Здравословни рецепти за пролетно меню

Здравословни рецепти за пролетно меню
Добра форма Интересно Разни

Здравословни рецепти за пролетно меню

Пролетта е сезон на обновление – не само за природата, но и за нас самите. Това е идеалното време да освежим хранителните си навици с леки, питателни и богати на витамини ястия. Пролетните продукти са свежи, цветни и пълни с живот – точно каквито трябва да бъдат и нашите чинии. Зеленолистни зеленчуци, хрупкави репички, крехки аспержи, млади картофки и ароматни пресни подправки са само част от богатството, което тази прекрасна част от годината ни предлага. В тази статия ще откриете 20 здравословни и лесни за приготвяне рецепти, с които да разнообразите своето пролетно меню. Те са съобразени с нуждите на организма през този сезон, зареждат с енергия и подкрепят имунитета.

Български рецепти с коприва

 

Здравословни рецепти за пролетно меню

1.Пролетни палачинки с пълнеж от гъби и спанак

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 4-5 палачинки (може пълнозърнести или безглутенови)
  • 200 г гъби
  • 2 шепи пресен спанак
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 50 г сирене или кашкавал

Приготвяне:
Задушете гъбите и чесъна в зехтина, добавете спанака и гответе до омекване. Напълнете палачинките със зеленчуковата смес и поръсете със сирене. Запечете за кратко или сервирайте веднага.

2.Зеленчукова крем супа с аспержи и спанак

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 връзка зелени аспержи
  • 2 шепи пресен спанак
  • 1 картоф
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • Сол и черен пипер

Приготвяне:
Задушете лука и чесъна в зехтина до омекване. Добавете обелените и нарязани картофи и аспержи (без твърдите краища), залейте с бульона и варете до омекване. Прибавете спанака за още 2-3 минути, след което пасирайте всичко до кремообразна консистенция. Овкусете по желание.

3.Киноа с печени зеленчуци и пресни подправки

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 чаша сварена киноа
  • 1 тиквичка
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • 1 малка глава червен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • Пресен магданоз и босилек
  • Сол и лимонов сок

Приготвяне:
Нарежете зеленчуците на кубчета и ги изпечете с малко зехтин за около 20 минути на 200°C. Смесете ги със сварената киноа и овкусете със сол, лимонов сок и пресни подправки. Получава се питателно и балансирано ястие.

4.Ризото с тиквички и пармезан

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 чаша ориз арборио
  • 2 малки тиквички
  • 1 малка глава лук
  • 2 с.л. зехтин
  • 50 г пармезан
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • Пресен магданоз

Приготвяне:
Задушете лука в зехтина, добавете ориза и гответе 1-2 минути. Наливайте поетапно бульон, докато оризът поеме течността. Добавете настърганите тиквички към края на готвенето и пармезан. Сервирайте с магданоз и още малко пармезан.

5.Пролетни рулца от оризови кори с зеленчуци

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • Оризови кори
  • Моркови, краставици, авокадо, червена чушка (нарязани на ивици)
  • Пресен кориандър или мента
  • Соев сос или таханов дип за сервиране

Приготвяне:
Накиснете оризовите кори за кратко, след което сложете от зеленчуците и подправките в средата и завийте на руло. Леки, свежи и супер здравословни!

6.Печени пресни картофки с чесън и розмарин

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 500 г пресни картофки
  • 2 скилидки чесън
  • 1-2 стръка пресен розмарин
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и пипер

Приготвяне:
Измийте картофите и ги разполовете. Смесете ги със зехтин, нарязан чесън и розмарин. Печете на 200°C за около 30 минути до златисто. Идеални като гарнитура или самостоятелно ястие.

7.Аспержи на скара с лимон и пармезан

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 връзка зелени аспержи
  • 1 с.л. зехтин
  • 1/2 лимон
  • Настърган пармезан

Приготвяне:
Намажете аспержите със зехтин и ги изпечете на скара за 3-4 минути от всяка страна. Поръсете с лимонов сок и настърган пармезан непосредствено преди сервиране. Лесно, бързо и вкусно!

8.Чийзкейк в чашка с кисело мляко и ягоди (без печене)

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч.л. мед
  • 4 с.л. натрошени овесени бисквити
  • 1/2 чаша ягоди
  • 1 ч.л. чия семена

Приготвяне:
На дъното на чашка сложете бисквитите. Смесете киселото мляко с мед и изсипете отгоре. Добавете нарязаните ягоди и поръсете с чия. Оставете в хладилник за 30 минути преди консумация.

9.Пролетно гаспачо със зелени зеленчуци

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 краставица
  • 1 зелена чушка
  • 1 авокадо
  • 1 шепа спанак
  • 2 стръка зелен лук
  • 1/2 лимон (сок)
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол и пипер

Приготвяне:
Всички съставки се пасират до хомогенна смес. Супата се сервира студена с капка зехтин и пресни билки. Освежаващо и детоксикиращо!

10.Леща с бейби моркови и копър

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 чаша сварена леща
  • 4-5 млади моркови
  • 1 връзка копър
  • 1 с.л. зехтин
  • Лимонов сок, сол и пипер

Приготвяне:
Морковите се задушават леко и се смесват с лещата. Овкусява се с копър, зехтин и лимон. Перфектно ястие за пролетен обяд.

11.Пролетен омлет с див чесън и коприва

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 3 яйца
  • 1 шепа попарена коприва
  • 1 шепа див чесън
  • Сол, пипер
  • 1 с.л. зехтин

Приготвяне:
Разбийте яйцата, добавете нарязаните зелении и овкусете. Запържете омлета в зехтин от двете страни до златисто. Богат на желязо и витамини!

12.Йогурт десерт с пресни горски плодове и орехи

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 200 г цедено кисело мляко
  • 1 шепа пресни боровинки и малини
  • 1 с.л. натрошени орехи
  • Мед на вкус

Приготвяне:
Смесете млякото с меда и разпределете в купички. Добавете плодовете и орехите отгоре. Чудесен десерт за завършек на деня.

13.Печен лаврак с билки и млади зеленчуци

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 цял лаврак (или филе)
  • 1 лимон
  • Пресни билки – розмарин, мащерка, магданоз
  • 2 с.л. зехтин
  • Бланширани млади моркови и броколи за гарнитура

Приготвяне:
Почистете рибата, напълнете я с билки и резени лимон. Полейте със зехтин и печете 20 минути на 180°C. Поднесете с леко задушени сезонни зеленчуци.

14.Пролетна супа с коприва и картофи

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 шепа пресни връхчета от коприва
  • 2 средни картофа
  • 1 морков
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер
  • Пресен копър за поръсване

Приготвяне:
Задушете лука, чесъна и моркова в зехтина, докато омекнат. Добавете нарязаните картофи и залейте с вода или зеленчуков бульон. Когато картофите омекнат, добавете попарената коприва и варете още 5 минути. Пасирайте или оставете на парченца. Поръсете с копър и сервирайте топла.

15.Печено пиле с пресни подправки и лимон

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 4 пилешки бутчета или гърди
  • 2 скилидки чесън
  • Сокът от 1 лимон
  • 2 с.л. зехтин
  • Пресен розмарин и мащерка
  • Сол и черен пипер

Приготвяне:
Овкусете пилето със сол, пипер, счукан чесън и пресните билки. Залейте със зехтин и лимонов сок. Оставете да се маринова 30 минути и печете в загрята фурна на 200°C около 40 минути до златисто. Сервирайте с печени зеленчуци или млади картофки.

16.Ориз със зелен грах и мента

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 1 чаша кафяв или бял ориз
  • 1 чаша пресен или замразен зелен грах
  • 2 стръка пресен лук
  • 1 с.л. зехтин
  • Шепа пресни листа мента
  • Сол на вкус

Приготвяне:
Сварете ориза според указанията. В отделен тиган задушете зеления грах и нарязания лук в зехтин. Смесете ги с готовия ориз и добавете нарязаната мента. Лека гарнитура или самостоятелно пролетно ястие.

17.Задушени тиквички с копър и чесън

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 3-4 малки тиквички
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • Пресен копър
  • Сол и пипер

Приготвяне:
Нарежете тиквичките на полумесеци и ги задушете в зехтина заедно със счукания чесън. След като омекнат, овкусете със сол, пипер и обилен копър. Може да се поднесат топли или студени като гарнитура или основно ястие.

18.Пролетна паста с грах, спанак и рикота

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 250 г пълнозърнеста паста
  • 1 чаша зелен грах
  • 2 шепи пресен спанак
  • 100 г рикота
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • Лимонова кора и сок

Приготвяне:
Сварете пастата. В тиган задушете чесъна, добавете граха и спанака за 2-3 минути. Смесете със сварената паста, добавете рикота, лимонова кора и сок за свежест. Поднесете топло с черен пипер.

19.Пълнени печени чушки с булгур и билки

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 4 червени или жълти чушки
  • 1 чаша булгур
  • 1 малка глава лук
  • 1 домат
  • Шепа пресен магданоз и мента
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • Сол и черен пипер

Приготвяне:
Сварете булгура и го овкусете с нарязан лук, настърган домат, подправки и билки. Напълнете почистените чушки със сместа, поставете ги в тава, полейте с малко зехтин и печете на 180°C за около 30-40 минути. Подходящо и за постно меню.

20.Пролетни рулца от пълнозърнести питки с хумус и печени зеленчуци

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Продукти:

  • 4 пълнозърнести питки или тънки питки лаваш
  • 1 чаша хумус
  • 1 тиквичка
  • 1 червена чушка
  • 1 морков
  • Пресни листа спанак
  • 1 с.л. зехтин
  • Черен пипер и сусам

Приготвяне:
Нарежете тиквичката, чушката и моркова на ленти и запечете на грил тиган или във фурна. Намажете питките с хумус, сложете спанак и подредете зеленчуците. Поръсете със сусам и черен пипер. Навийте на руло и сервирайте като леко основно ястие или за пикник.

Здравословни рецепти за пролетно меню
Здравословни рецепти за пролетно меню

Пролетта е сезонът, който ни подканя към обновление – и в менюто, и в начина на живот. Надяваме се тези здравословни рецепти за пролетно меню да ви вдъхновят да се храните балансирано и да се наслаждавате на свежите дарове на сезона. Ако искате да получавате още полезни съвети за хранене, здраве и хармония, абонирайте се за нашия седмичен бюлетин! Очакват ви нови вдъхновения, сезонни рецепти и практични насоки за един пълноценен и активен живот.

Tagged , , , , , ,
на горе