30 септември – факти, рожденици и празници

30 септември – факти, рожденици и празници
Интересно Празници Разни

30 септември – факти, рожденици и празници

На 30 септември отбелязваме 273-ия ден от годината според Григорианския календар, като остават още 92 дни до края на годината.

30 септември православната църква почита Св. Свещеномъченик Григорий

На 30 септември православната църква почита Св. Свещеномъченик Григорий, известен като просветител на Армения, и Св. Мъченица Рипсимия. Св. Григорий е важна фигура в християнската история на Армения, като е инициатор на християнизацията на страната и е известен с мисионерската си работа. Св. Рипсимия е мъченица, която също е свързана с разпространението на християнството в Армения, като е показала велика вяра и смелост пред лицето на преследванията. Честването на тези свети личности напомня за значението на вярата и просветителската дейност в историята на християнството.

30 септември отбелязваме Международния ден на глухите

30 септември – факти, рожденици и празници
30 септември – факти, рожденици и празници

На 30 септември отбелязваме Международния ден на глухите, който цели да повиши осведомеността за правата на хората с увреден слух и да насърчи интеграцията им в обществото. Този ден е инициатива на Световната федерация на глухите и се чества всяка последна събота на септември. Основната цел е да се акцентира на важността на обучението, комуникацията и достъпа до информация за глухите хора, а също така да се насърчи разбирането и уважението към различията в начина на живот и културата на глухите общности. Честването на този ден е възможност за изразяване на солидарност и подкрепа на правото на равен достъп до образование и услуги.

30 септември отбелязваме Международния ден на преводача

30 септември – факти, рожденици и празници
30 септември – факти, рожденици и празници

На 30 септември отбелязваме Международния ден на преводача, който е учреден от Международната федерация на преводачите (FIT) с цел да подчертае важността на преводачите и преводите в глобалната комуникация. Този ден е посветен на работата на преводачите и значението на техния принос за културния обмен и разширяване на знанията между различни езици и култури. Темата за годината обикновено акцентира на предизвикателствата и иновациите в областта на превода, а също така насърчава уважението към професията и осведомеността за необходимостта от качествени преводи в съвременния свят. Честването на този ден включва различни събития, конференции и инициативи, които да информират обществото за ролята на преводачите.

30 септември се отбелязва и Европейският ден на спорта в училище

30 септември – факти, рожденици и празници
30 септември – факти, рожденици и празници

На 30 септември се отбелязва и Европейският ден на спорта в училище, който цели да насърчи активността и здравословния начин на живот сред учениците. Инициативата е част от усилията на Европейския съюз да се промотира физическата активност и да се повиши осведомеността за ползите от спорта. Денят е възможност за училищата да организират различни спортни дейности, игри и състезания, насърчавайки учениците да се включат в активни начинания. Основната цел е да се развият здравословни навици и да се укрепят социалните връзки сред младите хора.

На 30 септември празнуващите своя рожден ден са:

30 септември – факти, рожденици и празници
30 септември – факти, рожденици и празници

Васил Големански е роден на 30 септември и е известен като заместник-председател на Съвета на директорите на Българската федерация по баскетбол (БФБ). Той е активно ангажиран в развитието на баскетбола в България, като работи за популяризирането на спорта и подобряване на условията за трениране и състезания. Големански е важна фигура в българската спортна общност, с опит в управлението и организационните дейности, свързани с баскетболните инициативи и програми.

Проф. Георги Дюлгеров е роден на 30 септември 1943 г. и е утвърден български режисьор и педагог. С дългогодишен опит в театралното и кино изкуството, Дюлгеров е известен със своите иновативни подходи и значителни творби. Той е режисирал множество театрални постановки и филми, които получават признание и награди на различни фестивали. Като преподавател, професор Дюлгеров играе важна роля в обучението на новото поколение актьори и режисьори, предавайки им своя опит и знания в областта на изкуството. Неговият принос към българската култура е значителен и продължава да вдъхновява много творци.

