Вредна ли е захарта – ето какво трябва да знаете

Вредна ли е захарта - ето какво трябва да знаете
Добра форма

Вредна ли е захарта – ето какво трябва да знаете

Захарта стана обществен враг №1 напоследък. Причината е в мястото, където се съдържа най-често – в силно преработени продукти и напитки. Тя обикновено се добавя по време на обработката към полезни преди това храни и ги прави вредни. Има и друго лошо нещо. Добавената захар често се съдържа в храни, от които пълнеете заради нея, но в същото време не ви засищат.

Схващането, че захарта нанася вреди води до пристрастяване може би е сред най-големите митове при диетите в съвремието ни. Както знаем, дозата прави отровата, като ключово е да я приемате в умерени количества.

Защо прекалените количества захар са вредни за вас?

Знаете ли какво се случва с тялото ви, когато приемете твърде много захарни храни? Високото ниво на захар може да причини сериозни увреждания на кръвоносните ви съдове. Може да усетите леко неразположение на момента, на което да не обърнете внимание. Ако обаче това се превърне в тенденция, организмът ви може да изгуби способността си да използва ефективно инсулина и да се развие хронично възпаление, да не говорим за други проблеми. Постоянното приемане на ненужна добавена захар може да доведе до редица болести като диабет, рак и сърдечни проблеми.

Защо приемът на твърде малко захар също не е правилен?

Колкото и често да се демонизира захарта, знайте, че се нуждаете от нея, за да оцелеете. Всъщност глюкозата е основният източник на гориво за мозъка ни. Ако нямате достатъчно в кръвта си, за да може всичко в тялото ви да работи  правилно, може да изпитате симптоми като неравномерен или ускорен сърдечен ритъм, треперене, безпокойство, изпотяване, пребледняване, глад, раздразнителност, умора, изтръпване на устните, езика или бузите.

Това в никакъв случай не трявба да ви случи като извинение да се тъпчете всеки ден с лакомства, но означава, че не можете да ги премахнете напълно, като трябва да намерите баланса.

Как да контролираме приема на захар?

Захарта се съдържа почти навсякъде в храните, като има два основни вида  – естествени захари (в плодовете и зеленчуците) и добавени.

Когато пазарувате, четете етикетите, за да установите количеството на захар в продукта, който купувате. Ако тя е основна съставка, по-добре изберете нещо друго.

Правете разлика и между вида сладкиши. Ако хапвате нещо сладко сутрин, пропуснете десерта при следващото хранене.

Tagged , ,
на горе