За здрави кости и сърце – повече витамин К

За здрави кости и сърце - повече витамин К
Добра форма

За здрави кости и сърце – повече витамин К

Вероятно сте наясно колко важно е да си набавяте ежедневно хранителни вещества като витамини В и С. Но получавате ли достатъчно витамин К?

Ако никога не сте се замисляли за него, не сте единствени. Но витамин К е ключов фактор за поддържане на сърцето и костите ви здрави, особено с напредването на възрастта. Всъщност, получаването му на достатъчно количеството ежедневно може да помогне за забавяне на признаците на стареене.

Какви са ползите за здравето от витамин К?

Витамин К е от решаващо значение за здравето на сърцето и костите. Най-често е известен с това, че помага в процеса на съсирване на кръвта – което може да стане по-трудно с възрастта. Последните изследвания показват, че витаминът е жизненоважен и за предотвратяване на артериална калцификация. Този процес се наблюдава, когато артериите започват да показват признаци на натрупване на калций, а именно втвърдияване с течение на времето и затрудняване попадането на богата на кислород кръв в тялото. В някои случаи може да доведе до инфаркти и други потенциално фатални сърдечно-съдови проблеми.

В момента учените изучават ролята на витамин К в превенцията на остеоартрит, който засяга над 32 милиона възрастни американци.

Как мога да получа повече витамин К в диетата си?

Можете да включите витамин К в деня си с много от храните, които да приемате редовно. Но както някои други хранителни вещества, има различни форми на витамин К и е важно да се храните с разнообразни храни за добре балансирана диета.

Листните зеленчуци като спанак, различните видове зелени салати, магданоз съдържат повече от препоръчваното ежедневно количество от така наречения филохинон или витамин К1 само в една порция. Зеленчуци като брюкселско зеле, зеле, зелен фасул и броколи също трябва да бъдат в горната част на списъка ви.

Освен това можете да добавите витамин К към вашата диета с говеждо, свински пържоли и пиле, както и яйца и различни сирена. Всички те съдържат витамин К2, който по-официално е известен като менахинон. Плодове като авокадо, киви, къпини и боровинки също могат да осигурят допълнителни хранителни вещества.

Tagged , , , , ,
на горе