11 безценни урока от Конфуций: „Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш“

11 безценни урока от Конфуций
Психология Разни

11 безценни урока от Конфуций: „Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш“

Когато не знаете какво да правите или ви е трудно да вземете решение, прочетете тези 11 мъдри урока от Конфуций. Конфуций е велик китайски мислител и философ. Неговата философия е фокусирана върху морала, както от лична, така и от социална гледна точка. Няколко урока от Конфуций за правилните човешки взаимоотношения, справедливостта и равенството.

23 начина да откриете щастието (без да го преследвате)

Можем ли да творим осъзнато живота си, ако овладеем силата на мисълта?

Щастието е заразно – вярно ли е това и можем ли бъдем негови носители и преносители?

17 позитивни мисли за любовта на Петър Дънов

10 оздравителни мисли на Петър Дънов

„БЕЗ ПРИВЪРЗАНОСТ=БЕЗ СТРАДАНИЕ” – 10 урока на Буда, които всеки трябва да прочете

Енергията на думите-с тях „градим или рушим“ мостове

Живот в настоящето: Защото днес е най-добрият ден

Основата на неговата философия се съдържа в известния принцип: „Не причинявай на другите това, което не желаеш за себе си“. Конфуций е притежавал невероятна мъдрост за това как се живее щастлив и пълноценен живот.

11 урока от Конфуций
11 урока от Конфуций

Ето 11 от най-известните и безценни урока от Конфуций

Цитати на Конфуций (няколко мъдри урока от Конфуций):

1) Всичко хубаво си има своята цена

Лесно е да мразиш и трудно да обичаш. Толкова много неща в живота са подредени. Добрите неща се постигат или намират трудно, но лошите неща се случват или получават много по-лесно.

Опитайте се да не се спирате на негативните аспекти на всяка ситуация. Бъдете отворени към положителни идеи, защото така ще можете да мислите за разрешаването на проблема. Бъдете търпеливи, докато чакате да се случат хубавите неща или когато се опитвате да постигнете целта.

Това обяснява много. По-лесно е да мразиш, по-лесно е да покажеш негативност, по-лесно е да се оправдаеш. Любовта, прошката и щедростта изискват голямо и щедро сърце, голям ум, много усилия и голяма упоритост.

2) “Изборът на приятели е от съществено значение за вас”

Конфуций: „Никога не се сприятелявай с човек, който не е по-добър от теб.“

Мъдрият философ Конфуций обяснява, че нашите приятели представляват пророчеството за нашето бъдеще. Вие се насочвате към мястото, до което те вече са достигнали. Това е повече от основателна причина да потърсите приятели, които се движат в същата посока, която сте избрали и вие. Затова се обградете с хора, в чийто сърца гори нестихващ огън и желание за развитие.

Тези, с които се заобикаляте, влияят върху развитието на вашата личност. Те играят критична роля в изграждането на вашите ценности, вашето щастие и ви помагат да вземате важни решения.

Можем да избираме приятелите си! Така че, не се обграждайте с лицемерни хора, които избират и остават с вас само, заради печалба или лична изгода. Бъдете с тези, които ви правят по-добри и ви вдъхновяват да правите все повече и повече. Които ви мотивират да се движите, а не да се застоявате на едно място.

3) “Просто продължавайте напред, не се спирайте и не се отказвайте

Конфуций: „Няма значение колко бавно вървиш, стига да не спираш“

Ако продължите по правилния път, в крайна сметка ще стигнете до желаната дестинация. Работата трябва да се извършва последователно. Човек, който постига успехи, е този, който остава отдаден на идеята и въпреки обстоятелствата, без значение какви са те, върви уверено към целта си.

Ако сте уморени, научете се да си почивате, а не да спирате на половината път. За да постигнете целите си, е необходимо вашето търпение и постоянство.

Продължавайте да се движите напред и ако имате нужда от помощ, не бъдете горделиви, а помолете тези, които знаете, че могат да ви помогнат. Не се страхувайте да се свържете с близки приятели или членове на семейството, тъй като тяхната гледна точка може да ви помогне много повече, отколкото си мислите.

11 урока от Конфуций
Източник на изображението: www.pixabay.com

4) Оставете миналото в миналото

Всички сме били онеправдани или неразбрани в даден момент от живота, но ако продължаваме да се придържаме към миналото, няма да можем да оценим добрите неща и невероятните възможности, които стигат до нас в живота ни.

