Домашен локум „Роза“

Домашен локум „Роза“

Приготвяне

30 минути

Готвене

45 минути

Общо

75 минути

Порции

20 порции

Всички обичаме домашен локум и искаме сами да си направим! Приготвянето му е завладяваща и интересна история. Домашният локум има уникален вкус, текстура и аромат за истинска наслада.

Локумът е желеподобен сладкарски продукт, направен от захар и царевично нишесте. Той се предлага в различни вкусове, цветове, размери и текстури.

Вместо от магазина, сами може да пригответе у дома тази лесна рецепта за домашен локум. Розова вода може да откриете в специализирани хранителни магазини.

Въпреки, че трябва да бъркате сместа поне ½ час, рецептата за локум е лесна и ефектна. Тя отнема малко време, но става по-добра и по-вкусна дори от оригиналния локум.

Локумът е популярен десерт, перфектно дъвчащ и сладък, традиционно веган продукт.

Необходими продукти

4 чаши захар

4 чаши вода

½ лъжица лимонов сок

1 чаша нишесте

¼ лъжичка червена боя

100 мл розова вода

пудра захар

Начин на приготвяне

Ето как да си приготвите домашен локум с розова вода:

Сложете в тенджера върху котлона 4 чаши захар, 3 чаши вода и ½ лъжица лимонов сок. Гответе на среден огън, като разбърквате постоянно.

Домашен локум „Роза“
Сложете захар
Домашен локум „Роза“
Сложете вода

Разбърквайте сиропа, докато се разтопи захарта. Когато захарният сироп заври, покрийте с четка, потопена във вода вътрешността на тенджерата, за да предотвратите образуването на захарни кристали.

Домашен локум „Роза“
Разбърквайте, докато се стопи захарта

Докато правите сиропа, в подходяща купа или шола разбъркайте нишестето с 1 чаша вода, за да получите каша без бучки.

Домашен локум „Роза“
Разбъркайте нишетето
Домашен локум „Роза“
Домашен локум „Роза“

Когато нишестето е готово, към него на тънка струйка, постепенно добавете сиропа и бъркайте непрекъснато.

Домашен локум „Роза“
Добавете сиропа

Намалете котлона на ниска степен и гответе при непрескъснато бъркане около 40 минути. Внимавайте да не загори. Проверявайте дали е готово в чаша с вода. Вземете една лъжица от сиропа и я потопете в ледена вода, за да се охлади. Пробвайте, за да проверите твърдостта и ако не е достатъчно, гответе още малко. Изчакайте да добие златист цвят.

Домашен локум „Роза“
Домашен локум „Роза“

Добавете накрая розовата вода, сладкарска червена боя и разбъркайте добре.

Сипете сместа за домашния локум в подходящ стъклен съд, предварително подготвен и намазнен с олио.

Домашен локум „Роза“
Изсипете в подходящ съд

След това оставете локума в хладилника за около 8 часа.

Извадете от хладилника и го обърнете върху плот, поръсен обилно с нишесте.

Домашен локум „Роза“
Извадете локума от хладилника

И накрая нарежете розовия локум на кубчета и после овалайте в смес от пудра захар и нишесте.

Домашен локум „Роза“
Нарежете на кубчета
Домашен локум „Роза“
Домашен локум „Роза“
Оваляйте в пудра захар и нишесте

Ето, накрая имате вкусен и сладък домашен локум с розова вода.

Домашен локум „Роза“
Домашен локум „Роза“

Приятен апетит!

Вижте още интересни рецепти при нас:

Веганска пица с нахут

Лесен ябълков сладкиш с плънка

Малиново тирамису

infomax-logo-50-15-HWБалансираната хранителна диета си остава най-добрата

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе