Напрегнати сте – четири начина да се успокоите

Напрегнати сте – четири начина да се успокоите
Добра форма Психология

Напрегнати сте – четири начина да се успокоите

Много работни задачи, домашните задължения също чакат вас – определено сте напрегнати. Ден след ден стресът ви завладява. Поспрете, време е да се съвземете.

Ето няколко трика, които да въведете в ежедневието си, за да пуснете щастието във вас.

Възползвайте се от сутрешното слънце

Не е необходимо да излизате дори навън, за да се възползвате от слънчевата светлина, която повишава настроението. Канадски учени казват, че прекарването на 40 минути всяка сутрин в рамките дори на осветен прозорец – независимо дали ядете закуска, наваксвате с имейлите или превъртате през забавни публикации във Facebook – ви помага да се чувствате 65 процента по-щастливи, по-спокойни и по-бдителни през целия ден. Оказва се, че в началото на деня слънчевата светлина включва мозъчните гени, които правят енергизиращ, повишаващ настроението серотонин.

Извадете порцелана на баба

Има причина, поради която умилението от сантиментални спомени ви кара да се чувствате радостни и съживени. Съкровища, които ви напомнят за щастливи спомени, като порцеланови чаени чаши или гювечи, предадени през поколенията, стартират производството на окситоцин. Този мозъчен химикал, стимулиращ щастието, ви прави с 33 процента жизнерадостни само за 60 секунди, казват британски учени.

Посегнете към звездите

Лекото разтягане на гръбначния стълб и мускулите на гърба за 1 минута повишава настроението ви с 65 процента за един час, казват учени от Университета в Бриджпорт. Разхлабването на мускулите, които поддържат гръбначния стълб, освобождава ендорфини. Какво да направите: преплетете пръстите си, обърнете дланите си към тавана и се протегнете нагоре за 15 секунди. След това изпънете ръцете си надясно за 15 секунди, след което повторете наляво. Завършете, като посегнете към пода за 15 секунди.

Насладете се на шоколадово лакомство

Ако откриете, че жадувате за брауни или шоколадово блокче, когато изпитвате раздразнителност и напрежение по време на работа, поддайте се на това изкушение. Учените от Университета в Аризона казват, че сладкото лакомство наистина може да ви накара да се почувствате по-добре, като повдига настроението и енергията ви с до 50 процента за 2 часа. Заслуга има съединение, намерено в какаото, наречено фенилетиламин, което излъчва хормони на щастието.

Tagged , ,
на горе