Ползите от лука
Идеи за дома Интересно

Ползите от лука

Свикнали сме да използваме лука, за да придава вкус на нашите любими супи, картофи и салати. Той обаче има и други свойства. Независимо дали е жълт или кафяв, бял или червен на цвят,този вид зеленчук е богати на витамини, минерали, антиоксиданти и фибри. Лукът има много ползи за здравето ни, а още по-хубавото е, че е достъпен за всички.

Богат на хранителни вещества и вкус

Лукът е добър източник на витамин С, витамин В6, фолиева киселина, калий и манган. Зеленчуците също могат да добавят много вкус към ястията, без да увеличават значително калориите, натрия или холестерола, което означава, че те са чудесен заместител на солени сосове или маринати.

Помага на сърцето

Някои изследвания показват, че лукът може да помогне на сърдечно-съдовата система. Естествените съединения в слоевете на луковиците могат да помогнат в борбата с възпалението и да понижат нивата на холестерола, като по този начин предпазват от сърдечни заболявания. Има и свойството да понижава кръвното налягане. Червеният лук специално съдържа по-големи количества кверцетин, така че изберете по-цветните сортове за допълнително стимулиране.

Укрепва имунната система

В допълнение към съдържащия стимулиращ имунитета витамин С, в лука има и фитохимикали, които могат да подобрят защитните сили на организма. Антиоксидантите в тях засилват силна имунна система, а други съединения като сулфидите помагат за синтеза на протеини.

Намалява риска от рак

Зелените зеленчуци, като лука и чесъна, са богати на антиоксиданти и се смята, че имат противовъзпалителни ефекти. В тях има съединения, които могат да намалят риска от някои видове рак, сочат различни проучвания.

Спомага за доброто храносмилане

Диетичните фибри в лука могат да помогнат на храносмилателната ви система да остане във върхова форма. Някои съединения в него насърчават растежа на добри чревни бактерии, известни още като пробиотици.

Въпреки това, не всеки трябва да прекалява с лука. Хората, които страдат от синдром на раздразненото черво, трябва да ограничат консумацията си.

Tagged , ,
на горе