Вкусни курабии, гарнирани с любов от тефтера на баба с аромат на детство
Необходими продукти:
- Яйца – 4 броя;
- Захар – 2 ч.ч.;
- Кисело мляко – 1 ч.ч.;
- Мазнина 1 ч.ч. (олио, разтопено масло или домашна мас);
- Амонячна сода – 1 пакетче от 10 гр.;
- Бакпулвер – 1/2 пакетче;
- Ванилия – 4 броя;
- Канела – 1/2 ч.л.;
- Брашно около 1 кг. за меко и леко лепкаво тесто.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата заедно със захарта до побеляване, с помощта на миксер или с постоянно и енергично бъркане на ръка. След това прибавете киселото мляко и мазнината.
В дълбока купа пресейте половин пакет брашно и добавете содата, бакпулвера, ванилията и канелата. Ако има достатъчно пространство направете „кладенче“ и изсипете яйчената смес. С помощта на дървена лъжица бъркайте бавно, като постепенно прибавяйте още брашно, докато не получите леко лепкаво тесто. Не прекалявайте с брашното, тъй като целта е курабиите да останат крехки и меки, защото колкото е по-твърдо тестото, толкова по-твърди ще бъдат те. Оставете тестото в хладилника да почива, за около час и 10-15 минути. Това е необходимо, за да се стегне, а съставките да се слеят по вкус и аромат. Не прекалявайте с месенето, за да избегнете втвърдяване на тестото.
След като тестото ви е готово оформете на топчета и овалвайте в захар. Готовите курабии наредете върху хартия за печене. Печете на предварително загрята на 250°С градуса фурна. Ако има възможност повдигнете решетката на по-високо ниво, за да ги „дръпне“ нагоре топлината и да се получи специфичната пукнатина. На дъното на фурната поставете чашка с вода за допълнителна мекота на курабиите. Печете до почервеняване. В зависимост от спецификата на вашата фурна, процесът отнема около 10 минути.
Да ви е сладко!