Ако сте обидени, опитайте се да се поучите от това. Не причинявайте страдание на другите, само защото вие в момента страдате. Счупеният отвътре човек продължава да съсипва другите, а това със сигурност разтърсва нашия свят.

Не наранявайте другите, а потърсете начини да се лекувате душата си по здравословен начин.

5) Конфуций: Няма нищо лошо в това да направите грешка”

Няма нищо лошо в това да направите грешка, ако не я помните. Не се тревожете за дреболии. Да направиш грешка не е голямо престъпление. Не позволявайте на грешките да развалят деня ви. Не позволявайте на негативизма да завладее мислите ви. Няма нищо лошо в грешката! Благодарете на грешките си, защото чрез тях можете да си извадите мъдри поуки!

6) Всичко или нищо!

„Каквото и да правиш, прави го с цялото си сърце“

Каквото и да правите, правете го с пълна отдаденост или не го правете изобщо. Успехът в живота ще изисква да дадете най-доброто от себе си и тогава ще живеете без да съжалявате.

Ако правите нещо на случаен принцип, без особен интерес или без желание, можете просто да го оставите и да заспите. Дайте всичко от себе си в работата, взаимоотношенията и хобитата. Небрежното отношение не е много привлекателно и не ви носи полза по никакъв начин.

7) Контролирайте нрава си.

Конфуций: „Когато у вас възникне гняв, помислете за последствията“

Често казваме или правим неща прибързано, за които по-късно съжаляваме. Когато сте ядосани на нещо или някого, помислете за последствията. Във всеки спор има пауза и ако сте достатъчно умни, можете да го обърнете в своя полза. Не позволявайте на гнева да развали всичко.

8) Обърнете внимание на последствията

„Когато си ядосан, мисли за последствията“

Соломон е казал: „Този, който е търпелив, е по-добър от смелия и този, който владее себе си, е по-добър от завоевателя на града.“ Винаги помнете да запазите самообладание и да мислите за последствията.

11 урока от Конфуций
Източник на изображението: www.pixabay.com

9) Когато се налага, не се страхувайте да направете необходимите промени.

„Когато стане очевидно, че целта не може да бъде постигната, не коригирайте целите, коригирайте действията“

Ако не можете да намерите решение на проблем, опитайте други методи. Не се опитвайте да променяте нещата за ваше удобство. Променете подхода си.

Ако целите ви изглеждат непостижими през тази година, тогава е подходящ момент да съгласувате плана си за постигането им. Не приемайте провала като опция, нагласете платната си за успех и вървете плавно към целта си.

10) Винаги бъдете подготвени!

„Очакванията на живота зависят от вашето усърдие. Механикът, който иска да усъвършенства работата си, първо трябва да наточи инструментите си.”

Трябва да се подготвите, преди да започнете да се придвижвате към целта си. Подгответе се по възможно най-добрия начин и бъдете готови за изненадите, които животът може да ви поднесе. Ако сте готови, ще можете по-добре да се справите с всяка възникнала ситуация.

Конфуций е казал: „Успехът зависи от предварителната подготовка, защото без такава подготовка неизбежно ще се случи провал.“ Каквото и да правите в живота, ако искате да успеете, първо трябва да се подготвите. Запомнете, че дори най-големият провал не бива да ви спира, защото именно той може да се окаже мощен катализатор към успеха.

11) Всички можем да се учим един от друг!

„Ако отида с още двама души, тогава всеки от тях ще действа като мой учител. Ще имитирам добрите черти на единия от тях и ще коригирам в себе си недостатъците на другия.”

Можете и трябва да се учите от всеки, бил той мошеник или светец. Всеки живот е история, изпълнена с уроци, готови за научаване. Например, можете да вземете нещо добро и полезно за себе си от 7-те житейски урока на Уил Смит или да почерпите знания от 10-те златни урока на Айнщайн.

От всеки, когото срещнете в живота си, ще научите някакъв ценен урок. Опитът на човек, неговите страдания и постижения са възможност да научи нещо ново за себе си.

www.cluber.com.ua

infomax-logo-50-15-HW СВЕТИЯТ ГРААЛ – СЪКРОВИЩЕТО НА БОГОМИЛИТЕ БУГРИ

infomax-logo-50-15-HW Старобългарски кирилски надпис от времето на цар Симеон Велики е открит в крепостта “Балък дере”

Tagged , , , , , , ,
на горе