12 октомври – Национален празник на Испания

12 октомври – Национален празник на Испания
Празници

12 октомври – Национален празник на Испания

12 октомври е Националният празник на Испания. Испанският ден се празнува всеки 12 октомври, за да се отбележи първото качване на сушата на Христофор Колумб в Америка. Знаете ли, че Колумб е търсил директен път към Азия, когато е открил Америка? Испанският ден на испанците, известен също като Fiesta Nacional de España или Día de la Hispanidad, е официален празник в повечето испанци в Америка под различни имена.

Национален празник на Испания

празник на Испания
12 октомври – Национален празник на Испания снимка: freepik

Всички държавни административни сгради и офиси, банки и магазини са затворени за деня. Националният празник на Испания хвърля светлина върху испанската идентичност и наследство – връзката между старата европейска страна и испаноговорящата Латинска Америка. Научете за историческото значение на този ден в Испания.

Като столица на Испания, Мадрид е мястото, където трябва да бъдете всяка година на 12 октомври – известен още като Националния празник на Испания или Día de la Fiesta Nacional de España! Градът кипи от патриотична енергия, улиците са облечени в испански знамена и са пълни със стотици хора, всички се насочват към центъра на града. Това е граждански празник, което означава, че най-вероятно ще имате почивен ден от училище или работа! Така че, не забравяйте да се отправите, за да се присъедините към празненствата!

Кралят на Испания наблюдава издигането на испанското национално знаме в центъра на Мадрид на Деня на испанците. След това двамата с премиера водят военен парад. В парада участват представители на повечето испански военни части и различни военни превозни средства. Самолети на въоръжените сили изпълняват висш пилотаж над маршрута на парада и показват жълт и червен дим, за да представят испанското знаме. Радио, телевизия и интернет новинарски служби предават на живо тези събития.

Испанският ден е почивен ден и възможност да прекарате време на спокойствие у дома или в компанията на членове на семейството и близки приятели. Хората в региона Арагон в североизточната част на Испания също почитат Дева Мария на стълба, техния покровител, на 12 октомври.

Страните от Латинска Америка празнуват ли Националния празник на Испания?

празник на Испания
12 октомври – Национален празник на Испания снимка: freepik

Като се има предвид, че произходът на Националния празник на Испания чества колонизацията на много страни от Латинска Америка, основателен е въпросът да се запитаме защо страните от Латинска Америка се отнасят към Националния празник? Факт е, че често срещана тема в страните, където местното население е било покорено, поробено или убито от испанските конквистадори, е да се постави под въпрос дали това испаноезично наследство си заслужава да се празнува.

Поради тази причина, поради която денят все още се празнува, в много страни той е преименуван и използван като ден за припомняне на произхода на собствената им страна. В Аржентина, например, Националният ден е преименуван на „Ден за уважение към културното многообразие“, Рафаел Кореа постановява, че в Еквадор той ще бъде преименуван на „Ден на междукултурността и многонационалността“. Правителствата на Даниел Ортега от Никарагуа и Уго Чавес във Венецуела го нарекоха „Ден на съпротивата на местното население“, Моралес в Боливия го преименува на „Ден на деколонизацията“, а в Перу празнуват „Деня на коренното население и междукултурния диалог“.

За разлика от това, в Съединените щати 12 октомври все още се нарича Денят на Колумб.

Обществен живот

празник на Испания
12 октомври – Национален празник на Испания снимка: freepik

Испанският ден е национален официален празник в Испания на 12 октомври. Общественият живот обикновено е тих и много фирми и други организации са затворени. Много магазини са затворени, но някои пекарни и хранителни магазини може да са отворени. Услугите на обществения транспорт обикновено се движат по намален график, въпреки че може да няма услуги в селските райони.

Ако 12 октомври се пада в неделя, регионалните или местните власти могат да преместят официалния празник на друга дата. Ако 12 октомври се пада във вторник или четвъртък, много предприятия и организации също са затворени в понеделник, 11 октомври или петък, 13 октомври. Някои хора може да използват дългия уикенд, за да си вземат кратка ваканция в Испания или в чужбина през тези години.

Относно Деня на испанците
Според Юлианския календар Христофор Колумб отплава от пристанището Палос де ла Фронтера в Югозападна Испания на 3 август 1492 г. Той акостира на остров, който сега е част от Бахамските острови в Карибите на 12 октомври 1492 г. Годишнината от тази дата се отбелязва като Ден на испанците в Испания.

Събития, подобни на Испанския ден за отбелязване на годишнината от датата, на която Христофор Колумб за първи път стъпва в Америка, се провеждат и в други страни. 12 октомври е известен като Ден на откритията на Бахамите, Ден на културите в Коста Рика, Ден на състезанието в Аржентина, Чили и Мексико и Ден на местната съпротива във Венецуела. Вторият понеделник на октомври е Денят на Колумб в Съединените щати.

