Лесна питка със сирене „Розички“

Лесна питка със сирене „Розички“

Лесна питка със сирене „Розички“

Приготвяне

140 минути

Готвене

45 минути

Общо

185 минути

Порции

10 порции

Питка със сирене „Розички“ е иделна за празничната трапеза! Тя е пухкава, мека и се приготвя лесно.

Ако искате да впечатлите гостите, пригответе тази питка със сирене, която грее като слънце на масата!

Някои наричат този вариант питка „Охлювчета“ и за нея също може да намерите рецепта.

Насладете се на перфектния вкус и аромат на прясно опечена питка със сирене!

Необходими продукти

1 кг брашно

300-400 мл хладка вода (кофичка от кисело мляко)

20 г мая

3 бр. яйца

500 г сирене

1 с.л. сол

1 ч.л. захар

1 -2 с.л. олио за тестото

олио за намзаване на корите

 

Начин на приготвяне

Ето как да си приготвите лесна питка със сирене „Розички“:

Разтворете маята в хладката вода и добавете сол и захар. Отделно разбийте 2 яйца с олиото и прибавете към шупналата мая. Разбъркайте добре. Оставете 1 яйце за намазване.

Лесна питка със сирене „Розички“
Питка със сирене Разбъркайте яйцата

В голяма купа сложете сместа с маята и добавете брашното, което предварително сте пресели.

Замесете средно меко тесто, така че да не лепи по ръцете. Оставете го да удвои обема си около половин час.

Лесна питка със сирене „Розички“
Омесете тестото

Натрошете сиренето. По желание използвайте разтопено масло за намазване (125 гр).

След като тестото е готово, разделете го на 2 или 3 топки. От всяка топка разточете голяма кора с дебелина 1.5 см.

Лесна питка със сирене „Розички“
Разточете корите

Всяка кора се маже с олио, после се ръси сирене. Сложете корите една върху друга, като мажете олио между тях и ръсите сирене. Навийте на руло и наржете на парчета по 5-6 см дебелина всяко.

Лесна питка със сирене „Розички“
Навийте кората на руло

Наредете парчетата в намаслена тава с върха нагоре, за да заприличат на разцъфнали розички. Наредете ги на разстояние едно от друго, за да може да се опекат. Оставете розичките да втасат още веднъж за половин час. Намажете с жълтък, в който има малко олио и поръсете смена по желание.

Лесна питка със сирене „Розички“
Нарежете на парчета

Печете в предварително загрярта фурна на 170-180 C за около 50 мин., до готовност.

Лесна питка със сирене „Розички“
Наредете в тавата

Извадете готовата питката от фурната, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и оставете да изстине.

Питка със сирене „Розички“ е готова!

Лесна питка със сирене „Розички“
Питка със сирене Снимка: https://www.pinterest.com/

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Тесто с газирана вода. Питката става пухкава и много вкусна

Лесна рецепта за пиле фрикасе

Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела

Лесна питка със сирене „Розички“Кръгла или правоъгълна? Как да изберете правилната форма на маса за трапезарията

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе