24 октомври – Ден на нотариуса
Празници

24 октомври – Ден на нотариуса

На 24 октомври отбелязваме важен ден. Днес се отбелязва Ден на нотариуса. Този ден е отбелязан за първи път през 1975 г., за да се признае службата на нотариусите за националната и международната търговия. Нотариусите са доверени държавни служители, които изпълняват няколко важни задачи като подписване на документи и удостоверяване на самоличността на подписващите страни.

Ден на нотариуса- история

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Практиката на нотариуса датира от древен Египет 2750 г. пр.н.е., време, когато записването на официални транзакции става важно за човечеството. „Сеш“ или египетските писари са били най-ранните известни хроникьори на историята и официалните съобщения. Фараонът Тутанкамон толкова много ценял воденето на записи, че в гробницата си имал оборудване за писане за отвъдния живот. В древната римска епоха от 1 век пр. н. е. само няколко души са можели да четат и пишат. Публични служители бяха назначени да създават писмени документи за споразумение или завещания и да ги държат за съхранение. Първият известен нотариус бил римски роб на име Тирон, който разработил стенографска система, наречена „notae“, за записване на речите на прочутия оратор Цицерон.

В средновековна Европа нотариусите са били църковни служители, назначавани от папата. В разгара на властта на рицарите тамплиери през 2-ри век сл. н. е. високообразованите духовници на Ордена стават нотариуси за всички техни бизнес сделки, официални документи, заповеди и прокламации. След като Англия се отдели от Римската църква по заповед на Хенри VIII през 15-ти век, архиепископът на Кентърбъри назначи нотариуси в кралството и неговите американски колонии.

Нотариусите бяха важна част от трансатлантическата търговия на колонизацията. Търговците разчитаха на тях като независими трети страни, отчитайки щети по корабите или товара в нотариален акт, наречен „морски протест“. Приносът на нотариусите за колонизацията е до голяма степен заслуга за огромния успех на американския бизнес. За нотариуси са назначавани само личности с характер и високи морални качества. Въпреки че са били високо уважавани в обществото, те често са били хванати в смъртоносния кръстосан огън между конфликтни лагери, борещи се за контрол над Новия свят, заради участието си в удостоверяването на официални документи и воденето на записи.

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Съединените щати възприемат част от френската правна система, най-вече моделирана по Наполеоновия кодекс, когато Луизиана е закупена през 1803 г., което прави правната система на щата уникална и до днес. Нотариусите в Луизиана имат правомощия, подобни на тези на адвокатите. В началото на 20-ти век президентът на Съединените щати има правомощието да назначава нотариуси за петгодишен мандат и да ги отстранява по свое усмотрение. Днес кметът на окръг Колумбия назначава нотариуси.

До същия период американските жени не можеха да стават нотариуси. Според съдията от Върховния съд на САЩ Оливър Уендъл Холмс младши, тъй като тогава не е имало данни за жени, заемащи длъжност в Англия, няма доказателства, че жените са способни на това. През 2021 г. две трети от нотариусите в САЩ са жени.

Нотариусите са доверени служители, които изпълняват няколко задачи, за да помогнат на обществото да функционира, и чието обслужване ценим особено в този важен Ден на нотариуса. Нотариусите служат като безпристрастни свидетели на търговски и частни сделки, внасяйки сигурност и почтеност на сделките. Често нотариусите участват в подписването на важни документи. Те ще потвърдят самоличността на подписалите, ще потвърдят, че разбират документа и желанието си да го подпишат, и ще се уверят, че съдържанието на документите е истинско.

Нотариусът може да бъде упълномощен от държавния закон да администрира клетви и утвърждения, да издава протести на бележки и сметки, да издава призовки или да извършва граждански брачни церемонии. Известно е, че са участвали във важни събития в историята на Съединените щати. Днес в Съединените щати има близо 4,8 милиона нотариуси, всички от които служат на общото благо за легитимиране на транзакции.

Как да отбележим Деня на нотариуса?

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

За нотариусите:

Професионални събития: Организиране на семинари, конференции или кръгли маси, където нотариусите да обсъждат актуални въпроси, да споделят опит и да се усъвършенстват професионално.

Социални събития: Организиране на коктейли, вечери или други събития, където нотариусите да се срещнат в неформална обстановка и да укрепят колегиалните отношения.

Благотворителни инициативи: Организиране на кампании за набиране на средства за благотворителни каузи, които са важни за нотариусите.

Награждаване на постиженията: Отбелязване на постиженията на отделни нотариуси или на цялата гилдия чрез награди и отличия.

За широката общественост:
Информация и осведоменост: Организиране на информационни кампании, които да обяснят ролята на нотариусите, значението на нотариалните актове и предимствата от използването на нотариални услуги.

Отворени врати: Организиране на дни с отворени врати в нотариалните кантори, където хората да могат да зададат въпроси и да получат повече информация.

