ситуацията си като на край или като на начало. Можете да гледате на нея като на проклятие или като на благословия. Тони казва, че „всяко преживяване в живота ви има дарове за вас“. Повярвайте в това и преминаването през трудни моменти ще стане малко по-лесно.

Практикуването на благодарност е доказан начин да спрете да се занимавате с негативното и да започнете да виждате положителното. Когато търсите това, което е правилно, вместо това, което е погрешно, сте принудени да направите крачка назад и да видите по-голямата картина. Всеки преживява трудни моменти. Понякога всеки има чувството, че животът му е извън контрол. Но някой друг е щастлив с по-малко от това, което имате, а това означава, че и вие можете да бъдете щастливи.

5. Дайте приоритет на грижата за себе си

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

В трудни моменти е лесно да прегориш. Може би са ви уволнили и прекарвате дните си в разпращане на автобиографии, но не получавате отговори. Или пък съпругът ви е загубил работата си и сега се сблъсквате с допълнително напрежение, плюс семейни задължения.

Дори не е необходимо да сте преживели конкретно събитие, за да преживявате трудни времена: Хората изпитват колективни емоции, което означава, че може да сте повлияни от настроението на обществото като цяло.

Да се грижите за себе си и за близките си е особено важно в трудни моменти. Практиките за осъзнатост, като примиране или медитация, могат да прочистят главата ви и да стабилизират настроението ви. Упражненията освобождават стреса и увеличават енергията. Танцуването на любимата ви песен или гледането на забавен видеоклип ви изкарва за момент от главата, за да се върнете още по-силни.

6. Намерете подкрепа

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Вашата система за подкрепа също е форма на грижа за себе си: Хората, с които се обграждате, оказват реално влияние върху настроението и начина ви на мислене. Приятелите, които са до вас в трудни моменти, ви осигуряват рамо, на което да поплачете, и надежден съвет. Само се уверете, че не се фокусирате върху негативното. Най-добрите приятели ще ви помогнат да формулирате визия за живота си и след трудните моменти.

Приятелят може да бъде безценен инструмент за преминаване през трудни моменти. Едно честно външно мнение може да ви накара да видите нещата такива, каквито са в действителност.

Приятелят ви също така ще ви помогне да формулирате цели и да продължите да се движите напред независимо от всичко. Успехът ражда успех – щом започнете да виждате растеж, ще искате да постигнете още повече. Ще излизате от трудните моменти в по-добра позиция и ще можете да ускорите темпото, за да изпреварите колегите си.

7.Съсредоточете се върху разсъжденията си, а не само върху емоциите си

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Лесно е да бъдете пометени от силни емоции, когато се сблъскате с изпитания и премеждия. Стоическият подход е да направите пауза, да дишате и да ангажирате първо рационалния си ум. Не реагирайте просто рефлексивно.

Отговорете обмислено, след като обмислите логично ситуацията. Позволете на разума да управлява вашето мислене.

Това предотвратява прибързани, преувеличени реакции, за които по-късно може да съжалявате. По този начин ще се справите с вашите трудни моменти.

8.Изправете се срещу пропастта си в реалността.

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Често животът ви дава една възможност, когато искате съвсем различна опция. Колкото по-голямо е разстоянието между това, което имате и това, което искате, толкова по-голяма болка може да изпитате. Признайте, че реалността, която сте искали, не се е сбъднала и сега трябва да живеете в различна реалност.

Вместо да се възмущавате от ситуацията си, признайте, че трябва да се адаптирате към ситуацията си. Например, ако ви липсват финансови средства, не продължавайте да харчите пари, както правехте преди. Признайте, че вашите навици за харчене може да се наложи да промените. Изправете се срещу пропастта си в реалността, за да можете да се справите с вашите трудни моменти.

9.Дайте благодарност.

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Дори при най-ужасните обстоятелства проявата на благодарност може да осигури много необходима перспектива, която разширява преживяванията ви отвъд текущата ви болка.Дори да чувствате, че сте загубили много неща, отделете малко време и признайте какво имате, особено нематериалните неща като приятелство, физически способности или приятно време.

Отделяйте време всеки ден, за да обмислите за какво сте благодарни: може да сте благодарни за вашето куче, вашите деца, красив залез, приятна разходка или много необходимо телефонно обаждане със сестра ви. Отделете няколко минути и изразете благодарност за тези неща.

Спомнете си вашите трудни моменти в живота си, след това си спомнете, че сте точно тук, след като успешно сте преминали през тези ситуации и тъмните времена. Можехте да издържите това преди и можете да издържите това сега.

10.Бъдете издръжливи.

трудни моменти
10 практики за преминаване през трудни моменти

Устойчивостта е ангажиране на процеса на адаптиране към промените, независимо дали са временни, доживотни или кризисни ситуации. Погледнете голямата картина и не виждайте трудностите като безкрайни. Те ще свършат и вие ще го преодолеете.

Устойчивостта не се развива, когато стресът е премахнат от живота, тя се развива, когато сте изложени на стрес и имате достатъчно време и инструменти за възстановяване.

Например, може да си счупите крака и да не можете да ходите известно време. Издръжливостта означава намиране на начини да се адаптирате към новата си ситуация – като превъзходство във физическата терапия за изграждане на сила и справяне с инвалидна количка или патерици – знаейки, че вие ​​като личност ще надделеете, дори ако вашите способности се променят.

Помислете за минали трудни моменти и какво сте спечелили от тях. Някои хора споделят, че се чувстват по-уверени в способностите си или че оценяват по-дълбоко живота.Знайте, че вероятно има някои уроци, които да научите чрез това преживяване.

Tagged , ,
на горе