Красимир Гергов е роден на 30 септември 1961 г. и е председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм в България, както и председател на Управителния съвет на Българската голф асоциация. С дългогодишен опит в сектора на туризма и спорта, Гергов активно работи за развитието и популяризирането на туристическите дестинации в България, както и за развитието на голф спорта в страната. Неговата ангажираност и лидерство играят важна роля за подобряване на условията в бранша и насърчаване на устойчивия туризъм и спорт.

Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. и е български политик, евродепутат и бивш председател на партията ДСБ (Демократи за силна България). Кънев има дълга кариера в политиката, като активно участва в обществените дебати и реформите в България. Като евродепутат, той е ангажиран с различни въпроси на Европейския съюз, включително правата на човека и демократичните реформи. Неговата работа в парламента и политическите му инициативи са насочени към укрепване на демокрацията и правовата държава в България.

Янка Такева е родена на 30 септември 1947 г. и е председател на Синдиката на българските учители. С дългогодишен опит в сферата на образованието и синдикалната дейност, Такева активно се бори за правата и интересите на учителите в България. Тя е известна с усилията си за подобряване на условията на труд и заплатите на педагогическия персонал, както и с ангажимента си към повишаване на качеството на образованието. Под нейно ръководство синдикатът играе важна роля в обществените дискусии относно реформите в образователната система.

Моника Белучи е родена на 30 септември 1964 г. и е известна италианска актриса и манекенка. Тя започва кариерата си като модел, работейки с известни модни марки и издания, преди да премине към актьорската индустрия. Белучи става популярна със своите роли в международни филми, сред които „Малена“, „Дракула“, „Кучета“ и „007: Спектър“. Известна със своята красота и елегантност, тя е символ на италианската киноиндустрия и е призната за една от най-влиятелните актриси на своето поколение. Освен успешната си кариера, Моника Белучи също така е известна със своите ангажименти в социални и хуманитарни каузи.

Антони Делон е роден на 30 септември 1964 г. и е френски актьор, известен с участието си в киното и телевизията. Той е син на легендарния френски актьор Ален Делон и следва семейната традиция в актьорството. Антони е работил по множество проекти, като се е утвърдил с разнообразието на ролите си и своето артистично присъствие. Въпреки че е в сянката на своя баща, той успява да изгради собствена кариера и да се наложи в индустрията.

Джена Елфман е родена на 30 септември 1971 г. и е американска актриса, известна със своите роли в телевизионни сериали и филми. Най-широко разпознавана е за ролята си на Елаин в хитовия сериал „Дхарма и Грег“, който донесе на Елфман голяма популярност и множество награди. Освен телевизионната си кариера, тя е участвала и в редица филми, демонстрирайки разнообразието на своите актьорски способности. Джена Елфман също така е активна в театралната сцена и продължава да бъде важна фигура в развлекателната индустрия.

Ерик Столц е роден на 30 септември 1961 г. и е американски актьор, режисьор и продуцент. Столц придобива известност с ролите си в филми като „Маската“, „Криминале“, „Анаконда“ и „Ревност, ревност“. Той е известен със своите разнообразни изпълнения и способността си да се вписва в различни жанрове, от драма до трилър. Столц също така е работил и в телевизията, като е имал ключови роли в различни сериали. Неговата кариера се характеризира с ангажимент към качествено кино и забележителни артистични проекти.

Кийран Кълкин е роден на 30 септември 1982 г. и е американски актьор, известен със своите роли в киното и телевизията. Той е част от известната Кълкин актьорска фамилия, която включва и брат му Маколи Кълкин. Кийран е признат за своите изпълнения в независими филми и популярни телевизионни сериали, включително ролята си в „Succession“, където играе Ромън Рой, за която получава висока оценка от критиците и награди. Неговият талант и уникален стил го утвърдиха като значима фигура в съвременната актьорска сцена.