Партньорства с медиите: Сътрудничество с медиите за публикуване на статии, интервюта и други материали, които да популяризират професията на нотариуса.

Идеи за събития и активности:

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Квиз за нотариални знания: Организиране на забавен квиз, който да тества знанията на участниците за нотариалната дейност.

Работилници за деца: Организиране на работилници за деца, където те да могат да научат по забавен начин за различните видове документи, които се изготвят от нотариусите.

Конкурс за есе или рисунка: Организиране на конкурс за есе или рисунка на тема „Ролята на нотариуса в нашето общество“.

Социални медии: Използване на социалните медии за споделяне на интересни факти за нотариусите, за организиране на дискусии и за насърчаване на хората да задават въпроси.

Оценявайте местен нотариус
Няма по-добър начин да отбележите Деня на нотариуса от това да оцените местния нотариус. Подарете им билети за музей или филм, които подчертават важността на работата им за обществото.

Разберете тяхното значение
Колко важни са нотариусите? Какви закони ръководят тяхната практика? Най-добрият начин да оцените значението им за нацията е да научите за тях. Посетете местна библиотека или архив, за да прочетете за техните отговорности и история. Завържете разговор с нотариус за неговата кариера и ежедневна работа

Станете нотариус
Да станете сами нотариус показва дълбок интерес към това, което нотариусите правят, и разбиране, че те са от решаващо значение. Ако това е така, тогава кой казва, че не можете да празнувате кариерата си?

Днес е важно да отбележим този Ден на нотариуса.

5 важни факта за нотариусите

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Нотариусите участват в откриването на Америка
Кралят и кралицата на Испания имаха нотариуси, които придружаваха Колумб по време на пътуванията му, за да гарантират, че всички открити съкровища са осчетоводени, и така станаха свидетели, когато той за първи път акостира на остров Сан Салвадор на Бахамските острови през 1492 г.

Президентът Кулидж положи клетва пред нотариус
Калвин Кулидж беше единственият президент, положил клетва пред нотариус, който се оказа и негов баща, когато стана 30-ият президент на САЩ през 1923 г.

Нотариусът все още се влияе от църквата
127-годишен закон дава на всички кандидати за нотариус в Южна Каролина изискване да се закълнат във вярност към Бог, което атеист в момента оспорва пред Върховния съд на щата.

Да Винчи беше син на нотариус
Бащата на Леонардо да Винчи беше нотариус, който го научи да защитава идеите си, като усъвършенства умението да пише назад, така че думите му да могат да се четат само с огледало.

Скандалът Уотъргейт включва нотариус
Бяха открити доказателства, че Франк Демарко младши измамно е датирал със задна дата формуляри, свързани с дарението на хартия на бившия президент Никсън за Националния архив, за да надмине крайния срок за приспадане на данъка, още един инцидент, който подкопа политическата подкрепа на Никсън и доведе до оставката му от поста.

Защо е важен Ден на нотариуса?

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Признаване на професионализма: Този ден е възможност да изразим признателност за професионализма, знанията и отговорността, които нотариусите влагат в своята работа.

Повишаване на осведомеността: Денят на нотариуса спомага за повишаване на обществената осведоменост за ролята на нотариусите и значението на нотариалните актове.

Укрепване на правната система: Нотариусите са неразделна част от правната система и техният професионален празник допринася за укрепването на доверието в нея.

Какво прави един нотариус?

 

ден на нотариуса
24 октомври – Ден на нотариуса снимка: freepik

Съставя нотариални актове: Нотариусите съставят различни видове нотариални актове, като например нотариални декларации, договори за покупко-продажба на недвижими имоти, завещания и др.

Удостоверява факти и документи: Те удостоверяват факти и документи, като например самоличността на лица, подписа на документи и др.

Оказва правни консултации: Нотариусите предоставят правни консултации на своите клиенти по различни въпроси, свързани с нотариалните актове.

Гарантира сигурността на сделките: Чрез съставянето на нотариални актове нотариусите гарантират сигурността на сделките и защитават правата на страните.

24 октомври е ден, посветен на всички нотариуси в България. Това е повод да отбележим важната роля, която те играят в обществото. Нотариусите са тези, които гарантират законността и сигурността на множество сделки, свързани с недвижими имоти, наследства, дружества и много други.

Тази дата е важна за нотариусите и за юридическата общност, тъй като символизира тяхната роля в правната система и обществото. Нотариусите са основни участници в процесите на удостоверяване на документи, сделки и правни действия, осигурявайки сигурност и защита на правата на гражданите.

Професията на нотариуса в България има дълга традиция и играе важна роля в осигуряването на правна яснота и надеждност на трансакциите. На този ден обикновено се организират различни мероприятия и инициативи, свързани с повишаване на обществената информираност относно нотариалните услуги и тяхното значение.

Честит Ден на нотариуса!

Tagged , , , ,
на горе