11 октомври – Международен ден на момичетата

11 октомври – Международен ден на момичетата
Празници

11 октомври – Международен ден на момичетата

Всяка година на 11 октомври светът отбелязва Международния ден на момичетата. Този ден хвърля светлина върху потенциала на момичетата и глобалните предизвикателства.

Това е ден за насърчаване на правата на момичетата и за справяне с продължаващите неравенства между половете. Основната цел е да се насърчат повече възможности за момичетата. Денят също така засяга въпроси като достъп до образование, здравеопазване и свобода от дискриминация и насилие.

Този ден празнува овластяването на момичетата и подчертаването на тяхната роля като лидери и създатели на промяна.

Една от основните пречки пред момичетата е неравенството между половете, което засяга тяхното образование, здраве и безопасност. Като се фокусира върху тези проблеми, Международният ден на момичетата се застъпва за жизненоважни промени, които могат да осигурят по-добро бъдеще за момичетата навсякъде.

Денят също така призовава за действия за прекратяване на практики като детските бракове и подкрепя усилията за предоставяне на равни възможности в цифровите и технологичните области.

Тема за Международния ден на момичетата 2024 г.

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

Значението на този ден надхвърля просто признаването на предизвикателствата, пред които са изправени момичетата. Той насърчава идеята, че овластяването на момичетата помага за намаляване на бедността, засилва икономическия растеж и води до по-стабилни и приобщаващи общества.

Става дума за признаването на тяхната сила, сила и потенциал да подобрят света. Този ден служи като напомняне, че подкрепата за образованието и правата на момичетата е от съществено значение за постигането на глобалните цели за развитие.Темата на Международния ден на момичетата през 2024 г. е „Визията на момичетата за бъдещето“.

Тазгодишната тема изразява както необходимостта от спешни действия, така и постоянната надежда, водена от силата на гласовете на момичетата и визията за бъдещето.

Днешното поколение момичета е непропорционално засегнато от глобалните кризи на климата, конфликтите, бедността и отблъскването на трудно извоюваните придобивки за правата на човека и равенството между половете. На твърде много момичета все още се отказват правата им, което ограничава избора им и бъдещето им.

И все пак скорошен анализ показва, че момичетата не само са смели пред лицето на кризата, но и имат надежда за бъдещето. Всеки ден те предприемат действия за реализиране на визия за свят, в който всички момичета са защитени, уважавани и овластени.
Но момичетата не могат да реализират тази визия сами. Те се нуждаят от съюзници, които изслушват и отговарят на техните нужди.

С правилната подкрепа, ресурси и възможности, потенциалът на повече от 1,1 милиарда момичета в света е неограничен. И когато момичетата водят, въздействието е незабавно и широкообхватно: семействата, общностите и икономиките са по-силни, нашето бъдеще е по-светло.

Време е да се вслушаме в момичетата, да инвестираме в доказани решения, които ще ускорят напредъка към бъдеще, в което всяко момиче може да реализира своя потенциал.

История

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

През 1995 г. на Световната конференция за жените в Пекин страните единодушно приеха Пекинската декларация и Платформа за действие – най-прогресивният план за напредък в правата не само на жените, но и на момичетата. Пекинската декларация е първата, която изрично изтъква правата на момичетата.

На 19 декември 2011 г. Общото събрание на ООН прие Резолюция 66/170 за обявяване на 11 октомври за Международен ден на момичетата, за признаване на правата на момичетата и уникалните предизвикателства, пред които са изправени момичетата по света.

Международният ден на момичетата фокусира вниманието върху необходимостта от справяне с предизвикателствата, пред които са изправени момичетата и насърчаване на овластяването на момичетата и изпълнението на техните човешки права.

Подрастващите момичета имат право на безопасен, образован и здравословен живот не само по време на тези критични години на формиране, но и когато съзряват в жени. Ако бъдат ефективно подкрепяни през юношеските години, момичетата имат потенциала да променят света – както като овластени момичета днес, така и като утрешни работници, майки, предприемачи, ментори, глави на домакинства и политически лидери.

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

Инвестицията в осъзнаването на силата на подрастващите момичета защитава техните права днес и обещава по-справедливо и проспериращо бъдеще, в което половината от човечеството е равностоен партньор в решаването на проблемите с изменението на климата, политическите конфликти, икономическия растеж, превенцията на болестите и глобална устойчивост.

Момичетата нарушават границите и бариерите, поставени от стереотипи и изключване, включително тези, насочени към деца с увреждания и тези, живеещи в маргинализирани общности. Като предприемачи, новатори и инициатори на глобални движения, момичетата създават свят, който е подходящ за тях и за бъдещите поколения.

Програмата до 2030 г. за устойчиво развитие и нейните 17 цели за устойчиво развитие ( ЦУР ), приети от световните лидери през 2015 г., въплъщават пътна карта за напредък, който е устойчив и не изоставя никого.

