10 минути
30 минути
40 минути
12 порции
Ароматни, много вкусни меденки по рецепта от едно време, са винаги мил спомен от детството. Някои са опитвали „медени питки, потопени в шоколад“, някои са яли „слепени меденки със сладко“.
Няма човек, който да устои на техния аромат! Сега ще приготвим тези изкушаващи сладки за Коледа! Цялата къща ще ухае на мед, шоколад и канела! Може да бъдат чудесен десерт или уникален подарък в празничните дни.
Приготвянето е лесно и бързо, а продуктите са много малко.
Как да приготвим тесто:
1 чаша захар
1 чаша олио
2 яйца
3 супени лъжици мед
1 лъжичка сода
половин лъжичка канела
брашно, с което да се омеси меко тесто
Меденките са лесни за приготвяне и с малко продукти. Може да използвате точилка, за да разточите тестото.
За по-голям разкош, може да добавите и малко орехи.
Лесни и ефектни домашни меденки – готови само за 20 минути
Неустоимо вкусни коледни меденки
Първо
Смесете 1 ч.л. сода с меда и оставете така за около 15 минути, за да се разтвори. След това объркайте с тях всички останали продукти. С тях ще приготвите и замесите меко тесто.
Второ
Добре е да оформите с ръце малки топчета от тестото и да ги наредите в подготвена за целта тава. Сложете предварително хартия за печене и ги подредете на разстояние едно от друго.
Трето
Печете меднките на умерена фурна 180 C, докато леко променят цвета си. Наблюдавайте ги, за да не изсъхнат.
Четвърто
Глазурата пригответе като разтопите школада на водна баня с добавени няколко капки олио за блестяща глазура.
След това потопете всяка меденка от едната страна или цялата в шоколада. Така ще имате чудесни меденки с лъскава глазура. По желание може да слепите меденките две по две със сладко.
Готово!
Незабравими меденки с вкус от като едно време!