Маслени сладки с шоколад

Приготвяне

30 минути

Готвене

20 минути

Общо

50 минути

Порции

8 порции

Великден винаги е чудесен повод да зарадваме близките си с нещо домашно, ароматно и изкушаващо. А има ли нещо по-специално от домашни маслени сладки, които се топят в устата, разнасят топъл аромат на ванилия и масло, а за финал – блестят с шоколадова глазура и хрупкави фъстъци?

Тези сладки са неустоимо вкусни – нежни, ронливи и същевременно богати на вкус. Подходящи не само за празниците, а и за всеки ден, когато искаме да подарим на себе си и на любимите си хора сладък миг наслада.

Необходими продукти

  • 2 яйца

  • 80 г захар

  • 8 г ванилова захар

  • 1/3 ч. л. сол

  • 100 г меко масло

  • 60 г царевично нишесте

  • 250-300 г брашно (според нуждите на тестото)

  • 1 ч. л. бакпулвер

  • 200 г едро нарязани фъстъци

  • 100 г млечен шоколад

  • 1 с. л. олио (за разтапяне на шоколада)

Начин на приготвяне

Да започваме приготвянето на Маслени сладки с шоколад:

Маслени сладки с шоколад
Маслени сладки с шоколад / снимка с права на HappyWoman.bg

1. Подготовка на тестото

Разбийте яйцата със захарта и ваниловата захар до пухкава и светла смес. Прибавете солта и мекото масло и разбъркайте до гладкост.

2. Смесване на сухите съставки

В отделна купа комбинирайте брашното, нишестето и бакпулвера. Постепенно ги добавяйте към яйчената смес, като разбърквате с дървена лъжица или шпатула. Тестото трябва да стане меко, еластично и леко мазничко – типично за маслените сладки. При нужда добавете още брашно.

3. Оформяне на сладките

Откъсвайте малки парчета от тестото, оформяйте топчета с размер на орех. Притиснете леко с два пръста отгоре и с нож направете нежни разрези – така сладките ще придобият красив домашен вид.

4. Печене

Загрейте фурната на 180°C. Подредете сладките в тава с хартия за печене. Печете 15–20 минути – до златист загар и неустоим аромат.

5. Шоколадово-фъстъчено вълшебство

След като изстинат, разтопете шоколада на водна баня с 1 с. л. олио, за да стане гладък и лъскав. Потопете всяка сладка от едната страна в шоколада и веднага оваляйте в нарязаните фъстъци.

6. Охлаждане и сервиране

Оставете глазурата да стегне и сервирайте. Подредени в празнична чиния или кутия, тези маслени сладки изглеждат като излезли от сладкарница – а вкусът им е дори по-добър!

Съвет от сърце:

Ако обичате по-изразен аромат, добавете щипка канела или настъргана портокалова кора към тестото на маслени сладки.

Маслените сладки с шоколад и фъстъци са истинско удоволствие, което се разтапя на небцето и оставя след себе си само усмивки. Опитайте ги – няма да съжалявате!

Весели празници и сладки мигове на уют!

Да приготвим заедно още любими рецепти:

Сладки таралежчета: Усмивка във всяка хапка

Сладки калии (ушички) – златното изкушение от едно време

Вижте още
Най-нови статии
Популярни
на горе