Как да приемате колаген и най -важното – защо (подробни инструкции)

Как да приемате колаген и най -важното - защо (подробни инструкции)
Добра форма Здраве и красота

Как да приемате колаген и най -важното – защо (подробни инструкции)

 

Това е една от най -популярните хранителни добавки днес. Кой има нужда от него, колко и как да го пие (в течна или суха форма, преди или след хранене, с кои витамини е по -полезно да се комбинира) – това е нашият преглед.

 

Вероятно колагенът се приема по -често от жени, които следят състоянието на кожата си – това вещество е част от козметиката против стареене. Но е полезно не само за красотата, но и за връзките и стави, например. И това не означава, че трябва да прилагате такива кремове по цялото тяло. Това вещество може да се приема под формата на добавка. Вярно е, че те съществуват под различна форма и всеки тип има свои собствени характеристики. Нека да разберем как правилно да пием колаген и за какво точно е предназначен.

 

Защо е необходим колаген

Това е важно протеиново съединение, произвеждано в нашето тяло. Основната му задача е изграждането на съединителна тъкан (кожа, кости, стави, връзки) и органи. С възрастта синтезът му постепенно започва да намалява – поради това виждаме бръчки по лицето, подвижността на ставите намалява, а костите стават по -крехки. Изходът от ситуацията са хранителните добавки. Те се препоръчват след 35 -годишна възраст.

 

Защо една жена трябва да пие колаген е разбираемо – той удължава младостта, запазва косата и ноктите силни и здрави. Мъжете също се нуждаят от него, тъй като без него състоянието на връзките се влошава, което означава, че подвижността на тялото намалява.

 

Как да изберем: вид и форма

За да разберете кой колаген е по -добре да се пие, трябва да разберете какво точно е той. Това е много сложно съединение, състоящо се от голям брой аминокиселини и поради това се подразделя на няколко различни типа.

 

Видове

Изследователите идентифицират 28 вида колаген, но само 3 се използват като хранителни добавки.

 

Първият се намира във всички клетки на нашето тяло и поддържа тъканната плътност, подобрява усвояването на хранителните вещества, а също така контролира водния баланс. Може да се приема за подобряване на общото благосъстояние и запазване на младостта.

Вторият  – облекчава възпалението в тъканите и е по -отговорен за здравето на ставите .

Третият  подобрява външния вид чрез нормализиране на метаболитните процеси. Подобно на първия, той „инхибира“ стареенето.

 

Животински  – той се добива по време на обработката на ставните тъкани на говеда. Той е по -достъпен, защото е по -лесен за производство. Също така е по -лесно и по -дълго време за съхранение. Той се абсорбира по -лошо през кожата, но като хранителна добавка е отличен.

Морски  – намира се в рибните клетки. Поради трудностите при получаването и транспортирането на този вид той е по -скъп, срокът му на годност е по -кратък. Но по своя състав той е по -близък до този на човек. Той се абсорбира перфектно както през кожата, така и под формата на препарати и стимулира естественото производство на веществото в организма.

Растителен  – използва се по -рядко, главно в козметични продукти или хранителни добавки за вегетарианци. Този вид се получава от пшеничен зародиш. Този вид е най -скъпият, но се абсорбира добре и е напълно хипоалергенен.

За най -добри резултати се препоръчва да се редуват всички видове.

 

Пиене на колаген: как да го приемаме и има ли изобщо смисъл от него

Форми

Има 5 от тях и ефективността на всяка форма е приблизително еднаква, така че трябва да изберете своя собствена единствено от лично удобство и желание.

 

Таблетки  – те са удобни и лесни за използване, но съдържат ниска концентрация на веществото.

Прах  – много бързо усвояване, удобство при избора на порция (обикновено има мерителна лъжица), може да се добавя към шейкове и напитки. Въпреки това, не е много удобно за транспортиране.

Капсулите са същия прах, но в желатинова обвивка. Удобни са за носене със себе си, но са по -скъпи.

Течност  – в тази форма има най -голяма концентрация. Течността обаче не винаги е удобна за вземане някъде другаде освен у дома и не е евтина.

Сладкиши  – имат приятен вкус и мирис, подходящи за деца.

 

Как да пиете колаген на прах

 

Първо, запомнете кога е най -добре да пиете колаген – сутрин 30 минути преди хранене, за да подобрите усвояването му. Прахът трябва да се разрежда с вода  – каквато температура желаете. Само трябва да разреждате непосредствено преди употреба, а не предварително, и още повече, не се запасявайте с разредена течност за дълго време предварително. Трябва да изпиете дозата наведнъж. Ако трябва да използвате повече от 1 път на ден, тогава е важно да преминат 4 часа между дозите.

 

Друг важен въпрос е колко колаген да приемате. Отговаряме – за лечение на здравословни проблеми – 10 г на ден, а само 5 г са достатъчни за профилактика. Само лекар може да увеличи количеството, ако е необходимо.

 

Как да приемате капсули

Тук всичко е по -просто – трябва само да се изпият с вода, също 30 минути преди хранене. Капсулите са удобни, когато ги използвате само за профилактика в минимална доза. Ако се нуждаете от лечение и големи обеми, по -добре е да изберете прах, тъй като той ще струва по -малко със същата ефективност.

 

Основните правила за прием

Не смесвайте различни видове. Изберете един. В краен случай между приемите трябва да мине поне час.

Пийте 30 минути преди хранене. Това е особено важно за прахообразния, за да се осигури максимална абсорбция.

Максималният курс е 3 месеца, а за хората над 40 – 6 месеца. Паузата между курсовете е 2 месеца. Веществото има кумулативен ефект, така че няма нужда да се страхувате от дълга пауза.

 

С какво да комбинирате за най -добър ефект

  • хиалуронова киселина – в нашето тяло тя действа в дует с колагена, затова е по -добре да ги приемаме заедно, те засилват действието един на друг;
  • витамин С (аскорбинова киселина) – без него веществото в тялото не се произвежда, витаминът му помага да се абсорбира правилно и да образува тъканни връзки. Той е и антиоксидант, отговорен за нашата младост и здраве;
  • цинк, магнезий – те също участват в синтеза;
  • витамини от група В, Е – ще бъдат особено полезни за подобряване състоянието на косата и ноктите;
  • коензим Q10 – помага за удължаване на младостта.

По правило тези вещества са включени в комплекса и не е необходимо да ги купувате допълнително. Основното нещо е да прочетете състава на хранителната добавка.

 

Безопасен ли е колагенът за пиене по време на бременност?

Ползите от веществото по време на бременност и след раждане, разбира се, има. Той може да предотврати стриите, да възстанови еластичността на кожата, да укрепи косата и ноктите, които често започват да се чупят. Също така раждането понякога влияе върху здравето на ставите – добавката също е полезна за това.

 

Но въпросът дали трябва да пиете колаген, докато носите бебе и по време на кърмене, трябва да се реши само след консултация с вашия лекар, който ще вземе предвид възможните противопоказания и индивидуалното ви състояние.

 

Tagged , , , ,
на горе