Лаура Ескивел е родена на 30 септември 1950 г. и е мексиканска писателка, известна със своите произведения, които оказват значително влияние върху латиноамериканската литература. Най-известна е с романите си, особено „Чоколадо“, който е адаптиран и във филм. Нейният стил е характерен с комбинацията от реализма и фантазията, а темите й често разглеждат женските преживявания и социалната справедливост. Лаура Ескивел е призната за един от най-влиятелните гласове в съвременната литература на испански език.

Макс Верстапен е роден на 30 септември 1997 г. и е холандски автомобилен състезател, известен с постиженията си във Формула 1. Той стана световен шампион, демонстрирайки изключителни умения и агресивен стил на шофиране. Верстапен дебютира в Формула 1 на 17-годишна възраст, ставайки най-младият състезател в историята на спорта. Състезава се за отбора на Red Bull Racing и е признат за един от най-талантливите и перспективни пилоти на своето поколение.

Мартина Хингис е родена на 30 септември 1980 г. и е бивша швейцарска тенисистка, считана за една от най-добрите в историята на спорта. Тя е спечелила 5 титли от турнири на Уимбълдън, Откритото първенство на Австралия, Откритото първенство на САЩ и Ролан Гарос. Хингис е била номер 1 в световната ранглиста на WTA и е известна със своите стратегически умения на корта, както и с бързината и техниката си. След пенсионирането си продължава да бъде активна в тениса, участвайки в състезания по двойки и в различни роли, свързани със спорта.

Марион Котияр е родена на 30 септември 1975 г. и е френска актриса, известна със своите впечатляващи роли в киното. Тя спечели международна слава с участието си в филми като „Невидимия човек“, „Първичен инстинкт“ и „La Vie en Rose“, за която получи Оскар за най-добра актриса. Котияр е известна с уникалния си стил и дълбочина в изпълненията си, което я прави една от най-влиятелните актриси на своето поколение. Тя е активно ангажирана и в социални и екологични инициативи, използвайки известността си, за да популяризира важни каузи.

Томас Рьолер е роден на 30 септември 1991 г. и е германски лекоатлет, специализиран в бяганията на средни дистанции. Той е известен със своите успехи в бягането на 800 метра и 1500 метра, както и с участие в международни състезания, включително Европейски и Световни първенства. Рьолер е постигнал значителни лични рекорди и е признат за един от водещите лекоатлети в своята дисциплина, допринасяйки за успехите на германския отбор в леката атлетика.

Франк Рейкард е холандски футболист, роден на 30 септември 1962 г. Той е известен с изявите си като полузащитник и защитник, като е играл за отбори като Аякс и Милан. Рейкард е част от националния отбор на Нидерландия, с който печели Европейското първенство през 1988 г. След приключване на кариерата си като играч, той става успешен треньор, ръководейки отбори в различни лиги, включително ФК Барселона, с който печели множество трофеи.

30 септември – факти, рожденици и празници
30 септември – факти, рожденици и празници

На 30 септември отбелязваме 273-ия ден от годината и важни събития. Православната църква почита Св. Григорий и Св. Рипсимия, ключови фигури в християнизацията на Армения. Същевременно честваме Международния ден на глухите, който акцентира на правата на хората с увреден слух, и Международния ден на преводача, подчертаващ значението на преводачите в глобалната комуникация. Освен това, Европейският ден на спорта в училище насърчава активността сред учениците. На 30 септември празнуват своя рожден ден Васил Големански, проф. Георги Дюлгеров, Красимир Гергов, Радан Кънев, Янка Такева, Моника Белучи, Антони Делон, Джена Елфман, Ерик Столц, Кийран Кълкин, Лаура Ескивел, Макс Верстапен, Мартина Хингис, Марион Котияр, Томас Рьолер и Франк Рейкард. Честит празник на всички !

Tagged , , , ,
на горе