Кекс с моркови
Приготвяне
20 минути
Готвене
40 минути
Общо
60 минути
Порции
6 порции
Морковеният кекс е вкусен и здравословен десерт, който може да се приготви лесно у дома. Ето една рецепта за класически морковен кекс:
Необходими продукти
Необходими продукти за Кекс с моркови:
- – 2 чаши настъргани моркови (около 3-4 средно големи моркова)
- – 1/2 чаша олио
- – 1 чаша захар
- – 2 яйца
- – 1 ч.л. ванилов екстракт
- – 1 1/2 чаши брашно
- – 1 ч.л. сода бикарбонат
- – 1 ч.л. канела
- – 1/2 ч.л. сол
- – 1/2 ч.л. индийско орехче
- – 1/2 чаша нарязани орехи (по желание)
- – 1/2 чаша стафиди (по желание)
Начин на приготвяне
Начин на приготвяне Кекс с моркови:
1. Подготовка: Загрейте фурната до 175°C. Намажете форма за кекс с малко масло и поръсете с брашно, за да не залепне кексът.
2. Смесване на мокри съставки: В голяма купа смесете яйцата и захарта. Разбийте добре, докато захарта се разтвори. Добавете олиото на тънка струйка, като разбивате постоянно. Накрая добавете ваниловия екстракт.
3. Добавяне на сухи съставки: В отделна купа смесете брашното, содата бикарбонат, канелата, солта и индийското орехче. Постепенно добавете тази смес към мокрите съставки, като разбърквате внимателно, докато всичко се смеси добре.
4. Добавяне на морковите и ядките: Прибавете настърганите моркови, орехите и стафидите (ако използвате). Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно в тестото.
5. Изливане във формата:Изсипете тестото във формата за кекс и изгладете повърхността.
6. Печене: Печете в предварително загрятата фурна за около 40-50 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.
7. Охлаждане:Оставете кекса да се охлади във формата за около 10 минути, след което го извадете и оставете да се охлади напълно върху решетка.
8. Сервиране на Кекс с моркови: Можете да сервирате морковения кекс самостоятелно или с глазура от крема сирене, ако желаете.
Приятен апетит!
Ако обичате сладкишите вижте как да приготвите ябълков сладкиш.