20 октомври – факти, рожденици и празници

20 октомври – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

20 октомври – факти, рожденици и празници

На 20 октомври отбелязваме 293-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 72 дни до края на годината.

Световният ден за борба с остеопорозата, отбелязван на 20 октомври

Световният ден за борба с остеопорозата, отбелязван на 20 октомври, цели да повиши осведомеността за предотвратяването, диагностицирането и лечението на остеопороза – заболяване, което отслабва костите и води до повишен риск от фрактури. Кампаниите на този ден насърчават здравословен начин на живот и ранна диагностика за предотвратяване на усложнения.

Световният ден на статистиката се отбелязва на 20 октомври

Световният ден на статистиката се отбелязва на 20 октомври на всеки пет години, като инициативата е подета от ООН. Този ден цели да подчертае значението на надеждната статистика за вземане на информирани решения в управлението, икономиката и обществото, като акцентира на етиката, прозрачността и професионализма в тази област. Световният ден на статистиката се чества за първи път през 2010 г. и насърчава международното сътрудничество за подобряване на качеството на данните.

На 20 октомври празнуващите своя рожден ден са:

20 октомври – факти, рожденици и празници
20 октомври – факти рожденици и празници

Башар Рахал, роден на 20 октомври 1974 г., е български актьор с ливански корени. Участва в популярни български филми като „Мисия Лондон“ и „Диви и щастливи“. Носител е на множество награди и през 2024 г. ще води риалити шоуто „Биг Брадър“. Рахал е активен и в театралната среда, където играе в редица постановки, а също така е познат и като водещ на различни телевизионни предавания.

Виктор Калев, роден на 20 октомври 1969 г., е български актьор и комик, известен с участието си в „Шоуто на Слави“ и със своите имитации. Той има успешна кариера в телевизията и театъра, автор е на спектакъла „Грамофонът“. Калев е обичан от публиката за хумора си и в момента участва в различни комедийни проекти, като същевременно поддържа активна концертна дейност.

Георг Георгиев, роден на 20 октомври 1991 г., е български политик и депутат в 43-ото, 45-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание. Заема важни позиции, включително председател на младежката организация на ГЕРБ и заместник-министър на външните работи. Георгиев е активно ангажиран с младежки инициативи и социални програми, целящи да подобрят живота на младите хора в България.

Георги Палагачев, роден на 20 октомври, е бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ от февруари до август 2022 г. Той работи за подобряване на безопасността на движението в България. С опит в управлението на транспортната политика, Палагачев е запознат с предизвикателствата в сектора и се стреми да внедрява иновации и нови технологии.

Джуди (Юлиан) Халваджиян, роден на 20 октомври 1974 г., е български телевизионен продуцент и сценарист. Той е съосновател на продуцентската компания „СИА“ и е известен с формати като „Гласът на България“ и „Като две капки вода“. Освен това, Халваджиян активно подкрепя млади таланти и нови артистични проекти в България, насърчавайки творчеството в развлекателната индустрия.

Димитър Косев, роден на 20 октомври 1992 г., е български музикант и композитор, активен в поп и рок жанровете. Той е известен със своите проекти и участия на живо. Косев е и автор на песни и активно работи по нови музикални албуми, които целят да разширят неговото артистично присъствие и да достигнат до по-широка публика.

Енчо Данаилов, роден на 20 октомври 1957 г., е български актьор, известен с ролите си в театъра и киното. Участвал е в много български филми и телевизионни предавания. Данаилов е уважаван заради актьорските си способности и дългогодишната си ангажираност с театралното изкуство в България.

Жана Бергендорф, родена на 20 октомври 1985 г., е българска поп певица, известна от „Мюзик Айдъл“. Тя комбинира поп и електронна музика и продължава да радва феновете си с нови проекти. Жана също така е активна в социалните мрежи, където редовно комуникира с почитателите си и споделя моменти от личния и професионалния си живот.

Проф. Йордан Христосков, роден на 20 октомври 1951 г., е български политик и специалист по социални и трудови отношения. Бил е служебен вицепремиер и управител на НОИ. Христосков е активно ангажиран с академичната среда, като публикува научни трудове и участва в конференции, свързани със социалното осигуряване и трудовото право.

Нонка Матова, родена на 20 октомври 1954 г., е легендарна българска състезателка по спортна стрелба с множество международни медали и постижения. Тя е пример за изключителна дисциплина и отдаденост в спорта и е призната за една от най-добрите в своята дисциплина в България.

Проф. инж. Петър Гецов, роден на 20 октомври 1950 г., е български учен в аерокосмическите технологии и бивш директор на Научния съвет на Института за космически изследвания и технологии при БАН. Гецов е активен в научната общност и е допринесъл значително за развитието на космическите изследвания и технологии в България.

Проф. Румен Байрактаров, роден на 20 октомври 1946 г., е български композитор и педагог, известен с произведения в различни музикални жанрове. Той е преподавател в музикалната академия и оказва влияние върху поколения млади музиканти. Байрактаров активно участва в културния живот и е съорганизатор на множество музикални събития и фестивали.