Постигането на равенство между половете и овластяването на жените е неразделна част от всяка от 17-те цели. Само като гарантираме правата на жените и момичетата във всички цели, ще стигнем до справедливост и приобщаване, икономики, които работят за всички, и поддържане на нашата споделена среда сега и за бъдещите поколения.

Как да отпразнуваме Международния ден на момичетата?

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

Отбелязването на Международния ден на момичетата може да бъде едновременно забавно и смислено! Ето някои странни и увлекателни начини да отбележите този специален ден:

Филмова магия
Защо не организирате филмова вечер, включваща филми със силни главни женски роли? Съберете малко закуски и се настанете за една вечер на вдъхновение.

Независимо дали става дума за документален филм за тийнейджърка, активистка в областта на климата, или разказ за жени, които преодоляват бариерите в STEM областите, филмите са чудесен начин да отпразнуваме силата на момичетата.

Научете и споделяйте
Потопете се в историите на невероятни жени от цял ​​свят. Научете за фигури като Малала Юсафзай или по-малко известни дейци на промяната.

След това споделете тези истории с приятели или чрез социалните медии, за да разпространите информацията за техните постижения и предизвикателства.

Извикване в социалните медии
Използвайте цифровия си глас, за да подчертаете важни проблеми. Споделяйте публикации, изображения или истории на вдъхновяващи момичета и жени с хаштагове като #деннамомичетата, за да ангажирате мрежата си и да повишите осведомеността за предизвикателствата, пред които са изправени момичетата в световен мащаб.

Виртуални събирания
Организирайте или се присъединете към виртуално събитие, което обсъжда равенството между половете и овластяването на момичетата. Много организации са домакини на уеб семинари или кръгли маси с участието на млади активисти и лидери.

Това може да бъде чудесен начин да научите и да се почувствате свързани с глобалната общност.

Подкрепете и действайте

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

Обмислете да дарите или подкрепите организации, които работят за равенство между половете и образование на момичетата. Дори малките дарения могат да направят голяма промяна в живота на момичетата по света.

Участвайте активно в темата
Международният ден на момичетата има определена тема всяка година от първото си честване. Разберете каква е темата на годината и участвайте активно в нея, като стартирате кампании в социалните медии, използвайки хаштага #BrighterFutureForGirls.

Накарайте момичетата около вас да се почувстват специални!
Защо да караме момичетата около нас да се чувстват специални само на техните рождени дни или специална дата? Оценете подрастващата си дъщеря, сестра или всяка друга млада дама в живота си, като им дадете знак на вашата признателност и като ги овластите по какъвто начин се сетите.

Участвайте в кампания за овластяване на момичетата
Силни, дисциплинирани мъже трябва да отглеждат тези момичета, които скоро ще станат жени. Така че давайте напред и се присъединете към вашите момичета в техните кампании за разпространение на осведомеността относно неравенството и насилието, основано на пола.

Защо Международният ден на момичетата е важен?

ден на момичетата
11 октомври – Международен ден на момичетата снимка: freepik

Дава сила на момичетата!
Сред шума на Деня на бащата, Деня на майката и дори Деня на жената, призоваването за правата на малките момичета, които са мълчаливо потиснати по целия свят, е изключителна стъпка. На този ден можем да оценим момичетата, които озаряват нашия свят. Трябва да се знае, че една образована и квалифицирана жена е много по-ефективна в предотвратяването на детската смъртност, доказано е, че се грижи за къщата по-сложно и следователно допринася повече за обществото, отколкото необразована, неквалифицирана, социално малтретирана жена.

Работи за премахване на дълбоко вкоренени проблеми, свързани с пола
Дълбоко вкоренени проблеми и проблемни нагласи, които се предават от поколения, направиха дискриминацията и потисничеството, основано на пола, заплашително често срещани във всяко домакинство, особено в развиващите се страни. Международният ден на момичетата се стреми да премахне трагичните затруднения на малките момичета по света.

Упълномощените момичета израстват в овластени жени
Юношеството е критичен момент в живота на всеки човек. То определя траекторията на живота на момичетата, поради което грижата за момичетата в младостта им е от полза за всички. Ако са овластени в уязвима възраст, те могат да израснат в освободени, мъдри жени на бъдещето.

Като общество всички ние печелим. Всички инициативи, предприети за отглеждане на момичета, са пряко следствие от разпространението на осведомеността в обществото. Отбелязването на този ден в международен план дава платформа на тези момичета в неравностойно положение да издигнат гласа си и да поискат равенство в правата, образованието и здравеопазването.

Дава им форум да говорят за насилието, на което са подложени, и да изразят молбите си да сложат край на тази жестокост. Нашите усилия да издигнем техния глас ще им помогнем да растат и да се освободят от това неравенство.

Честит Международен ден на момичетата! Бъдете живи и здрави и все така красиви!

Tagged , , , ,
на горе