12 октомври – Ден на Христофор Колумб

12 октомври - Ден на Христофор Колумб
Празници

12 октомври – Ден на Христофор Колумб

Целта на Деня на Христофор Колумб е да се отбележи пристигането на италианския изследовател на 12 октомври 1492 г. в Америка. Празникът се пада на втория понеделник на октомври и се отбелязва от много американци. Докато човекът, който „плава по синия океан“, се смята за „откриването“ на Америка, това постижение и празникът, който го признава, са заобиколени от противоречия.

Кой беше Христофор Колумб?

Христофор Колумб
12 октомври – Ден на Христофор Колумб снимка: freepik

Христофор Колумб (на италиански, Cristoforo Colombo; на испански, Cristóbal Colón) е италиански изследовател, роден в Генуа през 1451 г. Той започва да плава на 14-годишна възраст и участва в много търговски пътувания из Европа. През 1485 г. той заминава за Испания, за да се опита да получи подкрепа за експедиция за изследване на западните търговски пътища. Колумб се опитва осем години да накара испанските монарси крал Фердинанд и кралица Изабела да му доставят кораби и пари, за да направи това пътуване.

Колумб обеща да изследва Азия и да върне злато, подправки и коприна на испанската корона и да разпространи християнството в тези далечни части на света. Те най-накрая се съгласиха да финансират експедицията и Колумб напусна Испания на 3 август 1492 г. с три кораба в своята флота, наречени Нина, Пинта и Санта Мария. След изтощителни пет седмици, които бяха много по-дълги, отколкото първоначално очакваше, те видяха сушата. Колумб и неговият екипаж пристигнаха в това, което сега е известно като островите Куба и Испаньола, а не в Азия.

Денят на Колумб първоначално се празнува в Ню Йорк през 1792 г., 300 години след кацането на Христофор Колумб в Америка. През 1934 г. американският президент Франклин Делано Рузвелт обявява Деня на Колумб за национален празник и определя датата за празника на 12 октомври. След това през 1971 г. датата е променена на втория понеделник на месец октомври.

Как се празнува?

Христофор Колумб
12 октомври – Ден на Христофор Колумб снимка: freepik

Пристигането на Колумб в Америка е огромен символ на италианското наследство. Много италиански американци празнуват своето наследство на този ден с паради и улични панаири. Освен това местните групи използват деня, за да почетат коренното население на Америка. Денят се използва като възможност за изучаване и преподаване на индианската култура и история, които мнозина смятат за нарушени от пристигането на Колумб. Много училища и предприятия са затворени за спазването на този ден, както и всички банки, пощи и държавни служби са затворени.

На 3 август 1492 г. италианец на име Христофор Колумб и деветдесет мъже отплаваха на флагманския кораб „Санта Мария“. Два други кораба, „Нина“ и „Пинта“, дойдоха с него. Отплаваха на запад. Минаха три дълги месеца. Хората му се измориха и разболяха и заплашиха да върнат корабите. Колумб ги насърчи. сигурни, че ще открият следата на подправките на изток. На 11 октомври, десет часа през нощта, Колумб видял светлина. „Пинта“ продължи да плава и съобщи, че светлината всъщност е земя. На следващата сутрин призори те кацнаха.

Христофор Колумб и екипажът му са очаквали да видят хора, родом от Индия, или да бъдат отведени да видят великия лидер Хан. Те наричали първите хора, които видели „индианци“. Бяха слезли на брега в най-добрите си дрехи, коленичиха и хвалеха Бог, че са пристигнали благополучно. От „индианците“ научили, че островът се нарича Гуанахани. Колумб го кръщава Сан Салвадор и веднага го присвоява на Испания. Когато кацнаха на острова, който сега е Куба, те помислиха, че са в Япония. След три последователни пътувания Колумб все още не беше просветен. Той почина като богат и известен човек, но никога не знаеше, че е открил земи, които малко хора са си представяли, че са там.

Колумб беше спрял на това, което сега са Карибските острови, или остров Уотлинг, остров Гранд Търк или Самана Кей. През 1926 г. остров Уотлинг е преименуван на Сан Салвадор и е признат за първата земя в Новия свят. Напоследък обаче някои хора започнаха да оспорват твърдението. Трима мъже от Маями, Флорида, започнаха движение за признаване на остров Консепшън като този, който Колумб и неговите хора за пръв път са видели и на който са кацнали. Противоречието все още не е разрешено.

Малко тържества отбелязаха откритието до стотици години по-късно. Континентът дори не е кръстен на Колумб, а на италиански изследовател на име Америка Веспучи. През 1792 г. в Ню Йорк се провежда церемония в чест на Колумб и му е издигнат паметник. Скоро след това град Вашингтон е официално наречен окръг Колумбия и става столица на Съединените щати.

През 1892 г. в началото на Columbus Avenue в Ню Йорк е издигната статуя на Колумб. На Колумбийското изложение, проведено в Чикаго същата година, бяха показани реплики на трите кораба на Колумб. Американците може би нямаше да имат Ден на Колумб, ако Христофор Колумб не беше роден в Италия. От гордост за своя роден син, италианското население на Ню Йорк организира първото честване на откриването на Америка на 12 октомври 1866 г. На следващата година повече италиански организации в други градове организират банкети, паради и танци на тази дата. През 1869 г., когато италианците от Сан Франциско празнуваха 12 октомври, те го нарекоха Ден на Колумб

През 1905 г. Колорадо става първият щат, който отбелязва Деня на Колумб. През следващите няколко десетилетия последваха други държави. През 1937 г. тогавашният президент Франклин Рузвелт обявява всеки 12 октомври за Ден на Колумб. От 1971 г. се чества на втория понеделник на октомври.