Светлана Джамджиева, родена на 20 октомври, е българска журналистка с дългогодишен опит в медийната индустрия. Тя е известна с работата си в телевизионни предавания и печатни издания, като специализира в отразяването на актуални новини и обществени въпроси.

Лепа Брена, босненска певица, родена на 20 октомври 1960 г., е една от най-популярните музикални фигури на Балканите. Започва кариерата си през 1980-те и бързо печели популярност с хитове като „Mile voli dugmadi“ и „Ja без тебе не могу да zivim“. Брена е известна със своя уникален стил, комбиниращ поп и фолк музика, и е носителка на множество награди. Освен музикалната си кариера, тя е успешна бизнес дама и актриса.

Снуп Дог, псевдоним на американския рапър, роден на 20 октомври 1971 г., е икона на хип-хоп културата. Придобива популярност с дебютния си албум „Doggystyle“, считан за един от най-влиятелните в историята на рапа. Снуп Дог е известен с уникалния си стил и характерен глас, а песните му, като „Gin and Juice“ и „Drop It Like It’s Hot“, са класики. Освен музикалната си кариера, участва и в филми и телевизионни предавания, и е активен в бизнеса и социалните инициативи.

Акиф Пиринчи, роден на 20 октомври 1959 г., е германски писател с турски произход. Известен е със своите романи и есета, които разглеждат теми като миграция и културна идентичност. Творбите му често предизвикват дискусии в обществото и се отличават с ироничен стил.

Дани Бойл е роден на 20 октомври 1956 г., той е британски режисьор, носител на „Оскар“ за „Слумдог милионер“. Известен е с филми като „Трейнспотинг“ и „127 часа“. Стилът му е енергичен и визуално въздействащ, обхващащ различни жанрове и социални теми.

Дани Миноуг е австралийска певица, родена на 20 октомври 1971 г. Става известна с хитове като „Can’t Get You Out of My Head“ и „I Begin to Wonder“. С над 20 милиона продадени албума, Миноуг е призната за един от най-успешните поп изпълнители в Австралия и е носителка на множество награди, включително ARIA Awards.

Джон Кразински, американски актьор, роден на 20 октомври 1979 г., е най-известен с ролята си на Джим Халперт в сериала „Офисът“. Той също така е режисьор и сценарист, получил признание за филма „Тихо място“. Кразински се отличава с многостранен талант и е известен със своето чувство за хумор и драматични изпълнения. Активно участва в различни социални и благотворителни инициативи.

Елфриде Йелинек, австрийска писателка, родена на 20 октомври 1946 г., е носителка на Нобелова награда за литература. Известна е с провокативните си произведения, разглеждащи теми като идентичност и политика. Нейните най-известни творби включват романите „Плът и кръв“ и „Облак с пяна“. Стилът на Йелинек е характерен с експериментален подход и социална критика, което предизвиква дълбоки размисли относно съвременното общество.

Иън Ръш, бивш уелски футболист, роден на 20 октомври 1961 г., е един от най-големите нападатели в историята на уелския футбол. Известен е с кариерата си в „Ливърпул“, където печели множество титли, включително титлата в Премиър лийг и Купата на европейските шампиони. Ръш е и ключова фигура за националния отбор на Уелс, с над 30 гола за него.

Петер Юхас, унгарски литературен историк, роден на 20 октомври 1930 г., е известен с изследванията си в унгарската литература и култура. Автор на множество научни трудове, той анализира влиянието на литературни движения в Унгария. Юхас е активен в академичната среда и участва в конференции, представяйки свои изследвания. Неговата работа е важен принос към разбирането на унгарската литературна традиция.

Рик Лий, британски рок музикант, роден на 20 октомври 1945 г., е известен като барабанист на групата „Ten Years After“. Част от рок сцената от 1960-те години, той е известен със своето мощно изпълнение. Лий е участвал в множество албуми на групата, включително „A Space in Time“, и оставя значим отпечатък в историята на рока. След края на кариерата си с „Ten Years After“, той продължава да свири с различни артисти.

Хосе Акасусо, бивш аржентински тенисист, роден на 20 октомври 1982 г., е известен с успехите си на ATP тура. Достига до 20-то място в световната ранглиста и печели три ATP титли, като е част от аржентинския отбор, спечелил Купа Дейвис през 2003 г. Акасусо е известен със своята игра на клей и е участвал в множество турнири, включително Ролан Гарос и Уимбълдън.

20 октомври – факти, рожденици и празници
20 октомври – факти рожденици и празници

На 20 октомври отбелязваме важни събития, включително Световния ден за борба с остеопорозата и Световния ден на статистиката. Рождениците на 20 октомври са: Башар Рахал, Виктор Калев, Георг Георгиев, Георги Палагачев, Джуди Халваджиян, Димитър Косев, Енчо Данаилов, Жана Бергендорф, проф. Йордан Христосков, Нонка Матова, проф. инж. Петър Гецов, проф. Румен Байрактаров, Светлана Джамджиева, Лепа Брена, Снуп Дог, Акиф Пиринчи, Дани Бойл, Дани Миноуг, Джон Кразински, Елфриде Йелинек, Иън Ръш, Петер Юхас, Рик Лий, Хосе Акасусо и други. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе