Домашен локум „Роза“
Приготвяне
30 минути
Готвене
45 минути
Общо
75 минути
Порции
20 порции
Всички обичаме домашен локум и искаме сами да си направим! Приготвянето му е завладяваща и интересна история. Домашният локум има уникален вкус, текстура и аромат за истинска наслада.
Локумът е желеподобен сладкарски продукт, направен от захар и царевично нишесте. Той се предлага в различни вкусове, цветове, размери и текстури.
Вместо от магазина, сами може да пригответе у дома тази лесна рецепта за домашен локум. Розова вода може да откриете в специализирани хранителни магазини.
Въпреки, че трябва да бъркате сместа поне ½ час, рецептата за локум е лесна и ефектна. Тя отнема малко време, но става по-добра и по-вкусна дори от оригиналния локум.
Локумът е популярен десерт, перфектно дъвчащ и сладък, традиционно веган продукт.
Необходими продукти
4 чаши захар
4 чаши вода
½ лъжица лимонов сок
1 чаша нишесте
¼ лъжичка червена боя
100 мл розова вода
пудра захар
Начин на приготвяне
Ето как да си приготвите домашен локум с розова вода:
Сложете в тенджера върху котлона 4 чаши захар, 3 чаши вода и ½ лъжица лимонов сок. Гответе на среден огън, като разбърквате постоянно.
Разбърквайте сиропа, докато се разтопи захарта. Когато захарният сироп заври, покрийте с четка, потопена във вода вътрешността на тенджерата, за да предотвратите образуването на захарни кристали.
Докато правите сиропа, в подходяща купа или шола разбъркайте нишестето с 1 чаша вода, за да получите каша без бучки.
Когато нишестето е готово, към него на тънка струйка, постепенно добавете сиропа и бъркайте непрекъснато.
Намалете котлона на ниска степен и гответе при непрескъснато бъркане около 40 минути. Внимавайте да не загори. Проверявайте дали е готово в чаша с вода. Вземете една лъжица от сиропа и я потопете в ледена вода, за да се охлади. Пробвайте, за да проверите твърдостта и ако не е достатъчно, гответе още малко. Изчакайте да добие златист цвят.
Добавете накрая розовата вода, сладкарска червена боя и разбъркайте добре.
Сипете сместа за домашния локум в подходящ стъклен съд, предварително подготвен и намазнен с олио.
След това оставете локума в хладилника за около 8 часа.
Извадете от хладилника и го обърнете върху плот, поръсен обилно с нишесте.
И накрая нарежете розовия локум на кубчета и после овалайте в смес от пудра захар и нишесте.
Ето, накрая имате вкусен и сладък домашен локум с розова вода.
Приятен апетит!
Вижте още интересни рецепти при нас:
Лесен ябълков сладкиш с плънка