Чудото на прошката или защо трябва да прощаваме, дори и когато другите не го заслужават

защо трябва да прощаваме
Психология

Чудото на прошката или защо трябва да прощаваме, дори и когато другите не го заслужават

Прошката е необходима не толкова на този, който я получава, а най-вече на този, който я дава. Това обаче може да се разбере само когато човек е минал определено духовно ниво.

Какво е прошка?

Способността да прощаваме включва способността да забравяме лошите неща, които някой ни е причинил и напълно да освободим съзнанието си от тях.

Умението да даваме прошка е полезно качество и то е необходимо на всеки човек, въпреки че малцина са тези, които го притежават.

Много хора избират да помнят нанесените обиди дълго време, а това се отразява негативно върху състоянието им – пазенето вредните „емоционални отпадъци“ в паметта вреди необратимо.

Защо е толкова важно да се научим да прощаваме и как да постигнем това на практика?

Недоволството е сложна концепция, която всеки от нас разбира по свой начин. Някой може да я „приюти“ само ако му е била нанесена сериозна обида, а други са склонни да го правят дори и по незначителни поводи.

Например, много вегетарианци се обиждат на познатите си, че ядат месо и спират да общуват с тях. При жените пък обидата лесно може да се натрупа, ако любимият мъж се колебае да изрази любовта си, ако не прави достатъчно за заздравяване на връзката, не помага в къщната работа и т.н.

Когато е обиден, човек е склонен да изпитва цяла гама от емоции – гняв, раздразнение, омраза, желание за отмъщение, като тяхната интензивност зависи от дълбочината на засягането.

Продължителността им също зависи от ситуацията и чертите на характера – някои хора могат да запазят спомена за нанесените обиди през целия си живот. Други, за щастие, се отървават по-бързо от ненужния товар – независимо дали осъзнато или на подсъзнателно ниво те усещат, че това им вреди и ги „дърпа назад“.

Защо да прощаваме дори и на някой, който не заслужава нашата прошка?

Отношението към обидите е различно при всеки. Някой прави планове за отмъщение и ги прилага на практика, някой се разочарова от хората, а някой друг започва да се обвинява за всичко.

Общото във всички случаи е, че човек започва да натрупва негативни емоции, които водят до неприятни последици.

Недоволството води до постоянен стрес и ни разболява

Недоволството е постоянен стрес и най-честата причина за заболявания, наречени психосоматични. Това са заболявания, които възникват без обективни медицински причини, са изключително в резултат на негативни преживявания. Те не могат да бъдат излекувани с лекарства, защото симптомите ще се върнат отново, докато факторът, който ги провокира не бъде отстранен.

Поддържането състояние на обида смуче от енергията ни

Постоянното изживяване на емоциите, свързани с преживените обиди, изисква много енергия, в резултат на което човек изпитва постоянна липса на жизненост, слабост и апатия.

Ако не простим, продължаваме да живеем в миналото и пропускаме живота тук и сега

Обидените хора живеят в миналото, като непрекъснато преиграват в паметта си ситуации, свързани с причинената болка или обида, което им пречи да продължат напред. Всяко отрицание, включително свързано с минали обиди, пречи на човек да се радва на живота и допринася за развитието на депресия, която може да причини сериозни психологически проблеми.

Какво означава прошка?

Има много заблуди, свързани с прошката, които пречат на хората да се отърват от негативните емоции.

Прошката не премахва отговорността от човека, който ни е наранил, а само променя отношението на жертвата към ситуацията.

Вторият мит е така наречената псевдопрошка.

На някои хора им е по-лесно да кажат „Простих“, отколкото да разберат причините за тяхната болка и негодувание. Този подход не решава проблема, а само го изостря, вкарвайки негативни емоции в далечни кътчета на паметта, където те могат да се загнездят и да живеят дълго време.

Последното погрешно схващане се отнася до бързото опрощаване. То е възможно само в случаите, когато човек не е достатъчно дълбоко засегнат.

Ако обидата е нанесла дълбока рана, няма да можете бързо да забравите за инцидента. И това е просто съвсем нормална характеристика на човешката психика, за която не бива да се обвинявате.

