Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си
Любов и партньорство

Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Всеки родител иска да помогне на детето си да сбъдне мечтите си. Всяко дете мечтае да бъде такъв, какъвто иска да бъде, когато порасне. Когато сте били дете, може би сте имали мечта, но родителите ви никога не са ви насърчавали или може би не са били толкова въодушевени от вашата идея и са ви научили да преследвате нещо друго. Какъвто и да е бил опитът ви като дете, сега имате избор да помогнете на децата си да ги накарат да постигнат нещо полезно в бъдеще.

Като родител, вашата работа е да подхранвате способността им да мечтаят и да им помагате да я преследват. Да им помогнете да мечтаят големи е важна задача за вас като родител. Децата и тийнейджърите, които вярват, че ги чака светло бъдеще, са склонни да избягват рисково и недисциплинирано поведение.

Когато са запалени по спорт или дейност, защото имат мечта, те имат по-малко време и по-малко желание да се забъркват в неприятности. Когато са развълнувани да имат конкретна кариера и да стигнат до конкретен колеж, те ще избягват действия, които ще провалят мечтите им. Насърчаването на детето ви да следва една мечта ще бъде от съществено значение за изграждането на характер и добро бъдеще за вашето дете.

И така, как можете да го направите? Ето няколко съвета как да помогнете на детето си да сбъдне мечтите си:

1. Опознайте детето си

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Прекарвайте време с детето си и наблюдавайте какво харесва и не харесва. Внимавайте за нейните силни и слаби страни. Слушайте за какво говори детето ви. Познайте неговите интереси и какъв предмет или дейност е отличен в училище. Опознайте детето си.

Техните мечти ще се променят, интересите им ще избледняват и ще бъдат заменени с други, но ако умишлено ги опознавате, можете да видите естествените му таланти и дарби да изплуват на повърхността. Децата не винаги ще видят това, така че можете да посочите в какво е наистина добър. След това можете да намерите начини той да използва това умение или дарба. Така ще им помогнете да сбъднат мечтите си.

2. Дайте време на децата си да говорят

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Ако никога не попитате детето си какво иска да прави в бъдеще, то вероятно никога няма да ви каже. Покажете интереса си към техните харесвания. Те ще ви обичат за това. Вашето дете може да каже, че иска да бъде холивудски актьор, член на момчешка банда, рок звезда, астронавт в космоса или президент на Съединените щати – това може да изглежда непрактично и пресилено от сега, но не го приемайте като глупаво нещо .

Вземете го на сериозно и те ще направят същото. Това може да помогне да се покаже, че техните мечти не са глупави или глупави и че е възможно да ги постигнете, ако само вярвате и работите за това.

Първото нещо, което можете да направите, е да споделите мечтите си с детето си. Говорете с малките си какво обичате да правите и какво предпочитате. Кажете им защо обичате да правите това или онова нещо. Освен това им разкажете истории за вашите мечти и интереси, когато сте били дете. Това ще им помогне да говорят и да говорят за това, което искат.

3. Насърчавайте детето си да има свои собствени интереси и мечти

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Докато изпробва различни неща и интереси, насърчавайте го да има толкова, колкото иска. Но ако детето ви има естествено фокусиран интерес към една област като наука или рисуване, това е добре – оставете го да превъзхожда в това. Просто не обвързвайте едно дете, като го пуснете на балет на четири години и го карайте да го прави години наред.

Какво ще стане, ако се събуди на 16 години и разбере, че наистина не харесва балета, но го прави само защото това е нещо, което е правила? Позволете й да опита много различни неща. Можете да я поставите в клас по балет през едно лято, след това в час по плуване през следващата ваканция и след това в час по изкуство през следващото. Позволете на детето си да се наслаждава на детството си, като го накарате да опита нещо ново! Това ще им помогне да открият какво наистина обичат да правят.

Всеки е запален по нещо – или нещо, което го кара да се вълнува. Отделете време да го видите и разберете какво кара очите на вашето дете да светят. След това ги насърчавайте и подкрепяйте. Ако се вълнуват от изкуството, запишете я на уроци по изкуство. Осигурете художествени материали у дома и им дайте добро бюро за изкуство. Ако не може да спре да говори за динозаври, намерете добра научна програма.

