Кои храни и напитки засилват депресията

Кои храни и напитки засилват депресията
Добра форма Психология

Кои храни и напитки засилват депресията

Справянето с депресията не касае само психиката на човек. Важно е също да сте наясно как различните хранителни вещества влияят на състоянието ви и кои от тях могат да имат отрицателен ефект. Ако ги ограничите или в някои случаи изобщо премахнете от менюто си, вероятността да се почувствате по-добре е много голяма.

Алкохол

За съжаление много хора се обръщат към алкохола, когато имат лош ден, но той носи със себе си повече проблеми, отколкото решения. Опитайте се да го приемате рядко и в малки количества или още по-добре – да го премахнете изобщо. Алкохолът е доказан депресант. Когато пиете твърде много, е по-вероятно да вземете лоши решения или да действате импулсивно, което ще допринесе за депресивното ви състояние. Вместо да харчите излишни средства, за да купувате алкохол, може да ги вложите в приготвянето на здравословно хранене. Ако ви е трудно да се справите сами, потърсете подкрепата на близките ви или се консултирайте със специалист.

Сладкиши

Прекалената консумация на сладки храни може да има дългосрочни последици за вашето здраве. И макар да не е реалистично да премахнете изцяло захарта, трябва да обърнете голямо внимание на количеството от нея, което консумирате. Храни като сладкиши, бисквити и пайове са с високо съдържание на захар и могат да променят настроението ви. Може временно да се почувствате по-добре, но ефектът ще е краткотраен. Намаляването на захарта ще ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар по-балансирани, което ще се отрази и на настроението ви.

Бързи храни

Бургерите, пържените картофи, пиците, поничките, хотдозите и повечето неща, предлагани в заведенията за бързо хранене са пълни със съставки, които трябва да се избягват, когато се борите с депресията. В тези видове храни има много малка хранителна стойност, затова ще е най-добре, ако ги замените с пресни плодове и зеленчуци.

Храни и напитки, богати на кофеин

Понякога елиминирането на кофеина може да изглежда като невъзможна и нереална задача. Ето защо умереността е от ключово значение, особено когато изпитвате подобни на депресия симптоми. Кофеинът може да наруши съня ви и да ви накара да се почувствате тревожни, раздразнителни и уморени. Освен това той променя настроението, мозъчната функция и поведението. Може да замените кофеиновите си напитки като кафе или енергийно питие с по-здравословна опция като зелен чай.

Tagged , ,
на горе