Кекс с ябълки и канела

Приготвяне

10 минути

Готвене

40 минути

Общо

50 минути

Порции

6 порции

Кексът с ябълки и канела е класически десерт, който съчетава плътния, ароматен вкус на канелата с естествената сладост и свежест на ябълките. Тази рецепта е любима не само заради вкусовата си комбинация, но и заради лесното приготвяне, което я прави подходяща за всеки дом. В тази статия ще разгледаме как да приготвим този кекс, неговите ползи за здравето, детайлна рецепта и няколко полезни съвета за перфектно изпичане и сервиране.

Необходими продукти

За приготвянето на кекс с ябълки и канела ще ви трябват:

  • – 300 г брашно (може да използвате и пълнозърнесто за по-здравословен вариант)
  • – 1 пакетче бакпулвер (около 10–12 г)
  • – 1 до 2 ч.л. канела (според вкуса)
  • – Щипка сол
  • – 3 яйца
  • – 200 г захар (може да се намали или заместите с мед/кленов сироп или стевия за по-лека версия)
  • – 100 мл олио (или разтопено масло за по-богат вкус)
  • – 150 мл мляко (може да се използва и бадемово или друго растително мляко)
  • – 1 ч.л. ванилов екстракт/2 ванилии
  • – 2–3 големи ябълки, обелени, без семките и нарязани на малки кубчета или настъргани
  • – Орехи или стафиди (по избор за текстура и допълнителен вкус)

Начин на приготвяне

Начин на приготвяне на кекс с ябълки и канела:

Кекс с ябълки и канела
Кекс с ябълки и канела

1. Подготовка

– Загрейте фурната на 180°C.

– Намаслете и поръсете с брашно форма за кекс (може да използвате и хартиена форма за по-лесно изваждане).

2. Смесване на сухите съставки

– В голяма купа пресейте брашното, бакпулвера, канелата и щипка сол. Пресяването осигурява равномерно разпределение на всички сухи компоненти и премахва бучките.

3. Приготвяне на течните продукти:

– В отделна купа разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкава смес.

– Добавете олиото, млякото и ваниловия екстракт, като разбърквате добре след всяко добавяне.

4. Комбиниране на течните и сухите съставки 

– Бавно добавете сухите съставки към течната смес, като разбърквате на ниска скорост или с шпатула, за да не се образуват прекалено много мехурчета. Внимавайте да не прекалите със бъркането, за да остане кексът пухкав.

– Внимателно добавете нарязаните ябълки (и орехите и стафидите, ако използвате) към тестото, като ги разпределяте равномерно.

5. Изпичане

– Изсипете тестото във формата за кекс и го разпределете равномерно.

– Печете за около 40–50 минути. Проверете готовността с клечка за зъби – тя трябва да излезе чиста или с малко сухи трохи, когато кексът е готов.

– Оставете кекса да се охлади във формата за около 10 минути, преди да го извадите на решетка за пълно охлаждане.

Съвети за сервиране и различни варианти на кекс с ябълки и канела

Кекс с ябълки и канела
Кекс с ябълки и канела

Сервиране:

Кексът може да се сервира самостоятелно или с лек крем от маскарпоне и шоколад, ванилов сладолед или сметана. Леко поръсване с пудра захар преди сервиране придава също елегантен завършек.

Вариации:
– За по-наситен вкус добавете настъргана кора от портокал или лимон.

– Можете да заместите част от брашното с овесени ядки за допълнителна текстура и по ниска хранителна стойност.

– За веганска версия заменете яйцата с мачкан банан и използвайте растително мляко.

Съхранение:

Кексът запазва своята свежест за няколко дни, ако се съхранява в плътно затворена кутия на стайна температура.

Ползи за здравето

Освен че е вкусен, кексът с ябълки и канела носи и някои ползи за здравето:

  • – Ябълките са богати на витамини, антиоксиданти и фибри, които подпомагат храносмилателната система и имунитета.
  • – Канелата е известна със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, може да помогне за регулирането на кръвната захар и да има благоприятно влияние върху метаболизма.
  • – Когато се използват естествени съставки и се намали количеството на рафинирана захар, този десерт може да бъде по-здравословен вариант.

Заключение

Кексът с ябълки и канела е не само вкусен, но и изпълнен с история и традиция. Той е перфектният избор за есенни и зимни дни, когато търсим уют и топлина в домашната кухня. С комбинацията от свежестта на ябълките, топлината на канелата и мекотата на пухкавото тесто, този десерт носи радост и наслада както на децата, така и на възрастните. Опитайте тази рецепта и внесете нотка от традицията във вашето семейно меню!

Вижте още
десерт Негърче 1
Сладкиш Фалшива баклава - приготвя се лесно, а вкуса му е феноменален
козунак без месене
Най-нови статии
Популярни
на горе