4 октомври – факти, рожденици и празници

4 октомври – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

4 октомври – факти, рожденици и празници

На 4 октомври отбелязваме 277-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 88 дни до края на годината.

Св. Иеротей, епископ Атински, се чества на 4 октомври

Св. Иеротей, епископ Атински, се чества на 4 октомври. Той е раннохристиянски светец и мъченик, роден в Атина. Избран е за епископ и служи в период на преследвания на християнството. Подложен е на жестоки мъчения, но остава верен на вярата си. След смъртта си е канонизиран и е известен с многобройните чудеса, извършени по време на живота и след него. Празникът му е символ на смелост и непоколебима вяра.

4 октомври се отбелязва Денят на информационните технологии

4 октомври – факти, рожденици и празници
4 октомври – факти рожденици и празници

На 4 октомври се отбелязва Денят на информационните технологии, който цели да повиши осведомеността за значението на ИТ сектора в съвременното общество. На този ден се организират конференции и семинари, за да се насърчи интересът към технологиите и образованието в тази сфера. Информационните технологии играят ключова роля в икономиката и влияят на ежедневието, улеснявайки комуникацията и автоматизацията на процесите.

4 октомври се отбелязва Денят на хуманното отношение към животните

4 октомври – факти, рожденици и празници
4 октомври – факти рожденици и празници

На 4 октомври се отбелязва Денят на хуманното отношение към животните, посветен на правата на животните и насърчаването на отговорното поведение към тях. Празникът е избран в памет на Свети Франциск от Асизи, патрон на животните. На този ден се организират кампании и образователни инициативи, насочени към защита на правата на животните и за хуманното отношение към тях.

На 4 октомври празнуващите своя рожден ден са:

4 октомври – факти, рожденици и празници
4 октомври – факти рожденици и празници

Ивайло Захариев е български актьор, роден на 4 октомври 1984 година в София. Завършил НАТФИЗ, той е известен с ролята си на инспектор Петър Петров в сериала „Под прикритие“. Ивайло е участвал и в множество театрални постановки и филми, демонстрирайки разнообразие в актьорските си умения.

Михаела Маевска е българска гимнастичка и помощник-треньор на националния ансамбъл по художествена гимнастика, родена на 4 октомври 1990 година. Тя е капитан на доскорошните „златни момичета“, които постигнаха значителни успехи на международната сцена. След кариерата си като състезателка, Маевска активно предава опита и знанията си на новите поколения гимнастички.

Богомил Петков е български политик и депутат от „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание, роден на 4 октомври 1966 година. Той е ангажиран с различни социални и икономически въпроси и има опит в бизнеса и обществените услуги. Петков активно участва в обществени инициативи и защитава интересите на избирателите си.

Проф. Георги Близнашки е български юрист и преподавател, роден на 4 октомври 1956 година. Той е служебен министър-председател на България от 6 август до 7 ноември 2014 г. и преподава конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Близнашки е автор на множество научни публикации и е уважаван експерт в областта на правото.

Даниел Панов е български политик, роден на 4 октомври 1967 година. Той е кмет на Велико Търново от 2011 г. и председател на Националното сдружение на общините в Република България от 30 март 2016 г. Панов е ангажиран с развитието на инфраструктурата и социалните услуги в общината.

Здравко Здравков е български футболен треньор и бивш футболист (вратар), роден на 4 октомври 1970 година. Той е играл за националния отбор на България и е носил екипите на клубове като „Славия“ и „Локомотив“ (София). След края на кариерата си като играч, Здравков става треньор и работи с различни отбори.

Проф. Иван Лалов е български физик, роден на 4 октомври 1938 година в Ловеч. Той е бивш ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и министър на образованието, науката и технологиите в служебното правителство на Стефан Софиянски (февруари-май 1997 г.). Лалов е уважаван за своя принос в образованието и науката в България.

Йоанна Темелкова е българска актриса, родена на 4 октомври 1986 година. Тя е популярна с ролята си в сериала „Братя“ и е участвала в различни театрални и телевизионни проекти. Темелкова е работила и в театъра, където е демонстрирала своите актьорски умения. Тя е обичана от публиката за таланта и енергията, които носи на сцената и екрана.

Красимир Стойчев е български бизнесмен, роден на 4 октомври 1955 година. Той е известен с успешната си кариера в бизнеса и предприемачеството, като е работил в различни индустрии и е направил значителен принос за развитието на икономиката в България. Стойчев е основал и ръководил множество компании, които са се утвърдили на българския пазар. Уважаван в бизнес средите, той е активен участник в различни социални и икономически инициативи.

Петкана Макавеева е българска баскетболна легенда, родена на 4 октомври 1952 година. Тя е известна със своите забележителни постижения в баскетбола, както на клубно, така и на национално ниво. Макавеева е била част от българския национален отбор, който е участвал в множество международни състезания, и е оставила траен следа в спорта с талант и упоритост.

