Кой спорт е подходящ за вашето бебе
Психология

Кой спорт е подходящ за вашето бебе

Малките хора трябва много да се движат, за да могат добре да се развиват. Но кой спорт да изберете за вашето дете? Ще се опитаме да ви помогнем да направите правилния избор – според възрастта, характера, темперамента и предпочитанията му.

Не е задължително спортът да определи жизнения им път, но за развитието на децата и подрастващите движението е от изключителна важност. Защото регулярните спортни занимания учат на социална компетентност, укрепват самочувствието и подсилват здравето.

Телесната активност придобива още по-голямо значение в развитите общества, където всяко 8 дете (12%) страда от наднормено тегло. И според изследванията виновни за това са не само хамбургерите, пържените картофки и сладкишите, а най-вече липсата на достатъчно движение.
И нищо чудно. Това, което преди се е разбирало от само себе си, в наши дни се е превърнало в лукс. На децата вече не се позволява да се катерят по дърветата или да ритат топка на улицата. За сметка на това те все повече се заседяват пред телевизора или компютъра, похапвайки пуканки, чипс или десертни блокчета.

Кой спорт обаче би бил правилният избор за всяко отделно дете? Това зависи най-вече от темперамента, телосложението и индивидуалната психика на малкия кандидат спортист. Плахите и стеснителни деца едва ли ще се справят с една силова, отборна игра като баскетбола, например. Те биха се чувствали много по-добре, ако тренират гимнастика или лека атлетика. Лакомниците с наднормено тегло е най-добре да се насочат към плуването и колоезденето, балетът или джогингът определено не биха били най-подходящият избор.

Така или иначе, определящи в крайна сметка би трябвало да бъдат предпочитанията на самото дете, тъй като спортът трябва да носи също удоволствие, удовлетворение и позитивни емоции. Ето защо не настоявайте за по-разумния според вас избор, ако наследникът ви се е насочил към друг спорт. Оставете го да опита. Говорете с него, насочвайте и съветвайте, но не го притискайте да прави нещо, което му е непосилно или нарушава психическия му комфорт. И не сe хвърляйте ентусиазирано да купувате скъпа екипировка, преди да сте сигурни, че интересът е траен и това е окончателното ви решение. Може да се наложи да опитвате многократно, докато откриете идеалния спорт за вашето дете.

Бебешка гимнастика

Възраст: от 4 месеца

Някои бебета се страхуват от водата или не се чувстват добре в нея. „Земната” гимнастика е най-добрата алтернатива за тях. Тя помага на бебетата по-добре да опознаят тялото си и да се научат да го контролират. Успоредно с това се регулира и вроденият им стремеж към движение. Ако се комбинира със специални уреди и лек масаж, се превръща в истинско приключение за мъничетата. Повечето бебета обичат да се търкалят без дрехи и пелени. С една голяма кърпа на пода, не е проблем да им бъде доставено това удоволствие, което допълнително ги стимулира към движение. Груповата гимнастика за бебета е особено забавна и ползотворна за тях. Наистина децата на тази възраст почти не общуват, но научават много неща едно от друго и отрано се приучават към социални контакти с връстници.

На малкото човече трябва да се даде време, постепенно да се приспособи към новите движения и натоварването. В противен случай ще се почувства пресилено и ще започне да плаче. Има много книги със съвети за правилно провеждане на бебешка гимнастика в домашни условия, но е по-добре да се запишете отначало в специализиран курс с треньор, който да наблюдава упражненията и коригира евентуалните ви грешки.

Съвети: Бебетата могат да се кон- центрират само за кратко време и после искат да бъдат оставени на спокойствие. Започнете упражненията с не повече от 10 – 15 минути. Ако детето е по-голямо, можете постепенно да увеличавате времето за гимнастика.

Плуване

Възраст: от 5-6 години

Регулярното плуване тренира сърцето и кръвообращението. Освен това отпуска, развива белите дробове, укрепва гръбначния стълб и щади ставите. Малко преди тръгване на училище повечето деца се научават да плуват. Най-добре е обаче за целта те да бъдат записани на курс. Тренирайки под професионално наблюдение, ще могат да усвоят правилно движенията и начина на дишане, както и различните стилове на плуване. А и какво би могло да мотивира повече от спечеления на състезание медал?

Съвети: За деца от 4 години нагоре съществуват т.нар. курсове за свикване с водата.

Tagged , ,
на горе