време е за хризантеми
Идеи за дома

Време за хризантеми

Градинските хризантеми са много популярни, защото всяка есен изпълват двора с пищни цветни „топки”, заменяйки едногодишните растения и осигурявайки пъстра картина до първите големи студове. Достигат до един метър височина, в зависимост от условията, в които се отглеждат и според това колко често са били подкастряни връхчетата в сезона на растеж.

Време за хризантеми Цветята, които ще красят вашата градина през есента

Време за хризантеми Цветята в градината, които може да отглеждате и на балкона

Хризантеми – Есенните красавици радват чак до големите студове.

Градинските хризантеми по правило са многогодишни и трябва да се разделят на всеки две-три години за по-силен растеж.

Размножават се със семена, резници или деление на храста и се засаждат през есента или рано напролет. Тези растения са ценени най-вече заради наитените цветове, бяло, жълто, бронзово, розово, коралово, пурпурно, винено червено. Най-големите им врагове са листните въшки, брашнестата мана, караите, бръмбарите.

Какво символизират любимите ви цветя

Правилното количество вода е от изключително значение за доброто здраве и красотата на растенията. Прекалено малкпото вода може да забави растежа им или той напълно да спре. В периода на цъфтеж трябва да се поливат обилно с мека вода. Добре е листата да се оросяват често.

Поне веднъж в седмицата в сезона на растеж хризантемите се подхранват с разтворима тор, съдържаща калий и азот. Мулчирането пък помага за задържане на влагата в почвата и контрола на плевелите.

В градината хризантемите се комбинират добре с рудбекия, ехинацея, седум, астри, оформени и цветни „петна” или като в бордюри. Като отрязан цвят издържат около две седмици във ваза. Когато купувате хризантеми, избягвайте тези с жълти или кафяви листа, защото вероятно те не са получавали достатъчно вода или са били във временната си саксия много дълго.

Кампанула: Може ли някой да остане безразличен към „цветето на семейното щастие“

 

Tagged
на горе