Поразителната красота на Белоградчишките скали, където всяка скала има собствена история

белоградчишките скали
Величествена България

Поразителната красота на Белоградчишките скали, където всяка скала има собствена история

[modula id=“29556″]

Белоградчишките скали са поредният уникален природен феномен, който е разположен на територията на прекрасната ни Величествена България. Погледнати от птичи поглед, Белоградчишките скали спокойно могат да бъдат оприличени като град от вкаменени титани!

Златолист, Източник на вяра и чудеса

Рупите, вихър от космически енергии

Роженски манастир, „Храна“ за душата

Мелник, където автентичността и магията се сливат в едно

Самуилова крепост, паметни „страници“ от българската история

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

Крушунските водопади – перлата на омайната красота на Величествена България

Необикновената красота на Белоградчишките скали, където сетивата започват да функционират на друго ниво!

Преди около 230 милиона години, в резултат на активен тектоничен процес от серия земетресения, в района на днешен Белоградчик се е формирала тази феноменална красота, която днес се простира на голяма територия.

Как да стигнете до Белоградчишките скали?

Невероятно красивите и причудливи Белоградчишки скали са разположени в северозападната част на България, близо до границата ни със Сърбия. Разстоянието от София е почти 170 км. По-известните градове, близо до град Белоградчик, са Монтана и Видин.

Няколко думи за Белоградчишките скали и огромната крепост.

Скалите, изобразяващи чудати форми, са невероятно красиви, обгърнати с воал от мистерии, загадки и легенди. Тези уникални, огромни каменни масиви, някои от които гордо се извисяват към небето до 200 метра височина, красят западната част на Стара планина. Общата им площ е 50 кв.км, като скалите прилежащи към крепостта са само малка част от това природно творение.

Разбира се, Белоградчишката крепост „Калето“ е, невероятно здание, създадено от ръцете хората! Съставлява се от три отделни крепостни дворове, където строителите с находчива мисъл са се възползвали от природната даденост. Част от крепостните стени се явяват самите скали, прилежащи към тях.

Общата площ на масивната крепост е около 10 200 кв.м., дебелината на стените е 2 метра, а на места височината им достига до забележителните 12 метра! Голяма част от великото творение на някогашните строители съществува и до днес. Оцеляло през бурните години, устояло на безпощадните природни сили.

Според историческите данни, първата крепост по тези места е изградена по Римско време и е била с основна функция за наблюдение.

Съществуват ли подобни титанични скални образувания и на други места?

Да, погледнати на външен вид, спокойно може да се каже, че съществуват!

Посетете нашата статия за село Мечкул и внимателно разгледайте снимките в галерията. Е, не си ли приличат? Изглеждат като близки братовчеди, с исполински размери, „въздишащи“ под тежестта на фантастичните канари. И така, вече от десетки милиони години…

Какво да кажем, ако ги сравним със скалите в района на Метеора, на територията на днешна Гърция. Толкова си приличат… Може би пак онзи мистериозен „скулптор“ е ваял с ръцете си? Може би… Кой знае?

Много от тези каменни фигури си имат свои собствени имена. Не е ли загадъчно?

Например: „Момина скала“, „Пчелен камък“, „Орлов камък“, „Боров камък“, „Монасите“, „Лъвът“, „Камилата“, „Мечката“, „Кукувицата“, „Конникът“, „Мадоната“, „Дервишът“, „Метохът“, „Адам и Ева“, „Овчарчето“, „Ученичката“, „Мислен камък“, „Гъбите“, „Еркуплия“, „Магаза“, „Борич“, „Близнаците“…

Легенда неземно красивата монахиня.

Местната легенда разказва за най-красивото момиче, което имало романтична история, която завършила трагично. Преди стотици години между тези скали се намирал манастир. Най-младата му послушница била дарена с неземна красота, чиято прелест не мога да бъде скрита, дори от дългото черно расо.

На един голям празник, когато вратите на манастира били отворени за хората, една случайна среща я събира с прекрасен и снажен мъж.

Любовта пламнала в сърцата и двамата. Те се влюбили от пръв поглед и дълго време криели връзката си от другите послушници в манастира. Но година по-късно плодът на тяхната любов огласил с първата си глътка въздух килиите на обителта.

Красивата, като фея, послушница била разкрита и осъдена от монашеския съд на вечно проклятие и незабавно заточение. Но време за присъдата нямало.

Внезапно пред тях се появил конник. Нейният любим дошъл да вземе любимата си. Внезапно боговете се намесили. Извила се страшна буря, мълнии раздирали небесата над манастира, а от земята се чувал грохот.

Изведнъж манастирът станал на руини, а всички в него останали вкаменени. Така се появили скалите „Конникът“, „Монасите“ и „Мадоната“ с пеленаче на ръце.

В заключение…

Ако имате фобия от височини, съвсем спокойно можете да се изправи лице в лице със страха ви от летене, именно тук – Белоградчишките скали. Един полет с балон с горещ въздух, ще се насладите от високо на необикновената им красота, и нещо повече, ще бъдете победители!

Белоградчишките скали са още едно явно доказателство, че природата на прекрасната ни Родина, сякаш е ваяна от изключително талантливи ръце на таен и мистериозен „скулптор“. Да, тя не крие от нас удивителната си красота! Тя не спира да пленява с чудесата си! И съвсем заслужено бяха включени в конкурс за избор на новите седем чудеса на света!

Полезна информация:

Белоградчишките скали

в района на град Белоградчик, в Западния Предбалкан

Обект № 15 от списъка на 100-те национални обекта

Работно време:

1 април – 30 септември

всеки ден – 09:00 – 18:00 ч.

1 октомври – 30 март

всеки ден – 09:00 – 17:00 часа.

На място се заплаща входна такса:

възрастни – 4-5 лв.

за ученици, пенсионери и групи има намаления

Носете удобни дрехи и обувки.

Спазвайте всички мерки за безопасност.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе