Питката със сирене е традиционно българско печиво, което е лесно за приготвяне и р много вкусно. Ето една подробна рецепта, която можеш да приготвиш без затруднение, както за празник, така и в делничен ден:
1. Приготвяне на тестото:- В голяма купа смесете брашното и солта. Направете кладенче в средата и добавете маята, захарта и топлата вода. Разбъркайте добре, докато се получи гладко тесто. Добавете олиото и продължете да месите, докато тестото стане меко и еластично. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
2. Втасване:- Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1 час или докато удвои обема си.
3. Разделяне и оформяне на тестото:- След като тестото втаса, го разделете на четири почти равни части. Оформете всяка част на топче и ги разточете до големината на тавата.
4. Подреждане на корите: – Редете всяка кора в намазнена тава (около 30 см диаметър). Намажете всяка кора с олио и поръсете с натрошено сирене. Повторете процеса с останалите три кори.
5. Нарязване и оформяне:- Завийте на руло всички кори заедно и нарежете на равни части. Всяка получена „розичка“ наредете в тавата, като оставяте разстояние една от друга.
6. Второ втасване: – Покрийте питката с кърпа и я оставете да втаса за около 20 минути.
7. Печене:- Загрейте фурната на 180°C. Намажете питката с разбито яйце и поръсете със сусам (ако желаете). Печете за около 40 минути или до златисто кафяво.
8. Сервиране: – Извадете питката от фурната и я оставете да изстине леко преди сервиране. Може да я поднесете топла или на стайна температура.
Технологиите навлизат все по-дълбоко във всяка сфера от живота, а отношенията и романтичните взаимоотношения не правят изключение. През 2025 година,...