10 октомври – факти, рожденици и празници

10 октомври – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

10 октомври – факти, рожденици и празници

На 10 октомври отбелязваме 283-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 82 дни до края на годината.

10 октомври Православната църква почита Светите мъченици Евлампий и Евлампия

На 10 октомври Православната църква почита Светите мъченици Евлампий и Евлампия, Свети преподобни Теофил и 26-те преподобномъченици Зографски.

Свети Евлампий и Евлампия са били брат и сестра, живели през III век по време на управлението на император Максимилиан. Евлампий е бил християнин, който открито изповядвал своята вяра. По време на гоненията срещу християните той бил заловен и изправен пред съд, където отказал да се отрече от вярата си в Христос. Подложен на жестоки мъчения, неговата сестра Евлампия, след като видяла страданията на брат си, доброволно приела същата съдба, за да пострада заедно с него.

Свети Теофил бил преподобен отец, известен със своя аскетичен живот. Той е живял в монашество и е бил пример за благочестие и духовна сила. Преподобният Теофил е изпъквал със своята дълбока молитвеност и смирение. За него се вярва, че имал дарба за изцеление и духовно напътствие, помагайки на мнозина по техния път към Бога.

Светите 26 преподобномъченици от Зографския манастир на Света Гора са загинали през XIII век по време на гоненията на латинците срещу православните монаси. През 1276 г., по време на опитите на византийския император Михаил VIII Палеолог да наложи и да подчини православната църква на Рим, Зографският манастир на Атон остава твърд в съпротивата си срещу тези опити. Когато латински войници нападнали манастира, 26-те монаси отказали да се предадат и били изгорени живи в кулата на манастира. Те се почитат като преподобномъченици, защото със своето мъченичество потвърдили непоколебимата си вяра и преданост към православието.

10 октомври е Световен ден за психично здраве

10 октомври е Световен ден за психично здраве, създаден през 1992 г. от Световната федерация за психично здраве. Денят има за цел да повиши осведомеността за значимостта на психичното здраве и да намали стигмата около психичните заболявания. Основните му цели са да насърчи открития диалог по тези въпроси и да подкрепи хората, които се борят с психични разстройства като депресия, тревожност и стрес. Всяка година темата на деня акцентира върху различни аспекти на психичното здраве.

10 октомври е отбелязан и като Световен ден срещу смъртното наказание

10 октомври е отбелязан и като Световен ден срещу смъртното наказание, създаден през 2003 г. от Световната коалиция срещу смъртното наказание. Целта на този ден е да повиши осведомеността за необходимостта от премахване на смъртното наказание по целия свят. Той привлича внимание към жестокостта, несправедливостите и необратимостта на това наказание, както и към нарушаването на човешките права, свързано с него. Всяка година денят е посветен на различни теми, свързани със смъртното наказание, като неговото въздействие върху уязвимите групи, правните процеси и алтернативите на наказанието.

10 октомври е Професионален ден на архивиста в България

10 октомври е Професионален ден на архивиста в България. Този ден е посветен на професионалистите, които се занимават със съхранението, опазването и управлението на документалното наследство на страната. Архивистите играят ключова роля в поддържането на историческата памет, като осигуряват достъп до документи и записи, които имат значение за културната, обществената и научната дейност.

На 10 октомври празнуващите своя рожден ден са:

10 октомври – факти, рожденици и празници
10 октомври – факти, рожденици и празници

Ники Илиев е български актьор, режисьор и сценарист, роден на 10 октомври 1981 г. в София. Започва кариерата си като актьор в телевизионни сериали като „Забранена любов“, но става известен и като режисьор с успешния филм „Чужденецът“ (2012). След това продължава с филми като „Живи легенди“ и „Нокаут“, утвърдил се като един от водещите съвременни български режисьори.

Иван Динев-Устата е български рап певец, роден на 10 октомври 1977 г. в Бургас. Той е известен със своя уникален стил и е сред пионерите на българския рап. Устата е популярен с хитове, които комбинират хип-хоп и народни мотиви, и е издал множество албуми и сингли. Неговата музика често се отличава с провокативни текстове и социална критика.

Григорий, Великотърновски митрополит, е роден на 10 октомври 1950 г. Светското му име е Ангел Стефанов Цанев. След завършването на Духовната семинария и Духовната академия, той приема монашески пост с името Григорий през 1974 г. През 1994 г. е избран за Великотърновски митрополит и оттогава служи в Българската православна църква. Митрополит Григорий е активен в църковния живот, като поддържа религиозното образование и духовното развитие в епархията си.

Маргрет Николова е българска естрадна певица, родена на 10 октомври 1928 г. в София. Тя е сред най-популярните изпълнителки през 50-те и 60-те години на 20 век, известна с хитове като „Бързай, бързай“ и „Облаче ле бяло“. Николова е емблематична фигура на българската музикална сцена, изпълнявайки както естрадни, така и народни песни.

Тома Биков е български политик от ГЕРБ, роден на 10 октомври 1980 г. в София. Завършил е Историческия факултет на Софийския университет. Биков е народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание, активно работещ по въпроси, свързани с образованието и медиите. Той е член на Комисията по култура и медиите.