Традиции и тържества

Националният празник на Испания е ден за празнуване и национална гордост. Честванията включват военни паради, културни представления и спортни събития. Един от най-известните паради се провежда в Мадрид, с впечатляващото присъствие на испанските въоръжени сили и голямо изложение на знамена и униформи. Хората се събират, за да празнуват по празничен начин, облечени в народни носии и на махленски вечеринки.

Tрадиционни храни на фестивала

празник на Испания
12 октомври – Национален празник на Испания снимка: freepik

Националният празник на Испания е и възможност да се насладите на някои от типичните кулинарни изкушения за страната. Ето някои от традиционните храни, които испанците обичат да споделят по време на празненствата.

Тапас : тортила еспаньола и пинчос.

Паеля : едно от най-емблематичните ястия на Испания, в неговите вариации на месо, зеленчуци и риба; истински празник за небцето. Тук ви предлагаме един интересен вариант на паеля

Churros : сервира се с горещ шоколад за потапяне.

Гаспачо : Тази студена супа от домати, чушки, краставици и чесън е освежаващ избор в горещите октомврийски дни.

Bocadillos : пълнени с jamón serrano (испанска шунка) или тортила еспаньола.

Националният празник на Испания е специален повод за отбелязване на богатата култура и история на нацията. Традициите и типичните храни играят важна роля в тези празненства, събирайки хората, за да споделят радост и национална гордост.

Противоречива история

Важно е да се отбележи, че 12 октомври е спорен празник за някои хора. Това е така, защото той отбелязва и началото на европейската колонизация на Америка, която има опустошително въздействие върху коренното население.

През последните години в Испания се разраства дебатът за значението на 12 октомври и как трябва да се празнува. Някои хора смятат, че празникът трябва да бъде преименуван или напълно премахнат, докато други смятат, че е важно да се признаят както положителните, така и отрицателните аспекти на колониалното минало на Испания.

Как да отпразнувате Националния празник на Испания?

Направете пътуване до Испания
Честванията на деня обикновено продължават до една седмица, давайки възможност на хората да пътуват до провинцията и да изследват исторически места в Испания. Обичайните дестинации за това пътуване включват Арагон и Сарагоса. Резервирайте полета си по-рано, за да не пропуснете празника.

Потопете се в изкуството и архитектурата
Няколко испански исторически обекта и музеи имат Ден на отворените врати днес. От барока и ренесанса до готическите влияния, приносът на Испания към изкуството и архитектурата е огромен.

Опитайте испанско ястие
Ястия като тортила Española, gazpacho, paella Valenciana и fideuá са едни от най-добрите, които испанската нация може да предложи. Проверете за близък испански ресторант и се отдайте на вкусовите си рецептори с тези вкусни испански ястия.

5 интересни факта за Испания

празник на Испания
12 октомври – Национален празник на Испания снимка: freepik

Без текстове
„Marcha Real“, националният химн на Испания, е един от четирите национални химна в света без текст.

Граничи с африканска държава
Испания е единствената страна в Европа, която има граница с Африка през Мароко.

Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО
Испания е третият най-голям брой обекти на световното наследство на ЮНЕСКО в световен мащаб – 47.

Испаноговорящи
В световен мащаб има около 440 милиона носители на испански, което го прави на второ място след мандарин китайския.

Най-старият ресторант в света
El Restaurante Botín в Мадрид, открит през 1725 г., е най-старият ресторант в света.

Защо обичаме Националния празник на Испания?

Това предизвиква ревизия на историята
Въздействието на Испания върху Новия свят беше огромно и дати като тази едновременно го осветляват и вдъхновяват за размисъл как са се променили времената. Това е отлична възможност за учене.

Испанско наследство
Освен испанското откриване на Америка, Денят на испаноговорящите в Испания също празнува влиянието и влиянието си върху Америка, особено върху Испанска Америка. Научете всичко за наследството на Испания днес!

Единство
Испанският ден на испанския език също е празник на испанската култура и език. Той отбелязва споделената история между Испания и други испаноговорящи страни, задълбочавайки социалните, политическите и икономическите връзки.

Къде другаде се провеждат чествания на Националния празник?

Други места, където се провеждат чествания на Националния празник на Испания, включват друга военна процесия, която се провежда в Малага , и голямо тържество се провежда в Уелва.

Въпреки че наслаждаването на тези паради е голяма част от Националния празник за много семейства, особено семейства на военни, за много семейства това се възприема просто като свободен почивен ден и възможност да прекарат време със семейството и приятелите си, да се отпуснат у дома или да избягат за дълъг уикенд на село.

Денят е и официален празник в много испаноезични държави, макар че се отбелязва под различни имена и с различен акцент.За испанците 12 октомври е символ на културното и историческо наследство, както и на езиковата връзка, която обединява милиони хора по света, говорещи испански език.

Tagged , , ,
на горе