Животът във всяка негативна ситуация протича на няколко етапа: отричане, отхвърляне, гняв, депресия, просветление (смирение).

Бързата прошка означава моментален преход от първия към последния етап, който е почти невъзможно да се приложи в реалния живот.

Как да се научим да прощаваме?

Истинската прошка е способността напълно да „пуснете“ ситуацията, да спрете да я преигравате в паметта и да продължите напред, без да поглеждате назад към миналото.

Като правило това изисква определено време и работа върху себе си, но резултатът ще си струва усилията. За да ускорите и улесните процеса, можете да използвате прости психологически трикове.

Директен разговор

Психологическата практика потвърждава съществуването на явление, наречено „приписване на мотиви“, което е свързано със склонността на хората да преувеличават.

Превъртайки ситуацията в главата си, човек я утежнява, „измисля“ нови подробности и приписва на нарушителя още по-зли намерения, което прави собственото страдание още по-дълбоко.

Можете да разрешите проблема, като говорите с другата страна на конфликта – ако има такава възможност, не бива да я отхвърляте.

Може би насилникът е извършил неправомерно неправомерно действие и ще успее да намери думи, които ще помогнат да се отървем от негатива по-бързо. Вероятно всеки от нас, поне веднъж в живота си, е наранил някого или е попаднал в ситуации, когато е трябвало да помолим другите за прошка. Така че, не е лошо да сме една идея по-толерантни.

Разбиране на мотивите

За да простите бързо на някой, който ви е наранил, можете да се опитате да разберете личността и мотивите му.

Нужно е да разберете и да приемете факта, че всички хора имат свои собствени характеристики и най-често преследват лични интереси, така че не бива да търсите причина за оплаквания там, където няма такава.

Например, ако човек има противоположна гледна точка по някакъв въпрос, просто трябва да го приеме като факт и да не го изживява толкова дълбоко.

Друг пример е уволнението на служител, допуснал сериозна грешка в службата. В този случай работодателят не обижда, а защитава собствения си бизнес и преследва лични интереси, както всеки би направил на негово място. Най-добрият изход е да се освободите от неприятната ситуация и да продължите напред.

Има и още една категория психически наранени хора, които се чувстват по-добре, предавайки болката си на другите. Техните обидни забележки не трябва да се приемат сериозно, а да се третират като симптом на заболяване.

Отказ от страдание

Човек, който постоянно изпитва негодувание и болка, се поставя съзнателно в положението на жертва. Най-лесният начин да прекратите страданието е да спрете комуникацията с насилника, поне временно. Ако продължите връзката и постоянно го виждате, болезнената ситуация ще се повтаря отново и отново и ще бъде много трудно да я забравите.

Трябва да си дадете време да се освободите от ситуацията и да изчакате, докато негативните емоции отшумят, след което може да се установи комуникация.

Намаляване на прага на очакванията

За да предотвратите болката от бъдещо недоволство, трябва да намалите изискванията и очакванията си за хората около вас. Това не означава пълна липса на доверие – просто трябва да приемете хората такива, каквито са, да си спомните недостатъците, присъщи на всеки от нас и да се примирите с техните прояви.

По-добре е редовно да получавате изненади, свързани с положителни човешки качества, отколкото постоянно да се сблъсквате с разочарование и болка от неоправдани очаквания. Невъзможно е да се застраховаме от оплаквания или напълно да ги избегнем и единственото, което можем да направим, е да не позволим на негативните емоции да съсипят живота ни.

Да, невъзможно е да променим миналото, но пък и не трябва негативните ни преживявания да се превръщат в пречка за щастливото ни бъдеще. Затова разкарайте всички отрицателни помисли от ума си, гледайте напред и очаквайте хубавото да се случи!

За ви улесним в даването на прошка, представяме на вашето внимание прекрасната Медитация за прощаване и освобождаване от обидата с Любомир Розенщайн.

Лично изпитана от хора от нашия екип – работи!

Tagged , , , ,
на горе