Въпреки че е общоприето, че Христофор Колумб е първият европеец, открил Новия свят на Америка, все още има някои спорове около това твърдение. Някои изследователи и поддръжници на други изследователи приписват първите наблюдения на ранните скандинавски викинги от пътуванията на ирландски мисионери, предшестващи посещението на Колумб през 1492 г. Противоречието може никога да не бъде напълно разрешено за задоволство на всички, но през 1992 г. се навършиха 500 години от Колумб откритие.

Денят на Колумб става общонационален празник

Христофор Колумб
12 октомври – Ден на Христофор Колумб снимка: freepik

Бруталните убийства създадоха напрежение между САЩ и Италия, което призова за репарации за убийствата. Първоначално САЩ отказаха , което накара Италия да отзове своя посланик и да прекъсне дипломатическите отношения. САЩ отвърнаха със същото.

Но в крайна сметка, в опит да успокои Италия и да признае приноса на италианските американци за 400-годишнината от пристигането на Колумб, президентът Бенджамин Харисън през 1892 г. обяви национално честване на „Деня на откритията“, признавайки Христофор Колумб за „пионер на прогреса и просветлението“ .” В крайна сметка нациите поправиха отношенията си и САЩ платиха 25 000 долара репарации.

През десетилетията след масовия линч италианските американски защитници настояваха за национален празник и щатите бавно започнаха да го приемат. През 1934 г. президентът Франклин Д. Рузвелт го определя за национален празник, а през 1971 г. Конгресът променя датата от 12 октомври на втория понеделник на октомври. Празникът, пише историкът Бенедикт Дешан, „позволи на италиано-американците да празнуват едновременно своята италианска идентичност, италианско-американската си групова специфика и своята вярност към Америка“.

12 октомври – Ден на Христофор Колумб: Един ден, изпълнен с противоречия

Датата 12 октомври е дълбоко вплетена в световната история, свързана с името на Христофор Колумб и неговото пътешествие, което отвори вратите към Новия свят. Въпреки че този ден се чества в много страни като Ден на Колумб, той носи със себе си множество противоречия и дебати.

Защо 12 октомври е толкова важен?

Откриването на Америка: На 12 октомври 1492 г. Колумб и неговият екипаж достигат до островите Бахама, които той погрешно приема за част от Азия. Това събитие се счита за началото на европейската колонизация на Америка и има дълбоки последици за бъдещето на света.

Културен обмен и глобализация: Откриването на Америка поставя началото на безпрецедентен културен обмен между два континента, които дотогава са били изолирани един от друг. Този обмен доведе до разпространение на нови растения, животни, болести и идеи по целия свят.

Начало на нова ера: Пътешествието на Колумб бележи началото на големите географски открития и поставя основите на модерната глобализация.

Защо денят на Колумб е толкова противоречив?

Колониализъм и геноцид: След откриването на Америка започва мащабна европейска колонизация, която води до изтребването на местните народи, робството и експлоатацията на природните ресурси.

Неточност в твърденията: Колумб никога не достига до Азия, както е смятал. Освен това, той не е първият европеец, достигнал Америка. Викингите са били на този континент векове преди него.

Идеализиране на историческа фигура: Честването на Колумб често се свързва с идеализиране на неговата фигура и пренебрегване на негативните аспекти на неговото наследство.

Съвременни дебати

Христофор Колумб
12 октомври – Ден на Христофор Колумб снимка: freepik

В последните години все по-често се поставя под въпрос дали е уместно да се чества Денят на Христофор Колумб. Множество градове и щати в САЩ са преустановили официалното отбелязване на този празник, а някои са го заменили с Ден на коренните народи.

Какво можем да научим от историята на Колумб?

Историята на Христофор Колумб ни учи да гледаме на миналото с критично око и да осъзнаваме сложността на историческите процеси. Тя ни напомня за важността на толерантността, уважението към културното многообразие и необходимостта да се учим от грешките на миналото.

Идеи за отбелязване на Деня на Христофор Колумб:

Образователни дейности:
Проучване на историята: Задълбочете се в историческите факти около пътешествията на Колумб, откриването на Америка и последствията от това събитие.

Изследване на коренното население: Научете повече за културите на коренните американци, които са обитавали Америка преди пристигането на европейците.

Дискусии и дебати: Организирайте дискусии, в които да обсъдите сложните аспекти на колонизацията, робството и отношението към коренното население.

Творчески занимания:
Картографиране: Създайте собствена карта на пътешествията на Колумб или на карта на Америка, както са я представяли първите европейски изследователи.

Писане на разкази: Напишете разказ от гледна точка на коренен американец, на моряк от екипажа на Колумб или на самия Колумб.

Изработка на корабчета: Създайте модели на корабите, с които Колумб е прекосил океана.

Кулинарни изживявания:
Приготвяне на традиционни ястия: Изследвайте и пригответе ястия, характерни за коренните американци или за Испания през 15 век.

Посещение на музеи и изложби: Разгледайте музеи, които представят експонати, свързани с историята на откриването на Америка и живота на коренното население.

Tagged , , ,
на горе