Дон Мигел Руис за прошката
Психология

Дон Мигел Руис за прошката

Прошката е най-важнaта част от живота на човека. Ключ към щастието е способността да простиш! В своето учение, Дон Мигел Руис говори за прошката и колко важна е тя за нашето щастие.

Кой е Дон Мигел Руис? Дон Мигел Анхел Руис е известен мексикански духовен учител и писател. Най-известните му книги са бестселърите „Четирите споразумения“ и „Умението да обичаш“. През целия си живот, той посочва на хората как да постигнат лична свобода. Неговите мъдри мисли, разсъждения и дълбоки прозрения показват на хората природата на човешката реалност.

Дон Мигел Руис е роден в семейство на лечителка и шаман, което му помага да води живот в толтекските традиции. Той следва напътствията на своите прародители и разпространява по света мъдростта на толтеките.

Дон Мигел Руис за прошката

Философски разсъждения и психологически съвети може да откриете на страниците на неговите книги. В много от тях той говори колко е важно да се научим да прощаваме.

Какво е прошката?

Прошката е един от най-ценните духовни закони. Ако простите на себе си и на всички, които са ви обидили, ще успокоите ума и чувствата си. Ще се освободите от негативното и ще заживеете нов живот. Тя е като кристална капка свежест, докоснала сърцето. Ако задържате стари рани, обида, гняв, вие лишавате живота си от светлина и радост.

Като простите, вие създавате светло чудо на мир и разбирателство. С прошката, идва и по-щастлив, свободен живот. Прощавате не заради другите, а заради себе си. Не е толкова трудно и не се изискват специални умения.  Необходимо е, както казва Мигел Руис „да започнете да работите върху прошката, започнете да прощавате. Отначало ще бъде трудно, но след това ще се превърне в навик.“

Чудото на прошката или защо трябва да прощаваме, дори и когато другите не го заслужават

Как правилно да поискате прошка от всеки зодиакален знак

Много силна молитва за късмет

Тук ви представяме една Молитва за прошка от Дон Мигел Руис:

Молитва за прошка

Днес, Създателю, ме дари с куража и волята да простя на хората, които обичам най-много. Помогни ми да простя всяка несправедливост, която усещам в ума си, и да обичам другите безусловно.

Знам, че прошката е единственият начин да излекувам всички болки в сърцето си.

Днес, Създателю, укрепи волята ми да простя на всички, които са ме наранявали, дори и да смятам, че обидата е непростима.

Знам, че прошката е проява на любов към себе си. Помогни ми да се обичам толкова много, че да прощавам всяко оскърбление.

Нека избера прошката, защото не искам да страдам всеки път, когато си спомням обидата.

Днес, Създателю, ми помогни да се излекувам от чувството за вина в сърцето ми, като приема прошката на всички, които съм наранил в живота си. Помогни ми искрено да призная грешките, които съм правил от невежество, и ме дари с мъдростта и решимостта да се въздържа от същите грешки. Знам, че любовта и прошката ще преобразят всички връзки по положителен начин.

Благодаря ти, Създателю, че си ми дал способността да обичам и прощавам.

Днес отварям сърцето си за любовта и прошката, за да мога да споделям любовта си без страх.

Днес ще се наслаждавам на възстановеното единение с най- любимите ми хора. Амин

Дон Мигел Руис за прошката

Дон Мигел Руис пише не само върху прошката, но дава мъдри съвети за живота като цяло.

В книгата „Четирите споразумения“ Дон Мигел Руис говори за следните споразумения:

1 Първото споразумение. Бъди безгрешен в словото си.

2 Второто споразумение. Не приемай нищо лично

3 Третото споразумение. Не прави предположения

4 Четвъртото споразумение. Винаги прави най-доброто, на което си способен

Толтекският път към свободата. Прекратяване на старите споразумения

Изкуството на преобразяването: Сънят на второто внимание

Дисциплината на воина: Контролиране на собственото поведение

Във всяка част от тази книгата, духовният водач обяснява как правилно да приемаме света около нас.

Тук ще цитираме част от книгата „Четирите споразумения“ като се спрем на второто: „Не приемай нищо лично“:

„Каквото и да правят, чувстват, мислят или казват хората, не го приемайте лично. Когато ви казват, че сте чудесни, те не го правят заради вас. Вие знаете, че сте чудесни. Не е необходимо да вярвате на другите хора, които казват, че сте чудесни. Не приемайте нищо лично.“

„Когато ви стане навик да не приемате нещата лично, няма да ви е необходимо да се доверявате на казаното или направеното от другите. Ще взимате сериозните решения благодарение на вярата в себе си. Вие никога не сте отговорни за постъпките на другите; отговорни сте само за собствените си постъпки. Когато наистина го разберете и откажете да приемате нещата лично, небрежните забележки или постъпки на другите едва ли ще ви наранят.“

„Ако спазвате това споразумение, можете да пътувате по целия свят с напълно отворено сърце и никой няма да ви нарани. Ще можете да кажете: „Обичам те“, без страх, че ще ви се присмеят или ще ви отхвърлят. Няма да се боите да поискате онова, което ви е необходимо. Ще можете да кажете „да“ или „не“ — което изберете — без да се осъждате и да изпитвате чувство за вина. Ще можете винаги да следвате сърцето си.“

infomax-logo-50-15-HWШоу в памет на легендарната група Queen идва за първи път в България

infomax-logo-50-15-HWРосен Петров: Възможно ли е митичната Троя да е дело на ранните траки?

Tagged , , , ,
на горе