

60 минути
150 минути
210 минути
8 порции
Заек на фурна: Заешкото месо често е подценявано в кухните ни, главно заради репутацията си на по-сухо и капризно за готвене. Но истината е, че с правилната подготовка и подходяща термична обработка, заекът може да се превърне в същински празник за небцето – крехък, сочен и с дълбок, богат вкус. Тази рецепта е именно такъв пример – изпипана, ароматна и изключително вкусна!
1 цял заек (около 2,200 кг)
250 мл бяло вино
100 мл вода
80 г масло (половин пакетче)
няколко тънки резена сланина
4-5 стръка пресен розмарин
60 мл соев сос
1 с.л. горчица (дежонска)
50 мл зехтин
3-4 скилидки чесън (счукан)
3 с.л. пушен червен пипер
2 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус
1. Приготвяне на маринатата:
В дълбока купа смесете всички съставки за маринатата, като разбъркате до получаване на гъста и ароматна паста.
2. Подготовка на месото:
Измийте заека и го подсушете старателно с кухненска хартия. Целия заек намажете първо с малко масло, а след това обилно с маринатата.
3. Овкусяване и подреждане:
Сложете заека в огнеупорна тава с капак или в тава, която може да се покрие с алуминиево фолио. Върху всяко парче поставете лента сланина и стръкче розмарин. Оставете месото да поеме вкусовете за около 30-40 минути.
4. Печене:
Загрейте фурната на 220°C. Внимателно налейте виното и водата отстрани на месото, като се стараете да не отмивате маринатата. Захлупете съда или покрийте плътно с фолио и поставете във фурната. След като течността заври (около 10-15 минути), намалете температурата на 180°C и печете още около 1.5–2 часа. Ако месото не е напълно готово, добавете още малко вода и продължете печенето.
5. Финален щрих:
Малко преди да извадите ястието от фурната, махнете капака или фолиото и запечете за още 10 минути – така ще получите апетитна, златиста коричка.
Поднесете заека с гарнитура по избор – свежа салата, задушени картофи или кремообразно картофено пюре ще се съчетаят отлично. Резултатът е ястие, което носи уют, празничност и вкус, който дълго ще се помни.
Съвет:
За още по-нежен вкус, може да мариновате заека от предната вечер и да го оставите в хладилник – така месото ще попие ароматите още по-добре.
Да сготвим заедно още любими рецепти:
Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза
Вкусни хапки от свинско месо върху „канапе“ от пухкаво картофено пюре