Заек на фурна – сочен, крехък и неустоимо ароматен

Заек на фурна – сочен, крехък и неустоимо ароматен

Приготвяне

60 минути

Готвене

150 минути

Общо

210 минути

Порции

8 порции

Заек на фурна: Заешкото месо често е подценявано в кухните ни, главно заради репутацията си на по-сухо и капризно за готвене. Но истината е, че с правилната подготовка и подходяща термична обработка, заекът може да се превърне в същински празник за небцето – крехък, сочен и с дълбок, богат вкус. Тази рецепта е именно такъв пример – изпипана, ароматна и изключително вкусна!

Необходими продукти

  • 1 цял заек (около 2,200 кг)

  • 250 мл бяло вино

  • 100 мл вода

  • 80 г масло (половин пакетче)

  • няколко тънки резена сланина

  • 4-5 стръка пресен розмарин

За маринатата:

  • 60 мл соев сос

  • 1 с.л. горчица (дежонска)

  • 50 мл зехтин

  • 3-4 скилидки чесън (счукан)

  • 3 с.л. пушен червен пипер

  • 2 с.л. брашно

  • 1 ч.л. черен пипер

  • сол на вкус

Начин на приготвяне

Да започваме приготвянето на заек на фурна:

Заек на фурна – сочен, крехък и неустоимо ароматен
Заек на фурна / снимка с права на HappyWoman.bg

1. Приготвяне на маринатата:
В дълбока купа смесете всички съставки за маринатата, като разбъркате до получаване на гъста и ароматна паста.

2. Подготовка на месото:
Измийте заека и го подсушете старателно с кухненска хартия. Целия заек намажете първо с малко масло, а след това обилно с маринатата.

3. Овкусяване и подреждане:
Сложете заека в огнеупорна тава с капак или в тава, която може да се покрие с алуминиево фолио. Върху всяко парче поставете лента сланина и стръкче розмарин. Оставете месото да поеме вкусовете за около 30-40 минути.

4. Печене:
Загрейте фурната на 220°C. Внимателно налейте виното и водата отстрани на месото, като се стараете да не отмивате маринатата. Захлупете съда или покрийте плътно с фолио и поставете във фурната. След като течността заври (около 10-15 минути), намалете температурата на 180°C и печете още около 1.5–2 часа. Ако месото не е напълно готово, добавете още малко вода и продължете печенето.

5. Финален щрих:
Малко преди да извадите ястието от фурната, махнете капака или фолиото и запечете за още 10 минути – така ще получите апетитна, златиста коричка.

Сервиране:

Поднесете заека с гарнитура по избор – свежа салата, задушени картофи или кремообразно картофено пюре ще се съчетаят отлично. Резултатът е ястие, което носи уют, празничност и вкус, който дълго ще се помни.

Съвет:
За още по-нежен вкус, може да мариновате заека от предната вечер и да го оставите в хладилник – така месото ще попие ароматите още по-добре.

Да сготвим заедно още любими рецепти:

Агнешко печено със зелен лук – класика на празничната трапеза

Вкусни хапки от свинско месо върху „канапе“ от пухкаво картофено пюре

Вижте още
Няма намерени публикации
Най-нови статии
Популярни
на горе