Осигурете учебни материали за динозаврите и науката. Насърчавайте тяхната креативност и интереси и ги оставете да изпитат радостта от своето вълнение. Много хора, които са щастливи и страстни за кариерата си, откриват, че вече обичат да го правят (или поне дейност, свързана с него), когато са били още в детството или тийнейджърските си години. По този начин ще помогнете на детето си да сбъдне мечтите си.

4. Подкрепете самочувствието на детето си

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Възпитавайте детето си да бъде самоуверено и оптимистично, но не и арогантно. Може да е трудно да се намери баланс в това, но най-добрият начин да направите това е да научите на уважение и да поемете отговорностите за техните действия. Доверете им се да вярват в себе си, но не и да се хвалят с това пред другите.

Някои деца мечтаят да работят в офиса като майка си или да бъдат инженер като баща си. Но някои деца мечтаят за кариера, която изглежда трудно постижима, като се има предвид семейството и общността, от която идват. Но това е възможност да повишите самочувствието им.

Ако са страстни за това, те ще продължат да го преследват, защото обичат да го правят, дори и да има пречки. Външният свят вече е пълен с негативизъм, така че не е нужно да сте някой, който също ще ги събори. Подкрепете самочувствието на детето си, за да му помогнете да сбъдне мечтите си.

5. Оставете детето си да следва собствените си мечти, а не вашите

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

За много родители е лесно да наслагват мечтите си и техния успех върху собствените си деца. Но вашите деца – въпреки че идват от вашето ДНК – са напълно различни индивиди, които имат стремежи, които могат да бъдат напълно различни от вашите собствени. Може да сте семейство хирурзи, но ако детето ви иска да стане готвач, оставете го.

Не го приемайте по грешен начин или като родителски провал – вместо това се опитайте да приветствате разнообразието.Да, да имаш дете, което също е запалено по нещата, от които се интересуваш, това удвоява удоволствието, но ако не го харесва наистина, не го насилвайте.

Прокарването на собствените ви интереси и мечти към тях често ще доведе до бунт или апатия. Или може да се опитат да го харесат, за да ви харесат, и ще се почувстват разочаровани от себе си, ако в крайна сметка се окажат посредствени в него, докато вие превъзхождате във вашата област. Ако това, което искат, не е грях или не е незаконно, оставете ги да изследват мечтите си и им дайте свободата да постигнат неща, които никога не сте си представяли за тях. В крайна сметка това е техният живот, не вашият.

6. Бъдете добър пример

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Децата правят това, което виждат, а не само това, което чуват или за което са учили. Създайте среда на успех в дома, за да вдъхновите детето си. Отделете време, за да работите върху мечтите си, за да покажете на детето си колко решителни сте и как преследвате собствените си мечти и цели.

Винаги ли сте искали да започнете блог? Да създадете бизнес за печене? Да спечелиш диплома? Продължете и го следвайте. Не винаги можете да насърчавате децата си да следват собствените си мечти, ако не им показвате подходящ пример за това как изглежда да работите за това, което искате.

7. Научете ги да си поставят цели

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Насърчаването им да следват мечтите си е добро, но няма да бъде постигнато, освен ако не установите краткосрочни цели и планове, които могат да помогнат за постигането им. Можете да мечтаете за секси тяло, но ако не промените диетата си и не отделите време и усилия за упражнения, това няма да се случи.

Научете децата си да си поставят цели, тъй като това ще им послужи добре по пътя им към зряла възраст. Говорете подробно за мечтата на вашия тийнейджър, след което я разделете на по-малки цели с крайни срокове. Помогнете им да поддържат положително отношение, като ги насърчите да се радват на малкия напредък, който постигат. Освен това ги научете да маневрират с препятствията, които срещат, и да не се отказват лесно, когато се натъкват на препятствия. Много успешни истории идват с опитване отново и отново, докато накрая достигнат целта.

8. Насърчавайте ги да финансират собствените си мечти

мечтите
Как да помогнем на детето да сбъдне мечтите си

Ако семейството ви разполага с ограничени средства, но детето ви иска да вземе допълнителни уроци, да си купи книга или да отиде на работилница, помогнете му да намери начин да печели пари, за да ги плаща сами.

Можете да обсъдите услугите, които те могат да предложат, или да им помогнете да продават неща онлайн. Научете ги също така да пестят парите си, което е половината от битката. Така ще им помогнете да сбъднат мечтите си.

Tagged , , ,
на горе