140 минути
45 минути
185 минути
10 порции
Питка със сирене „Розички“ е иделна за празничната трапеза! Тя е пухкава, мека и се приготвя лесно.
Ако искате да впечатлите гостите, пригответе тази питка със сирене, която грее като слънце на масата!
Някои наричат този вариант питка „Охлювчета“ и за нея също може да намерите рецепта.
Насладете се на перфектния вкус и аромат на прясно опечена питка със сирене!
1 кг брашно
300-400 мл хладка вода (кофичка от кисело мляко)
20 г мая
3 бр. яйца
500 г сирене
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1 -2 с.л. олио за тестото
олио за намзаване на корите
Разтворете маята в хладката вода и добавете сол и захар. Отделно разбийте 2 яйца с олиото и прибавете към шупналата мая. Разбъркайте добре. Оставете 1 яйце за намазване.
В голяма купа сложете сместа с маята и добавете брашното, което предварително сте пресели.
Замесете средно меко тесто, така че да не лепи по ръцете. Оставете го да удвои обема си около половин час.
Натрошете сиренето. По желание използвайте разтопено масло за намазване (125 гр).
След като тестото е готово, разделете го на 2 или 3 топки. От всяка топка разточете голяма кора с дебелина 1.5 см.
Всяка кора се маже с олио, после се ръси сирене. Сложете корите една върху друга, като мажете олио между тях и ръсите сирене. Навийте на руло и наржете на парчета по 5-6 см дебелина всяко.
Наредете парчетата в намаслена тава с върха нагоре, за да заприличат на разцъфнали розички. Наредете ги на разстояние едно от друго, за да може да се опекат. Оставете розичките да втасат още веднъж за половин час. Намажете с жълтък, в който има малко олио и поръсете смена по желание.
Печете в предварително загрярта фурна на 170-180 C за около 50 мин., до готовност.
Извадете готовата питката от фурната, напръскайте с вода, покрийте с кърпа и оставете да изстине.
Питка със сирене „Розички“ е готова!
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Тесто с газирана вода. Питката става пухкава и много вкусна
Сочен ябълков сладкиш: ябълки напоени с разтопена захар и канела