1 час минути
40 минути
1 час и 40 мин минути
6 порции
По тази рецепта се получават невероятно вкусна домашна вита баница. Необходимо е само да следвате всички препоръки, посочени в тази статия, и тогава няма да е трудно да постигнете желания резултат.
Освен предложената в рецептата плънка, може да я направите тази вита баница и със сладка плънка.
За тестото:
Брашно 450гр
Сол 1ч.л
Вода 250 мл
Олио 30 мл
За плънката:
Сирене 400гр
Яйца 3 бр + 1 бр за намазване
Сол по желание и по ваш вкус/ в зависивост от сиренето
Освен продуктите ще са ви необходими предварително загрята на 180° фурна, кръгла форма за печене, застлана с пергаментна хартия, и още 40 минути време за печене.
Пресейте брашното в дълбока купа. Към него добавете сол, вода и олио. Разбъркайте всичко добре и след това омесете тестото с ръце. Покрийте купата с капак или найлоново фолио и оставете тестото да почине 30 минути. През това време пригответе плънката.
Натрушете сиренето в купа. Посолете по ваш вкус и добавете 3 яйца. Всичко се разбърква добре.
Извадете тестото от купата върху маса, предварително поръсена с брашно. Разделете го на 9 приблизително равни части. От всяка част първо оформете топки, а след това разточете всяка топка на тънка кора. След, като разточете всяка кора и я разтеглете с ръце да стане възможно най-тънка. Ако тестото не се разтяга добре, оставете да престои 2-3 минути. Поставете кората върху кърпа.
Първо напръскайте повърхността на кората с олио или разтопена мас и след това разпределете 1/9 от сиренето върху всяка. Сега с помощта на кърпа завийте кората от двата края на руло и оформете от него охлюв. Поставете в тава за печене.
Намажете с яйце отгоре и вече оформената вита баница и я сложете във фурната за 40 минути.
Добър апетит!
Баница на тиган – лесна и много вкусна
Сиропирана баница: най-сладкият вкус от българската кухня
ЛЕСНА ЗАКУСКА “МЪРЗЕЛИВА“ БАНИЦА
Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините