10 октомври – Световен ден за психично здраве

10 октомври - Световен ден за психично здраве
Празници

10 октомври – Световен ден за психично здраве

Световният ден за психично здраве се провежда всяка година на 10 октомври, за да се обърне внимание на психичното здраве по света, да се повиши осведомеността за проблемите на психичното здраве и да се насърчат усилията за подкрепа на хората, които имат проблеми с психичното здраве. Световната федерация за психично здраве (WFMH) обяви темата за Световния ден на психичното здраве за 2024 г. „Психично здраве на работното място“.

Този Световен ден за психично здраве СЗО се обединява с партньори, за да подчертае жизненоважната връзка между психичното здраве и работата. Безопасната, здравословна работна среда може да действа като защитен фактор за психичното здраве.

Нездравословните условия, включително стигма, дискриминация и излагане на рискове като тормоз и други лоши условия на труд, могат да представляват значителни рискове, засягащи психичното здраве, цялостното качество на живот и следователно участието или производителността на работа. Тъй като 60% от световното население работи, са необходими спешни действия, за да се гарантира, че работата предотвратява рискове за психичното здраве и защитава и поддържа психичното здраве на работното място.

От съществено значение е правителствата, работодателите, организациите, които представляват работниците и работодателите, и други заинтересовани страни, отговорни за здравето и безопасността на работниците, да работят заедно за подобряване на психичното здраве на работното място. Действията за справяне с психичното здраве на работното място трябва да се извършват със значимото участие на работниците и техните представители, както и на лица с преживян опит с психични заболявания.

Като инвестираме усилия и ресурси в основани на доказателства подходи и интервенции на работното място, можем да гарантираме, че всеки има възможност да процъфтява на работното място и в живота. Нека предприемем действия днес за по-здравословно бъдеще.

Значение на Световния ден за психично здраве

ден за психично здраве
10 октомври – Световен ден за психично здраве снимка: freepik

Както всички знаем, психичното здраве на индивида играе жизненоважна роля за формирането на здраво общество и нация. Наложително е да имате психическо и физическо здраве, за да постигнете добър и балансиран живот.

Неотдавнашните безпрецедентни глобални събития като пандемията от COVID и войните доведоха до глобална криза за психичното здраве, засягаща милиарди хора по света, което определено изисква вниманието и активното участие на организациите и политиците по целия свят, за да помогнат в борбата с пропуските в лечението и съоръженията, необходими за поддържат психичното здраве.

Световният ден за психично здраве играе решаваща роля за обединяването на хората, за да се подкрепят взаимно в борбата с проблемите на психичното здраве, като организират различни кампании за повишаване на осведомеността и призовават другите да участват и да се възползват от възможността да разберат стойността на психичното здраве в своето обкръжение.

Той също така дава възможност на глобални платформи за засегнатите хора да се свързват с различни заинтересовани общности, за да споделят мислите си и да говорят гласно за страданието си и необходимите действия, които трябва да бъдат предприети в подкрепа на другите.

История на Световния ден на психичното здраве

ден за психично здраве
10 октомври – Световен ден за психично здраве снимка: freepik

Световният ден за психично здраве беше организиран за първи път на 10 октомври 1992 г. от Световната федерация за психично здраве, глобална организация за психично здраве, която присъства в повече от 150 страни. Инициативата е предложена от Ричард Хънтър, заместник-генерален секретар на Световната федерация за психично здраве, през 1992 г.

До 1994 г. денят се отбелязваше без конкретна тема; той беше фокусиран главно върху обучението на хората по общите проблеми на психичното здраве. По-късно през 1994 г., въз основа на предложенията на Юджийн Броуди, тогавашен генерален секретар на Световната федерация за психично здраве, денят беше отбелязан въз основа на темата, а темата за 1994 г. беше „Подобряване на качеството на услугите за психично здраве в целия свят“.

Оттогава Световната федерация за психично здраве обяви конкретна тема за популяризиране и обучение на хората относно проблемите на психичното здраве, превенцията и подкрепата, за да създаде по-добра възможност за психично засегнатите хора.

Тема на Световния ден на психичното здраве 2024 г

ден за психично здраве
10 октомври – Световен ден за психично здраве снимка: freepik

Фокусът на Световния ден за психично здраве през 2024 г. се върти около възприемането на въздействието на добротата на общността. Всяка година Световната федерация за психично здраве въвежда специална тема на Световния ден на психичното здраве, насочена към проблемите на психичното здраве.

Придружена от информационни инструменти и насоки, тази инициатива насърчава обществеността да организира разнообразни кампании, разпространявайки осведомеността във всички сегменти на обществото. Крайната цел е мирно да се обърнем както към местните, така и към глобалните лица, вземащи решения, призовавайки ги сериозно да се заемат с тези проблеми и да предоставят подобрени съоръжения и подкрепа за справяне с предизвикателствата на психичното здраве.

В светлината на ескалиращата криза на психичното здраве през последните години, тазгодишната тема има за цел да обедини глобалните общности в създаването на възможности за хората, които нямат достъп до адекватни лечебни заведения.

Той призовава за грижи и подкрепа на лица, борещи се с предизвикателства на психичното здраве. В началната фаза на пандемията от COVID се наблюдава глобален скок на тревожните и депресивни разстройства, достигайки 25%. Това подчертава нашите колективни усилия да дадем приоритет на психичното здраве и благополучие в световен мащаб, като гарантираме достъпност за всички.

Световен ден на психичното здраве 2024 г. Цвят

Цветът на Световния ден на психичното здраве е „Зелена панделка“, универсален символ за осведоменост за психичното здраве и нека вашите колеги, близки или дори тези, които минавате покрай вас, знаят, че давате приоритет на тяхното психично благополучие.

Дейности за Световния ден на психичното здраве през 2024 г

ден за психично здраве
10 октомври – Световен ден за психично здраве снимка: freepik

По целия свят се подготвят множество дейности за отбелязване на този важен ден за психично здраве. Независимо дали става въпрос за информационни кампании или местни събирания, има много възможности за участие, за да изразите солидарност с психичното здраве.

Организациите, училищата и обществените групи могат да окажат влияние чрез организиране на панаири за психично здраве, улесняване на образователни семинари и работни срещи и координиране на благотворителни бягания или разходки за повишаване на осведомеността.

Нека да разгледаме какво можете да правите на тазгодишния Световен ден на психичното здраве:

Започнете разговор за психичното здраве: Бъдете открити и искрени, когато обсъждате психичното здраве, и насърчете другите да направят същото. Като премахнем стигмата около психичното здраве, можем да насърчим по-приобщаващо и подкрепящо общество.

Присъединете се към събития в Световния ден на психичното здраве: Разгледайте календара на вашата общност за дейности, подкрепящи Световния ден на психичното здраве, като разходки, бягания, семинари или панелни дискусии.

Подкрепете организации за психично здраве: Помислете да направите дарение на организация за психично здраве или благотворителна организация, която помага на нуждаещите се. Вашият принос може да допринесе за изследвания, да предостави ресурси и да помогне на тези, които са изправени пред предизвикателства за психичното здраве.

Предложете времето си като доброволец: Доброволчеството е фантастичен начин да окажете положително влияние във вашата общност. Разгледайте организации, фокусирани върху психичното здраве, и попитайте за наличните възможности за доброволци.

Набиране на средства за психично здраве: Организирайте свое собствено събитие или участвайте в предизвикателство за набиране на средства, за да генерирате средства за психично здраве. Това е приятен и значим начин за поддържане на психичното здраве и повишаване на осведомеността.

Обучете се за психичното здраве: Отделете време, за да научите за психичното здраве и различните му аспекти. Това може да включва четене на книги, посещаване на семинари или участие в разговори с други хора.

Статистика за Световния ден на психичното здраве за 2024 г

ден за психично здраве
10 октомври – Световен ден за психично здраве снимка: freepik

В световен мащаб около 58% от хората в проучване мислят за психическото си благополучие доста често, което е малко повече, отколкото през 2021 г. Физическото здраве, от друга страна, е в съзнанието на 70% от хората, което е 12 точки по-високи средно.

Когато разглеждаме отделните държави, Португалия води с 82% от хората, които често мислят за психичното си здраве, следвана от Бразилия (76%) и Южна Африка (75%). За разлика от това, само 33% от хората в Китай често мислят за това.

Ако го разделим по възраст, хората под 35 години са по-склонни да мислят за психичното си здраве много често (31% в сравнение с 16% от тези над 50), а жените (27% в сравнение с 21% от мъжете) са склонни да мислят за това по-често. Същият модел се наблюдава при физическото здраве.

Световен ден за психично здраве 2024: Ефективни начини за предотвратяване на психичното здраве

Говорете открито и прегърнете откритостта: Застъпвайте се за осведоменост за психичното здраве и поддържайте отворено мислене към проблемите на психичното здраве.

Бъдете информирани за предупредителните знаци: Информирайте се за предупредителните признаци и симптоми на психични заболявания, като промени в моделите на сън и хранене, постоянна тъга, антисоциално поведение и промени в настроението.

Проявете доброта и състрадание: Култивирайте доброта и състрадание към другите, особено тези, които имат проблеми с психичното здраве.

Насърчаване на безплатни прегледи за психично здраве: Активно подкрепяйте и популяризирайте безплатни прегледи за психично здраве, премахвайки колебанието при търсене на помощ.

Участвайте в кампании за повишаване на осведомеността: Участвайте в кампании за повишаване на осведомеността и активно допринасяйте за подкрепа на каузата за психично здраве.

Приемете здравословен начин на живот: Научете и прилагайте подходящ здравословен начин на живот, за да подобрите психическото благополучие както на вашето семейство, така и на себе си.

Насърчавайте търсенето на диагноза и подкрепа: Насърчавайте и подкрепяйте засегнатите от проблеми с психичното здраве да потърсят правилна диагноза и да получат достъп до персонализирани програми за психично здраве въз основа на техните признаци и симптоми.

Tagged , , , ,
на горе