13 октомври – Национален ден без сутиен

13 октомври - Национален ден без сутиен
Празници

13 октомври – Национален ден без сутиен

Днес отбелязваме Националния ден без сутиен. Всяка година стотици хиляди нови случаи на рак на гърдата възникват само в Съединените щати, като приблизително 250 000 от тях са инвазивни форми на рак на гърдата и допълнителни 2600 случая са открити при мъже.

Националният ден без сутиен насърчава жените навсякъде да ходят без сутиен, за да повишат осведомеността за рака на гърдата и предизвикателствата, пред които са изправени хората с него. Ако познавате някой, който е бил засегнат от рак на гърдата, или просто искате да помогнете за продължаване на борбата с него, Националният ден без сутиен е възможност да помогнете на хората около вас да знаят, че борбата продължава!

Ако сте жена и четете това, ще разберете точно какво имаме предвид, когато казваме, че свалянето на сутиена, след като се приберете у дома, е едно от най-големите удоволствия в живота! Ако сте мъж, просто ще трябва да повярвате на думата ни. Националният ден без сутиен обаче не празнува този малък комфорт, с който всички жени могат да се свържат. То е много по-голямо и по-важно от това.

Какво е ден без сутиен?

ден без сутиен
13 октомври – Национален ден без сутиен снимка: freepik

На първо място – какво точно е Ден без сутиен? Този ден насърчава жените да ходят без сутиени като начин за насърчаване на осведомеността за рака на гърдата и за обучение на другите относно важността на здравето на гърдите. Първоначално стартиран през 2011 г., Денят без сутиен се превърна в глобално движение. Не става въпрос само за излизане без сутиен; става дума за подчертаване на важността на редовните прегледи и самоизследване за рак на гърдата.

Националният ден без сутиен е посветен на борбата с рака на гърдата. Много хора познават някой, който е имал рак на гърдата. Това е ужасна болест, която може да има сърцераздирателен край. Националният ден без сутиен насърчава жените по света да се откажат от сутиена си, за да повишат осведомеността за това заболяване. Това е страхотен ден по отношение на подкрепата на жени, които са преживели рак на гърдата или преминават през него в момента, както и за повишаване на осведомеността за състоянието, така че да можем, надяваме се, да намерим лек за него.

Ракът на гърдата е една от най-често срещаните форми на рак. Всъщност се смята, че една от осем жени ще бъде диагностицирана с това заболяване през живота си. Това е доста висока цифра! Въпреки че има добри шансове за възстановяване, има много жени, които са загубили живота си поради тази ужасна болест.

Ранната диагностика е наложителна и докато ракът на гърдата е най-често при жени на възраст над 50 години, жени на всяка възраст могат да се разболеят. Важно е да имаме дни като Националния ден без сутиени, за да можем да повишим осведомеността за това състояние и да сме сигурни, че всички правим всичко възможно за събиране на средства и образование, за да можем да намерим лек за рака на гърдата.

История на Националния ден без сутиен

ден без сутиен
13 октомври – Национален ден без сутиен снимка: freepik

Националният ден без сутиен е създаден, за да повиши осведомеността за рака на гърдата и разпространението му в съвременното общество, както и да стимулира възможностите за набиране на средства, за да помогне за продължаване на изследванията. 1 от 8 жени ще развие рак на гърдата през живота си и ще трябва да се бори с болест, която в най-лошия случай може да бъде смъртоносна.

Но освен само смъртоносността си, той също има възможност да повлияе на представата на жената за себе си и способността й да кърми и може да доведе до операции, които включват мастектомия. Гърдите са един от основните идентификатори на това, което прави една жена, визуално, жена и необходимостта от тяхното отстраняване в борбата срещу рака на гърдата може да доведе до проблеми със самооценката и депресия.

Така че защо жените навсякъде избират да не носят сутиен, за да повишат осведомеността за тази ужасна болест? Жените, които са преминали през битка с рак на гърдата, често трябва да носят протеза, за да скрият факта, че са имали гърда или гърди отстранени, и в резултат на това не могат да останат без сутиен. Като прекарате деня без сутиен, можете да повишите осведомеността и да помогнете за предотвратяване на това други жени да преминат през това преживяване.

Как да отпразнуваме Националния ден без сутиен?

ден без сутиен
13 октомври – Национален ден без сутиен снимка: freepik

Отбелязването на Националния ден без сутиен е толкова просто, колкото и да не носите сутиен, но ако сте в настроение да направите повече за себе си и за другите, тогава има редица важни опции. Първо, отидете при вашия лекар и насрочете преглед на гърдите, хващането на рак на гърдата навреме не е трудно и ако го направите, ще имате по-голям шанс да излезете от него без дори белег. Насърчете приятелите си да направят същото и може би дори отделете малко време, за да работите заедно, за да създадете кампания за набиране на средства или да подкрепите местна агенция, която провежда такава.

