18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

18 октомври - Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска
Празници

18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Днес българската православна църква почита Св. великомъченица Злата Мъгленска и Св. апостол и евангелист Лука.

Св. апостол и евангелист Лука

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Евангелист Лука (на гръцки: Λουκᾶς, на латински: Lucas) е един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия (Евангелие от Лука). Св. апостол и евангелист Лука е лекар и приятел на апостол Павел. Смята се, че е грък по произход, родом от Антиохия, от ненабожно семейство. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

Праща апостол Павел на втора и трета мисионерска мисия от Филипи до Рим. След смъртта на апостол Павел започва да проповядва Евангелието в Италия, Далмация, Македония и други римски провинции. Според предание апостолската мисия на Лука продължава 84 години, когато го залавят идолопоклонници и го обесват на маслиново дърво в град Тива, главен град на гръцката област Беотия.

Свети Лука е написал третото евангелие (според реда в Новия завет), а именно Евангелието от Лука, и Деяния на апостолите. Предполага се, че Светото евангелие от Лука е написано около 60 година.

Св. Злата Мъгленска

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Днес, освен, че почитаме Св. апостол и евангелист Лука, почитаме и Света Злата Мъгленска. Тя е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество. Тя се родила в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия.

Според житието на светицата, рядката й телесна хубост станала повод да се украси животът й със страдания на велика мъченица.

Млад турчин решил да посегне на честта й. Един ден тя отишла в гората за дърва. По това време турчинът заедно с други турци я дебнел. Спуснал се към девойката, хванал я и подпомогнат от другите, я отвел у дома си. Обещал й, че ще се ожени за нея, ако стане мюсюлманка. Заплашвал я с мъчения, но тя призовала на помощ Господ Иисус Христос и отговорила, че вярва и се покланя само на Спасителя. От Него няма да се отрека, дори и да бъда раздробена на късчета, казала девицата. Тя не се отрича от своята вяра, дори когато родителите й я молят, за да не убият турците сестрите й.

След като не успяват с мъчения да я принудят да стане мюсюлманка, поробителите я обесват, а тялото й насичат на късове. Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

От 2009 г. тя е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. На днешния ден, според народната традиция, се лъскат златните накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си.

Защо почитаме Св. апостол и евангелист Лука?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Св. апостол и евангелист Лука е една от най-почитаните личности в християнството и по много причини си заслужава нашето уважение и преклонение.

Ето няколко основни причини, поради които почитаме Св. Лука:

Автор на Евангелието и Деянията на апостолите: Св. Лука е написал третото канонично евангелие, което е ценен източник за живота и учението на Иисус Христос. Той също е автор на книгата „Деяния на светите апостоли“, която разказва за първите години на християнската църква. Творбите му са изключително важни за нашето разбиране за ранното християнство и за формирането на Новия завет.

Лекар и художник: Св. Лука е бил не само проповедник, но и лекар и художник. Той е използвал своите умения, за да помага на хората и да разпространява християнската вяра. Според преданието, той е нарисувал първите икони на Божията майка, с което е положил началото на църковната иконопис.

Свидетел на Христовото възкресение: Св. Лука е бил един от малкото хора, които са видели възкресения Христос. Това свидетелство е от изключителна важност за християнската вяра, тъй като потвърждава централния догмат за възкресението.

Пример за отдаденост на вярата: Св. Лука е живял живот, посветен на служене на Бога и на хората. Той е бил смел и безстрашен в проповядването на Евангелието и е претърпял много страдания заради вярата си.

Покровител на лекари, художници и други професии: Св. Лука се почита като покровител на лекарите, художниците, писателите и други професии, свързани с творчеството и служенето на другите.

Защо е важно да почитаме светиите?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Почитането на светиите не означава, че им се отдаваме божествено поклонение. Вместо това, то е израз на нашето уважение към техния живот, вяра и дела. Като почитаме светиите, ние:

Се вдъхновяваме от техния пример: Животът на светиите ни показва как да живеем по-добър и по-смислен живот.
Укрепваме нашата вяра: Светиите са живи свидетелства за силата на вярата и ни помагат да се доближим до Бога.

Молим се за тяхното застъпничество: Вярваме, че светиите продължават да се грижат за нас и да се застъпват за нас пред Бога.

Св. апостол и евангелист Лука е една от най-светлите личности в историята на християнството. Неговият живот и дело са пример за всички нас. Като почитаме паметта му, ние се обогатяваме духовно и се доближаваме до Бога.

Защо почитаме Св. Злата Мъгленска?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Света Злата Мъгленска е една от най-почитаните български светици и великомъченици. Животът и мъченичеството ѝ са пример за безгранична вяра, смелост и любов към Бога и родината.

Ето няколко причини, поради които почитаме Св. Злата Мъгленска:

Мъченичество за вярата: Най-важната причина да почитаме Св. Злата е нейното мъченичество. Тя отказа да се отрече от християнската вяра и да приеме исляма, въпреки тежките изтезания и заплахи. Смъртта ѝ беше жестока, но нейната вяра остана непоколебима до самия край.

Символ на българския дух: Св. Злата Мъгленска е символ на българския дух и на борбата за вяра и свобода. Тя е пример за това как дори една млада девойка може да прояви изключителна сила и смелост в името на своите убеждения.

Защитница на българките: Св. Злата Мъгленска се смята за покровителка на българките, особено на тези, които живеят далеч от родината си. Тя е израз на надеждата и вярата в трудни времена.

Пример за нравственост и чистота: Животът на Св. Злата е пример за нравственост, чистота и отдаденост на Бога. Тя е била обичана от всички заради доброто си сърце и благочестивия си живот.

На какво ни учи Св. Злата Мъгленска?

Да бъдем верни на своите убеждения: Св. Злата ни учи да бъдем верни на своите убеждения, дори когато това е трудно и опасно.

Да не се страхуваме да отстояваме истината: Тя ни показва, че истината винаги трябва да се отстоява, дори с цената на собствения живот.

Да обичаме Бога и ближните си: Св. Злата ни учи да обичаме Бога и ближните си безрезервно.
Да запазим българския дух жив: Тя е символ на българския дух и ни вдъхновява да го пазим жив и да го предадем на бъдещите поколения.

Как почитаме паметта на Св. Злата Мъгленска?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Молим се за нейното застъпничество: Вярваме, че Св. Злата се застъпва за нас пред Бога и ни помага в трудните моменти.

Четем житието ѝ: Чрез житието ѝ можем да научим повече за нейния живот и да се вдъхновим от нейния пример.

Посещаваме храмовете, посветени на нея: В много български храмове има икони и мощи на Св. Злата.

Празнуваме именния ден на всички, които носят името Злата или производни от него: На 18 октомври почитаме паметта на Св. Злата Мъгленска и честитим имен ден на всички, които носят името ѝ.

Св. Злата Мъгленска е вечен символ на българския дух и на вярата в Бога. Нейният живот и дело продължават да вдъхновяват и да ни дават сили да преодолеем трудностите. Днес е важно да почетем паметта на Св. апостол и евангелист Лука и на Св. Злата Мъгленска.

Кой има имен ден днес?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

18 октомври имен ден празнуват Златка, Златомира, Златко, Златан.

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на Св. апостол и евангелист Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Какво означава Денят на художника за нас?

Св. апостол и евангелист Лука
18 октомври – Св. апостол и евангелист Лука, Св. Злата Мъгленска

Почит към творците: Денят на художника е повод да отдадем почит на всички творци, които създават красота и вдъхновение.

Вдъхновение и признание: Това е ден, в който се отбелязват постиженията на българските художници и се насърчава развитието на изкуството.

Възможност за размисъл: Денят на художника ни дава възможност да се замислим за ролята на изкуството в нашия живот и за неговото значение за обществото.

Как можем да отбележим Деня на художника?

Посещение на изложба: Разгледайте някоя изложба на български художници и се насладете на техните творби.

Участие в творчески ателие: Опитайте своите сили в някое творческо ателие и развийте своите художествени умения.

Подарък за художник: Ако познавате художник, зарадвайте го с малък подарък, свързан с неговото творчество.

Разговор за изкуство: Обсъдете с приятели и близки значението на изкуството в живота ни.

Независимо от датата, Денят на художника е чудесна възможност да отпразнуваме красотата и творчеството, които ни заобикалят.

Tagged , , , ,
на горе