Бобена салата е част от празничната трапеза за Бъдни вечер. Бобена салата ни е позната повече като гарнитура към кебапчета или кюфтета на скара, но се сервира и като постно ястие. Салатата от боб е едновременно приятна и засищаща. Белият боб е хранителен, с плътен вкус, мека текстура и може лесно да се комбинира със зеленчуци, подправки или билки. Добре се допълва с лук, праз, дори различни видове сирена.
Бобена салата с печени чушки е типична за много балакански държави, а също и в България. Тя е много вкусна и лесна за приготвяне. Красиво оформена, бобена салата е истиски празник за очите и вкуса! Заложете на печените червени чушки за приготвянето, защото те придават чуден вкус!
Тук ще ви разкрием как бързо да приготвите бобена салата с печена чушка.
Необходими продукти
Необходими продукти:
1 чаша боб
1 глава лук ( по желание червен лук или пресен зелен лук)
3-4 печени червени чушки
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
½ връзка пресен магданоз
Забележка: Може да промените количеството на всяка съставка според вкуса си. Ако обичате повече магданоз, лук, подправки, може да добавите още!
Начин на приготвяне
Ето как да приготвите бобена слата с печени чушки:
Начин на приготвяне:
Добра идея е да приготвите бобена салата известно време преди сервиране. Само няколко лесни стъпки са необходими за тази свежа, питателна и здравословна салата. Макар че е лесно да сглобите съставките, салатата има нужда да постои известно време, за да се смесят вкусовете и белият боб да абсорбира ароматите на подправките.
За бобената салата трябва предварително да подготвите боба. Накиснете го от вечерта, след това прецедете и го сложете да варите на котлона без сол. След като бобът заври, изхвърлете водата и налейте нова. Варете докато омекне (около 2 часа). В зависимост от сорта на боба, времето за сваряване ще бъде различно. Следете бобът да не се развари, защото за хубава бобена салата ви трябват цели бобени зърна.
Стъпка 2
Прецедете боба и го изплакнете, след което го отцедете отново. Нарежете печената чушка на тънки ивици, червения лук на ситно, а листата пресен магданоз нарежете на едро. През зимата може да използвате праз лук или да замените лука с червен лук. Той е мек и не толкова лютив.
Стъпка 3
Поставете отцедения боб, нарязаната чушка, филийите лук и нарязания магданоз в купа за смесване.
Стъпка 4
Направете дресинг – разбъркайте първо солта и оцета, след това добавете черен пипер и олиото.
Стъпка 5
Смесете всичко. Изсипете дресинга върху останалите съставки в купата и разбъркайте всичко, докато всяко едно зърно се покрие с подправките от дресинга. Оставете салатата 15 минути, за да се овкуси добре! Тогава е готова за сервиране!