Има редица други начини, по които можете да отпразнувате и Националния ден без сутиени. Определено би помогнало, ако трябва да повишите осведомеността за състоянието. Благодарение на интернет и социалните медии това е нещо, което днес можем да правим с много по-голяма лекота.

Ще има много инфографики и информативно съдържание, което се разпространява онлайн, така че не забравяйте да ги споделите с вашите приятели, последователи и членове на семейството. Можете също така да споделяте истории за оцелели от рак на гърдата, както и да споделяте информация за тежката работа, която се извършва от много хора по целия свят в борбата срещу рака.

Друга идея за Националния ден без сутиени е набирането на средства за каузата. Има много благотворителни организации за борба с рака и сме сигурни, че те биха оценили вашата помощ. Това включва благотворителни организации за страдащите от рак на гърдата и техните семейства. Можете например да организирате събитие във вашия район.

От забавни бягания до продажби на торти; има много различни варианти. Ако сте занаятчийски човек, може да решите да направите нещо и да го продадете онлайн, като приходите (или поне част от тях) отиват за благотворителна организация за рак на гърдата.

Научете как да извършвате самоизследване на гърдите
Според Медицинския център на Джон Хопкинс „40 процента от диагностицираните ракови заболявания на гърдата се откриват от жени, които напипват бучка“ и ключът към победата над рака е да се хване навреме. В интернет има полезни инфографики относно самопрегледа и можете също да се консултирате с лекар за допълнителни подробности. Ако почувствате бучка или забележите някакви нередности (като секреция, трапчинка или набръчкване), незабавно се консултирайте с Вашия лекар.

Участвайте в социалните медии
Споделете подкрепата си за вашите беззаконни другари без сутиен, като документирате опита си в социалните медии. Свързването с други, които също празнуват този празник, може да доведе до полезни разговори, съвети за страхотни благотворителни организации за борба с рака или дори нови приятелства!

Купи си нов сутиен
Може би не е интуитивно, но Националният ден без сутиен е страхотно извинение да се поглезите с по-удобен сутиен. Сутиен, който не пасва, може да бъде истинска болка, така че използвайте духа на деня, за да се поглезите с комфорт!

Защо Националният ден без сутиен е важен?

ден без сутиен
13 октомври – Национален ден без сутиен снимка: freepik

Повишава осведомеността за рака на гърдата
Тъй като е обичайно за хората с гърди да носят сутиени всеки ден, отделянето на ден за целенасочено неносене на сутиен помага на хората да станат по-наясно с гърдите като цяло. Ракът, като болест, разчита на това, че хората не му обръщат внимание, докато не стане твърде късно. Но като обръщате внимание и сте наясно с гърдите си, вие минимизирате риска да бъдете сериозно засегнати от рак на гърдата.

Повишава осведомеността за гърдите
Просто ще го кажем – гърдите са тема табу. Но ако никой не говори за тях, как изобщо ще намалим риска от рак на гърдата? Националният ден без сутиен е ден, в който е добре и дори се насърчава да се говори за гърди. Това ги нормализира и дестигматизира прегледите за рак.

Това е най-удобният ден в годината
Хората, които не носят сутиен, може да не осъзнават това, но сутиените имат тенденцията да бъдат ужасно неудобни. Националният ден без сутиен е страхотно извинение да захвърлите конвенцията на вятъра и да отидете без сутиен! (Само ако искате, разбира се.)

Въздействието на деня без сутиен

ден без сутиен
13 октомври – Национален ден без сутиен снимка: freepik

До 2017 г. празникът се разпространи сред жените в различни страни, включително Нова Зеландия, Румъния, Малайзия, Шотландия, Индия, Гана и Холандия. Участниците се насърчават да свалят сутиените си и да извършат самопреглед на гърдите на този ден.

Социалните медии също играят важна роля. Жените започнаха да публикуват снимки без сутиени под хаштага #денбезсутиен, което доведе до над 82 000 публикации в Twitter и Instagram през 2017 г. Тези, които изберат да не носят сутиени, се насърчават да носят лилаво. Някои платформи също предлагат дарения за благотворителни организации за рак на гърдата. В Румъния фотограф създаде албум с жени без сутиени, вдъхновен от събитието.

През последните години движението за позитивизъм на тялото също прегърна деня, който се застъпва за приемането на всички типове тяло и предизвиква обществените стандарти за красота. За мнозина участието в Деня без сутиен е начин да се отхвърли общественият натиск да се придържат към определени норми и да прегърнат личния комфорт и автономията на тялото.

Честит Национален ден без сутиен!

Tagged , , , ,
на горе