През зимата отслабваме по-лесно
Добра форма

През зимата отслабваме по-лесно

Оказва се, че зимата е най-подходящият сезон за сваляне на килограми. В това твърдение са категорични учени от университета в Женева и дори го доказват. По думите на специалистите, колкото повече време прекарваме навън на студа, толкова по-лесно отслабваме.

И за да докажат тази теория изследователите провели серия от изследвания, а за нуждите на експеримента те заложили на редица тестове с гризачи. Резултатите показали, че опитните животни изгорили два пъти повече калории при температура 6-10 градуса, отколкото при по-топло време.

Учените отбелязват, че студът убива някои бактерии и молекулярни компоненти, свързани с напълняването. През зимата организмът се настройва на друг режим и работи на други обороти.

При ниски температури в стомаха се изработват хормони, които силно влияят на дейността на мозъка.

В подобни условия централната нервна система започва по-щателно да контролира процеса на топене на мазнините, които изгарят, за да се стоплим и тялото да поддържа нормална телесна температура от 36,6 градуса. Или по друг начин казано, живият организъм изразходва повече енергия да затопли жизненоважните си системи.

Освен това е известно, че в студа т.нар. бели мазнини се превръщат във висцерални. И докато белите служат за запас на организма, под действието студа те стават висцерални, които се топят, за да отдадат на организма нужната енергия и съответно – топлина.

Зима е – не се страхувайте да спортувате на открито. Използвайте времето и за закаляване. Но се съобразявайте и с това как сте облечени. Тялото ни може да има перфектните топлообменни цикли, но все пак и те не са неизчерпаеми.

Ако излизате да тренирате навън, бъдете внимателни – терените може да са заледени и снежни и миг невнимание да ви доведе до травма. Най-подходящи за спортни занимания са часовете около обяд, когато и са най-високите температури през деня.

на горе