Роксана, артистичното име на Антоанета Линкова, е българска попфолк певица, родена на 4 октомври 1985 година. Тя е известна с уникалния си стил и хитови песни, които са спечелили популярност в музикалната сцена. Роксана е известна със своите запомнящи се изпълнения и ангажирани текстове, което я прави една от любимите певици на феновете на попфолка в България

Проф. д-р Румен Гечев е български политик и икономист, роден на 4 октомври 1956 година. Той е депутат от БСП в 37-ото и от 42-ото до 47-ото Народно събрание. Гечев е бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов от 1995 до 1997 година. С дългогодишен опит в политиката и икономиката, той е активно ангажиран с икономическите реформи в страната и е уважаван за своята експертиза в областта.

Светлин Ивелинов е български хореограф и балетен режисьор, роден на 4 октомври 1960 година. Той е главен балетмайстор-хореограф на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. С дългогодишен опит в танцовото изкуство, Ивелинов е създал множество постановки и хореографии, които са получили признание на българската и международната сцена.

Таско Ерменков е български енергиен експерт и политик, роден на 4 октомври 1955 година. Той е депутат от БСП в 42-ото, 43-ото и 44-ото Народно събрание. С дългогодишен опит в енергийния сектор, Ерменков е активно ангажиран с въпросите на енергийната политика и устойчивото развитие на енергийния сектор в България. Той е уважаван специалист, който допринася за развитието на законодателството и реформите в областта на енергетиката.

Христо Куртев е български бизнесмен и общественик, роден на 4 октомври. Той е президент на „Юнион клуб“, който е известен с активната си роля в развитието на обществените и икономическите инициативи в България. Куртев е ангажиран с различни проекти, насочени към подпомагане на бизнеса и подобряване на социалната среда в страната.

Дакота Джонсън е американска актриса, родена на 4 октомври 1989 година в Тексас. Тя е дъщеря на актрисата Мелани Грифи и режисьора Дон Джонсън. Най-известна е с ролята си на Анастейша Стийл в трилогията „Петдесет нюанса сиво“. Участвала е и в други филми, включително „The Social Network“ и „Suspiria“.

Сюзан Сарандън е американска актриса, родена на 4 октомври 1946 година в Ню Йорк. Тя получава широка известност с ролята си в „Томбстоу“ и печели Оскар за най-добра актриса за „Dead Man Walking“ (1995). Сарандън е номинирана многократно за различни награди и е известна със своето участие в разнообразни филми, включително комедии и независими продукции.

Лив Шрайбър е американски актьор, роден на 4 октомври 1967 година в Калифорния. Известен е с ролите си във филми като „Рамбо III“, „Саботаж“ и „X-Men Origins: Wolverine“. Той играе главната роля в популярния сериал „Ray Donovan“ и е носител на награда „Тони“ за театрална актьорска игра. Шрайбър е уважаван за таланта си и дългогодишната си кариера в киното и театъра.

Кристоф Валц е австрийски актьор, роден на 4 октомври 1956 година във Виена. Той получава международна слава с ролята си на Ханс Ланда в „Гадни копилета“ (2009), за която печели два Оскара. Участвал е в филми като „Джанго без окови“ и „Алита: Боецът ангел“. Валц има и успешна театрална кариера, работил е в Германия и Австрия.

Алисия Силвърстоун е американска актриса, родена на 4 октомври 1976 година в Калифорния. Тя става известна с ролята си на Чер Хорн в „Clueless“ (1995) и участва в филми като „The Crush“ и „Batman & Robin“. Освен в киното, Силвърстоун е активна и в телевизията. Тя е известна със своята ангажираност към екологични и животински права и популяризира веганството.

Арманд Асанте е американски актьор, роден на 4 октомври 1949 година в Ню Йорк. Той получава признание с ролята си в „The Mambo Kings“ (1992), за която е номиниран за Оскар. Участвал е в „Carlito’s Way“, „Gotti“ и „The Last Don“. Асанте е уважаван за своето актьорско майсторство и е работил и на театралната сцена.

Рейчъл Лий Кук е американска актриса, родена на 4 октомври 1979 година в Минесота. Тя става известна с ролята си в „She’s All That“ (1999) и участва в „Josie and the Pussycats“ (2001) и сериали като „Perception“ и „The Baby-Sitters Club“. Кук продължава да работи в нови филми и телевизионни проекти, включително романтични комедии.

4 октомври – факти, рожденици и празници
4 октомври – факти рожденици и празници

4 октомври е ден, изпълнен със значими събития и празници, които отразяват както духовни, така и социални ценности. На този ден почитаме св. Иеротей, Денят на информационните технологии и Денят на хуманното отношение към животните. Рождениците празнуващи днес са: Ивайло Захариев, Михаела Маевска, Богомил Петков, проф. Георги Близнашки, Даниел Панов, Здравко Здравков, проф. Иван Лалов, Йоанна Темелкова, Красимир Стойчев, Петкана Макавеева, Роксана, проф. д-р Румен Гечев, Светлин Ивелинов, Таско Ерменков, Христо Куртев, Дакота Джонсън, Сюзан Сарандън, Лив Шрайбър, Кристоф Валц, Алисия Силвърстоун, Арманд Асанте, Рейчъл Лий Кук и други. Честит празник на всички !

 

Tagged , , ,
на горе