Здраве и добра форма

6 правила за интимна хигиена

  1. Носете памучни бикини

Изберете памучно бельо. То попива потта, без да оставя неприятна миризма. Тъканите, освен памука, блокират циркулацията на въздуха, а това благоприятства за развитието на бактерии и гъбички. Използвайте секси бельото от изкуствени материи само за кратко, но не прекарвайте целия ден с него. 

 

  1. Използвайте интимен гел

На пазара има много продукти за лична хигиена. Не си служете с душ гела или с шампоана за тази деликатна част от тялото ви. Важно е да поддържате на PH баланса във вагината ви непокътнато и така да контролирате всякакъв вид миризми и инфекции. 

 

  1. Без вътрешни промивки!

Ако си мислите, че добрата интимна хигиена означава използването на дамски душ, грешите. Той ще допринесе за развитието на инфекции и ще наруши естествената среда на лигавицата, а това, че може да ви предпази от забременяване, е мит.

  1. Не отлагайте смяната на тампони и превръзки

Хигиенните грижи по време на менструация определят здравето ви. Не бива да носите една и съща превръзка повече от 4 часа, защото дори и да изглежда чиста, по нея се развъждат множество микроорганизми. Същото важи и за тампоните, още повече, че те задържат кръвта вътре в тялото, което обезателно налага навременната им смяна. 

  1. Обезкосмявайте се 

Интимната прическа е за предпочитане не само по естетически причини, тъй като ще спомогне за намаляване на запаряването в интимната област. Ако се грижите за това сами, внимавайте да не порежете деликатните зони и не прекалявайте с бръсненето, за да не се получи обратен ефект и да превърнете съкровеното си място във вход за болестотворни инфекции. 

 

  1. Избягвайте използването на ароматизирани продукти

Много жени използват ароматизирани продукти, за да миришат по-добре, само че именно подобни неща (включително ароматизирана тоалетна хартия или кърпички, които не са предназначени за интимна грижа) ви изстрелват към развитието на гъбички. От друга страна, кокосовото масло омекотява и намалява дразненето. Избирайте чисти, бели и неароматизирани продукти (хартия, дамски превръзки), за чието производство не са използвани изкуствени избелващи средства. 

 

  1. Не мислете, че колкото повече, толкова по-добре.

Грешка е да смятате, че ако се измивате с вода и сапун по няколко пъти на ден, това е добре за интимната ви хигиена или че трябва да използвате антибактериален сапун в стремежа си да се преборите с бактериите. Напротив, прекаленото миене ще ви направи още по-уязвими. 

 

Ако досега сте били небрежни в грижите за вашето „цвете“, крайно време е да се образовате повече за собственото си тяло. От вас зависи да поддържате средата си. Малко познания могат да държат гинеколога далеч (а също и инфекциите). Просто следвайте тези съвети за лична хигиена! 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе