Пет основни команди, на които да научите кучето си

Пет основни команди, на които да научите кучето си
Домашни любимци

Пет основни команди, на които да научите кучето си

Търсите ли най-добрия начин да обучите вашето куче? Има съществена разлика между това да имате обучено куче и вашият любимец да притежава собствен характер.

Основните команди, на които може да го научите, са от съществено значение при поведението му. Много е вероятно те да се окажат ключови при възникването на някои проблеми при отглеждането на кучето ви, а също така да предотвратят нежелани реакции от него.

Много стопани си задават въпроса откъде трябва да започнат обучението на техния любимец и доколко посещаването на специализиран курс може да помогне за усвояването на желаните команди.

Ето откъде трябва да започнете:

СЕДНИ

Това е една от първите команди, които кучето ви трябва да знае. Когато то я усвои, ще бъде много по-спокойно и тя е добра основа за научаването на по-сложни инструкции от ваша страна. За да научи вашето куче тази команда, дръжте лакомство близо до нослето му. Движете ръката си и накарайте любимеца си инстинктивно да седне. Когато това стане, кажете командата „Седни” и му дайте лакомството. Правете това упражнение често при хранене и не забравяйте да окуражите кучето си, когато го изпълнява правилно.

ЕЛА

Това също е много важна команда, която играе роля и за сигурността на кучето ви. Дръжте го на каишка, която да бъде на нивото на шията му. Кажете ясно командата и внимателно придърпайте кучето си към вас. Ако я изпълни правилно, го наградете с лакомство, а когато я усвои добре, опитайте командата и без повод в безопасна среда.

ДОЛУ

Това е по-трудна команда за кучето ви. То трябва да бъде в състояние на пълен покой, за да усвои това, което искате от него. Поставете в ръката си лакомство, което то може да надуши. Движете я надолу, докато не достигне земята, а когато кучето последва ръката ви, кажете на глас командата и ако тя е изпълнена правилно, го наградете подобаващо.

СТОЙ

Подобно на командата „седни”, „стой” също е много важна за поведението на вашето куче и неговата безопасност. За да сте сигурни, че то ще разбере какво трябва да направи, когато чуе „стой”, кучето ви трябва напълно да е овладяло командата „седни”.  Накарайте кучето си да седне. След това поставете ръка пред него, кажете „стой” и бавно се отдалечете с няколко крачки от него. Ако то е послушно, го наградете с лакомство. Постепенно увеличавайте разстоянието между вас и кучето, за да започне да я изпълнява и отдалеч.

ОСТАВИ

Тази команда е особено важна при любопитните кучета. Тя също е важна за тяхната безопасност, както и тази на околните. Поставете лакомства в ръцете си и затворете юмрук. Покажете му ръката си и кажете „остави”. Постарайте се кучето да се отдалечи от ръката ви, без да има желание да види какво има в нея. Когато това се случи, може да го наградите с лакомство.

Не притискайте кучето си. То може да се нуждае от повече време за усвояването на някои команди. Не се дръжте грубо с него, защото това ще го върне стъпка назад. Давайте му любов при всяка изпълнена задача и то ще ви отвърне със същото.

на горе