Проф. Пламен Марков е български режисьор и театрален педагог, роден на 10 октомври 1955 г. в Бургас. Завършил е НАТФИЗ и е известен със своите иновативни театрални постановки. Той преподава в НАТФИЗ, вдъхновявайки млади актьори и режисьори, и е носител на множество награди за своя принос в театралното изкуство.

Петьо Петков-Шайбата е български актьор, роден на 10 октомври 1978 г. в Габрово. Той е известен със своите роли в театрални постановки и телевизионни предавания. Шайбата става популярен с участието си в комедийните формати и риалити шоута, където демонстрира своето чувство за хумор и актьорски талант. Той е активен в развлекателната индустрия и продължава да се изявява на сцената и пред камерата.

Юрий Щерк е български дипломат, роден на 10 октомври 1962 г. Той е постоянен представител на България при ООН и другите международни организации в Женева. С богат опит в международните отношения и дипломацията, Щерк е активно ангажиран в редица важни въпроси на глобалната сцена, включително правата на човека и устойчивото развитие. Той е завършил Софийския университет и е работил в различни дипломатически мисии, представлявайки България в международни форуми и конференции.

Анастас Анастасов е български юрист и член на Конституционния съд, роден на 10 октомври 1965 г. в София. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет и активно участва в тълкуването и защитата на Конституцията на Република България.

Ст. н. с. Валери Цветанов е български политик и бивш министър на земеделието, роден на 10 октомври 1951 г. Той е завършил Аграрния университет в Пловдив и има дългогодишен опит в аграрната политика и управление на земеделието в България.

Алън Брадли е канадски писател, роден на 10 октомври 1938 г. в Торонто, Канада. Той е най-известен със своите романи, включително „Детето на Убийството“ и поредицата за детектив Флавия де Люс, която включва заглавия като „Сладкото отрова на смъртта“. Брадли е признат за своя оригинален стил и способността си да съчетава криминален жанр с хумор и интрига. Неговите произведения са награждавани и популярни сред читателите по целия свят.

Дейвид Лий Рот е американски рок музикант и вокалист, роден на 10 октомври 1954 г. Той е най-известен като фронтмен на групата Van Halen, с която постига огромен успех през 70-те и 80-те години. След напускането на групата, Рот стартира успешна солова кариера с хитове като „Just a Gigolo“. Той е известен със своето енергично сценично присъствие и остава икона на рок музиката.

Джоди Лин О’Кийф е американска актриса и фотомодел, родена на 10 октомври 1978 г. в Калифорния. Тя е известна с ролите си в телевизионни сериали и филми, включително участието си в „The Last Resort“ и „The Young and the Restless“. Освен актьорството, О’Кийф работи и като модел, появявайки се в различни модни кампании и списания. Нейната кариера е отбелязана с разнообразие от роли в различни жанрове, от драма до комедия.

Марио Лопес е американски актьор и телевизионен водещ, роден на 10 октомври 1973 г. в Калифорния. Най-известен е с ролята си на А. C. Slater в сериала „Saved by the Bell“. Лопес води популярни предавания като „Extra“ и „Access Hollywood“, а също така е фитнес ентусиаст и автор на книги за здравословен начин на живот.

Нора Робъртс е американска писателка, родена на 10 октомври 1950 г. Тя е известна със своите романтични и трилър романи, автор на над 200 книги и продала над 500 милиона копия. Робъртс е носител на множество награди, включително „Романтична писателска награда“ и „Награда за цялостен принос“.

Питър Койот е американски актьор и режисьор, роден на 10 октомври 1941 г. в Ню Йорк. Той е известен с роли във филми като „E.T. the Extra-Terrestrial“ и „The Right Stuff“. Койот е талантлив режисьор и разказвач, с дългогодишен опит в киноиндустрията.

Хюлия Авшар е турска киноактриса, родена на 10 октомври 1963 г. Тя е известна с ролите си в множество турски филми и телевизионни сериали, както и с успешната си кариера в музиката. Авшар е популярна не само заради актьорските си способности, но и заради своята харизма и стил. Тя е един от най-обичаните лица в турската развлекателна индустрия.

Чарлс Данс е британски театрален и филмов актьор, роден на 10 октомври 1946 г. в Англия. Той е известен с ролята си на Тайвин Ланистър в „Игра на тронове“ и е носител на множество награди за актьорско майсторство. Данс има дългогодишна кариера в театъра и киното и е признат за своето майсторство на сцената.

10 октомври – факти, рожденици и празници
10 октомври – факти, рожденици и празници

На 10 октомври отбелязваме важен ден, включващ почитане на Светите мъченици Евлампий и Евлампия, както и на Свети Теофил и 26-те преподобномъченици от Зографския манастир. Денят е и посветен на осведомеността за психично здраве и борбата срещу смъртното наказание. Освен това, много известни личности празнуват своя рожден ден, включително български и международни актьори, музиканти и писатели. Честит празник на всички !

Tagged , , ,
на горе