Телешко със сини сливи

Приготвяне

20 минути

Готвене

120 минути

Общо

2ч. и 30 минути

Порции

5-6 порции

Телешко със сини сливи – открийте перфектната комбинация от крехко месо и сладко-плодови акценти в тази традиционна рецепта. Подробни стъпки, тайни за идеален вкус и съвети за поднасяне. Тази рецепта предоставя изкушаващо ястие със съчетание на нежно телешко месо и сладки сини сливи, което ще ви очарова със своя вкус и аромат.

Необходими продукти

  • 500 гр. телешко месо (нарязано на кубчета)
  • 1 средно голям лук (нарязан)
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.ч. сини сливи (без костилка)
  • 1/2 ч.ч. червено вино
  • 1/2 ч.ч. телешки бульон
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. сушен розмарин (по избор)

Начин на приготвяне

Как да приготвим най-вкусното телешко със сини сливи – стъпки, тайни и тънкости

Телешко със сини сливи
Телешко със сини сливи / снимка с авторски права на списание HappyWoman.bg

1. Подготовка на продуктите

Нарежете телешкото на равномерни кубчета (за тенджера или гювеч) и подсушете парчетата с кухненска хартия.

Очистете и нарежете на ситно 1 голяма глава лук. Пригответе сините сливи (ако са много сухи — накиснете за 10–15 мин в топла вода и отцедете).

Измерете червено вино и телешки бульон, пригответе сол, прясно смлян черен пипер и розмарин или други подправки по вкус.

2 Загряване на мазнината и задушаване на лука

Загрейте 2–3 супени лъжици масло (или смес масло + зехтин) в широка тенджера на средно-висока температура.

Добавете нарязания лук и гответе, докато стане прозрачен и мекичък (ок. 4–6 минути), като разбърквате от време на време.

3 Подправяне и запържване на месото

Подправете кубчетата телешко със сол и черен пипер.

Увеличете температурата до средно и добавете месото в тенджерата на порции, за да не спада температурата. Запържете до златисто-кафяво от всички страни (ок. 4–6 мин. на партида). Извадете месото и го оставете настрана.

4 Деглазиране и добавяне на сливите

В същата тенджера налейте около 150–200 мл червено вино и с шпатула отлепете залепналите парченца от дъното — това добавя вкус. Оставете виното да къкри 2–3 минути, за да се изпари алкохолът.

Върнете запърженото месо в тенджерата и прибавете отцедените сини сливи.

5 Добавяне на бульон и подправки

Налейте телешкия бульон достатъчно, за да покрие месото (ок. 600–800 мл в зависимост от количеството). Добавете щипка сушен или прясно нарязан розмарин (или друга предпочитана билка). Разбъркайте добре.

6 Дълго, бавно готвене за крехко месо

Намалете огъня до слаб/минимум, покрийте с капак и оставете да къкри бавно около 1.5–2 часа, докато месото стане крехко и сливите омекнат. (Алтернативно — сложете тенджерата в предварително загрята на 160°C фурна и печете 1.5–2 часа.)

Проверявайте периодично и при нужда доливайте малко бульон или вода.

7 Финални щрихи и овкусяване

Когато месото е меко, махнете капака и увеличете огъня за няколко минути, за да сгъстите соса до желаната консистенция. Коригирайте солта и пипера. Ако желаете по-плътен сос, добавете малко нишесте или брашно.

По желание добавете пресен магданоз или стръкче розмарин при сервиране.

8 Сервиране и гарнитури

Поднесете телешкото със сини сливи с картофено пюре, варен ориз, полента или свежа салата. Като гарнитура подхождат и печени зеленчуци.

За по-изискано поднасяне — украсете с няколко цели сини сливи и пресни билки.

Съвети за перфектен резултат при приготвяне на телешко със сини сливи

1. Изберете подходящото телешко месо за бавно готвене

За най-крехък и сочен резултат използвайте месо, което се разпада след продължително готвене — телешка плешка, гърди или месо за гювеч. Тези части съдържат колаген, който се стопява и превръща соса в естествено копринен и плътен.

2. Подсушете месото добре преди запържване

Преди да сложите телешкото в тенджерата, подсушете месото с кухненска хартия. Това гарантира златиста коричка, която задържа соковете вътре в месото и добавя дълбочина на вкуса.

3. Запържвайте месото на порции – никога наведнъж

Ако напълните тенджерата, месото няма да се запържи, а ще започне да се задушава. Работете на порции, за да получите онзи карамелизиран слой, който придава наситен вкус на ястието.

4. Не пропускайте деглазирането с червено вино

След като запържите месото, налейте червеното вино и отлепете леко загорелите части от дъното. Именно те са концентратът на вкуса. Оставете алкохолът да се изпари напълно — така сосът ще бъде балансиран и ароматен.

5. Използвайте качествени сушени сини сливи

За най-добър резултат изберете месести, ароматни сини сливи без костилки. Ако са твърди, накиснете ги за 10–15 минути в топла вода или вино. Така няма да се разпаднат по време на готвене и ще придадат естествена сладост на соса.

6. Подправяйте умерено – сливите вече добавят сладост

Розмарин, черен пипер, дафинов лист и малко чесън са идеалната комбинация. Не прекалявайте с подправките, защото те могат да заглушат деликатния вкус на сливите и месото.

7. Гответе бавно и търпеливо

Телешкото със сини сливи достига перфектна текстура след около 1.5–2 часа бавно къкрене. Ниската температура прави месото крехко, а сосът — плътен и ароматен. Това е едно от онези ястия, при които времето е най-добрата подправка.

8. Сгъстете соса естествено

Ако искате по-гъст сос, оставете ястието да покъкри без капак за последните 10–15 минути. По-добре е от добавяне на нишесте, защото запазва натуралния вкус.

9. Балансирайте сладостта при нужда

Ако сливите са по-сладки, добавете няколко капки балсамов оцет или щипка киселина (лимонов сок). Това освежава вкуса и прави ястието по-хармонично.

10. Оставете ястието да „почине“ преди сервиране

Както при всички ястия с телешко, 10–15 минути почивка след готвене позволяват на вкусовете да се съберат и сосът да се стабилизира.

11. Сервирайте с гарнитура, която подчертава сладко-соления вкус

Най-добрият избор са картофено пюре, ориз, полента, карамелизиран лук или печени зеленчуци.

Добър апетит!

Да сготвим още вкусни рецепти заедно:

Заек на фурна – сочен, крехък и неустоимо ароматен

Диетични солени мъфини с пилешко

 

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе